2016 yılında kurak bir yıl yaşanması dolayısı ile ek tedbirlere başvuran Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) bu yıl yağışların ve 1 milyar TL değerindeki üç önemli projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte sorunsuz bir sene geçirecek. Yoğun kar yağışının afet ihtimaline dönüşmemesi için de riskli bölgelerde önemli tedbirler aldığını GASKİ Müdürü Hüseyin Sönmezler Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

BARAJLARDA SU SEVİYESİ 30 MİLYON METREKÜPÜ AŞTI

Yaz aylarında 23 milyon metre küpe kadar düşen barajlardaki su oranının dün itibari ile 30 milyon metreküpü aştığını ve 2017 yılında su sorunu yaşanmayacağını aktaran Sönmezler, “Gaziantep’te son on yılın en kuvvetli kar yağışını görüyoruz. İçme suyu havzaları için en verimli kar yağışlarını alıyoruz. Özellikle yağan karların yüksek kesimlerden erimesi ile birlikte Gaziantep Nisan ve Mayıs aylarında su kaynaklarını genişletecek. Beklenen yağışlarla 2016 yılının kuraklığını 2017 yılında fazlasıyla sulu geçireceğiz. Bu yağışlarla birlikte Kartalkaya Barajı’ndaki su seviyemiz de yükselecektir. Yaz aylarında 23 milyon metre küplere kadar düşen suyumuz bugün itibariyle 30 milyon metre küpün üzerinde çıktı.  Geçtiğimiz yıl aralık ayında ciddi yağış almadık. Bu yıl sadece aralık ayında geçtiğimiz yılın 4 katı yağış almış durumdayız. Yağışlar bu şekilde devam ederse Kartalkaya Barajı’nın yüzde yüze ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

3 DEV PROJE İÇİN 1 MİLYAR TL BÜTÇE

Gaziantep’te su sorununu çözmek için üç önemli proje gerçekleştirdiklerini ve şehir için hayati önem taşıyan bu projelerin 1 Milyar TL maliyet bütçesine sahip olduğunu söyleyen Sönmezler şu açıklamalarda bulundu, “GASKİ’nin sürdürülebilir içme suyu temini ve kirlenmiş suların arıtılması ile ilgili önemli projelerimiz var. Düzbağ içme suyu havzasının ihalesi bu hafta içinde gerçekleştirilecek. 2017 yılı başında da sözleşmeyi imzalayacağız. Sonrasında ise inşaat sürecimiz başlayacak. İkinci ve en önemli projemiz ise bizim atık su arıtma tesisimizin ikinci kısım dediğimiz özellikle sacırın kirlenmesinin önlenmesi ile alakalı 1 milyon nüfusa hitap edecek atık su arıtma tesisimizin ihalesi de 28 Ocak’ta yapılacak. Üçüncü olarak beykentte kanalizasyon ve içme suyu işleridir. Kanalizasyon ve içme suları ile ilgili ihaleleri yaptık ve inşaat aşamasına geldik. Gaziantep için önemli olan bu üç projenin bütçesi ise 1 milyar TL’dir”.

GASKİ BÜTÇESİNİ İKİYE KATLADI

GASKİ ‘nin bu yıl 420 milyon TL olan bütçesinin 2017 yılı için iki katına çıkarıldığını ve bütçenin 850 milyon ile bir çok sorunu da çözeceğine değinen Sönmezler, “GASKİ bütçesini geçtiğimiz yıllara oranla birkaç kat arttırdı. 2017 yılında 850 milyon TL bütçe ile Gaziantep’e hizmet vereceğiz. Bu bütçe 2016 yılında 420 Milyon TL civarındaydı. Bütçenin arttırılması ile Gaziantep’te il ve ilçeler genelinde altyapı sorunlarını çözüyoruz. Geçtiğimiz yıl 420 milyon bütçenin 100 milyonunu sadece enerji giderleri için harcadık. Düzbağ projesi tamamlandığı zaman enerji tasarrufu da sağlanacağı için Gaziantep’te su fiyatları da düşecektir” ifadelerinde bulundu.

GASKİ ÖNLEMİNİ ALDI

GASKİ’nin Gaziantep’te taşkın ve altyapı sorunu yaşanan alanlarda fizibilite çalışmalarını yaptığını ve gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Sönmezler, “GASKİ olarak yaşadığımız en büyük sorun yağmur şiddetinin ters orantılı olmasıdır. Çok kısa zamanda çok şiddetli yağmurlarla karşılaşabiliyoruz. Şu anda GASKİ olarak hangi noktalarda sorun yaşadıksa onların fizibilitesini çıkarttık ve gerekli tedbirleri aldık” dedi.