2016 Yılı Ocak-Ağustos Dönemi İhracat Rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz toplam 5 milyar 99 milyon 133 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade ederek aynı dönemde Gaziantep’ten de 4 milyar 85 milyon 990 bin dolarlık ihracat yapıldığını sözlerine ekledi.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz 2016 yılının ilk sekiz ayında 185 ülkeye 5 milyar 99 milyon 133 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade ederek, “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde, 2015 yılına oranla yüzde 6,5’lik düşüşle toplam 5 milyar 99 milyon 133 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 328 milyon 856 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 7,9’luk düşüşle 5 milyar 427 milyon 989 bin dolar olmuştur” dedi.
Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamada Ocak-Ağustos 2016 döneminde toplam 185 ülkeye ihracat yapıldığını ülke grupları bazında en fazla ihracatın yüzde 55.1’lik pay ile Ortadoğu Ülkelerine gerçekleştirdiğini ifade ederek, “ Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 55,1 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 18,3 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, ABD, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Sudan ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” ifadelerini kullandı.
Ürün bazında yapılan ihracat kalemleri hakkında da bilgi veren Başkan Çıkmaz halı, kumaş ve iplik ihracatında bu ürünlerin ilk sıralarda yer aldığını belirterek, “2016 yılının ilk sekiz aylık döneminde halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi,
‘‘Gaziantep ihracatta yükselişini sürdürüyor’’
Gaziantep’in sekiz aylık süreç içerisinde 4 milyar 85 milyon 990 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde 4 milyar 85 milyon 990 bin $ ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Ağustos ayı ihracatına bakıldığı zaman bir önceki yılın aynı ayına oranla 9.6’lık bir artışla Ağustos 2016 da toplam 575 milyon 782 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş, bu özelliğiyle de Ağustos ayı baz alındığında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Ankara’yı da geçerek 5.sıraya yükselmiştir. Temennimiz önümüzdeki aylarda da aynı performansla Gaziantep’in ve bölgemizin ihracatının artmasıdır. Sekiz aylık ihracat döneminde hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerimizi oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.