Bütçesini 2018 yılında 1 Milyar liraya yükselten GASKİ, kış ayı öncesinde her yıl görmeye alışkın olduğumuz yağmur suyu taşkınları için kolları sıvadı. Yağmur sularından dolayı oluşan taşkınların altyapı yetersizliğinden kaynaklanmadığını söyleyen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Taşkınların sebebi yanlış yapılan yollar ve sokaklardaki çöplerdir” dedi.

YOL MEYİLLERİ SU TAŞKINLARINA SEBEP OLUYOR
Şehirdeki yağmur suyu birikintilerinin öncelikli sebeplerinden birinin de yolların meyil olarak yanlış yapılmasından kaynaklandığını vurgulayan Sönmezler, “Şehirde yaşanacak su taşkınları sadece altyapıyı ilgilendirmeyen aynı zamanda yolların eğiminden de kaynaklanan bir durumdur. Bu sorun Türkiye’nin her yerinde yüksek yağışlar olduğunda görülür. Metrekareye 80 kilogramlık yağış düştüğü zaman yolların meyil durumundan kaynaklanan sebeple su birikintilerine rastlamak mümkün olabilir. Yolların meyilleri daha düzgün olmuş olsa sular akıp zaten giderlerimize ulaşacak” açıklamalarında bulundu.
ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLMEDEN GÖLLENME ÇÖZÜLEMEZ
Mahalle araları ve sokaklardaki çöplerden dolayı yağmur ızgaralarının dolduğunu ve bu durumun da suların göllenmesine sebep olduğunu dile getiren Sönmezler, “Bir diğer sorun ise sokak aralarındaki kirler. Anormal derecede sokak aralarında kirler var. Bu kirler yağmur yağdığı anda akan suyla birlikte ızgaraları kapatıyor. Sonra bütün yağmur suları gölleniyor. İstediğimiz kadar yağmur suyu sistemi yapalım. Sokaklardaki çöp sorunu olduktan sonra ızgaralar illaki dolacaktır ve göllenme olacaktır. Halbuki sokaklar temiz olsa giderlerimiz yağmur sularını taşıyabilecek kapasitede. Şehirde 50 bin tane ızgaramız var” ifadelerine yer verdi.
2018’DE 1 MİLYAR BÜTÇE İLE SAHADAYIZ
GASKİ’nin bütçesini büyüterek 2018 yılında 1 milyar TL bütçe ile sahada olacağını dile getiren Sönmezler, “Yağmur su sorunlarının olduğu yerlerde gerekli çalışmaları yaptık ve gerekli çalışmaları dosyaladık. Türkiye’de 2014 yılından bu yana su kanal idaresi bütçesini en çok arttıran il biziz. Yüzde 300 bütçemizi arttırdık. Bütçemizi önümüzdeki ay bir milyarın üzerine çıkaracağız. Bütçemiz tamamen yatırıma dönüşüyor. Bütçemizi yeni oluşturulan mahallelerin altyapısına, arıtma tesislerine ve en önemlisi de Düzbağ Projesi’ne aktarıyoruz. 2018 yılında 1 milyar bütçe ile sahada olacağız” ifadelerine yer verdi.
KENTİN YENİ BÜYÜME ALANLARINA YATIRIM YAPIYORUZ
GASKİ’nin altyapı çalışmalarına kentin yeni büyüme alanlarında yoğunlaştığını söyleyen Sönmezler, “GAKİ çalışmasını şu anda şehrin yeni gelişme sahalarında yoğunlaştırıyor. Mesela şu anda Yamaçtepe’de Beylerbeyi ve Beykent’te yoğun altyapı çalışmaları yapıyoruz. Gaziantep şehrin hangi tarafına büyürse biz yatırımlarımızı o bölgelere kaydırıyoruz” dedi. (AHMET ATMACA)