Gaziantep’e düşen son yağmurlarla birlikte barajların doluluk oranı 65 milyon metre küp su ile yüzde 40 doluluk oranına kavuştu. 2016 yılını kurak geçiren Gaziantep, 2017 yılında barajların dolması ile birlikte sulu bir yıl yaşayacak. Barajlardaki doluluk oranının yükselmesi ile birlikte yüksek enerji maliyetine sebep olan pompalar da kapatıldı. Barajların doluluk oranlarını ve yaşanan gelişmeleri GASKİ Müdürü Hüseyin Sönmezler Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

BARAJLAR YÜZDE 40 DOLDU

Gaziantep barajlarındaki su oranının 65 milyon metre küpe ulaşarak yüzde 40 doluluk oranına ulaşıldığını bildiren Sönmezler, “Bugün itibari ile barajlarımızdaki toplam su miktarı 65 milyon metre küpe yükseldi. Bu oran barajların yüzde 40 doluluk oranına denk gelmektedir. Yağışlardan önce Gaziantep’in barajlardaki su oranı yüzde 17’ye kadar düşmüştü. Barajımızda ful doluluk oranı için yüzde 60 kapasite alanımız var. Barajımızın hem içme suyu hem de sulama amaçlı kullanıldığı için biraz daha doluluk oranına ihtiyacımız var” dedi.

BARAJLARDAKİ SU ORANI YÜZDE 17’YE KADAR DÜŞMÜŞTÜ

Gaziantep’in barajlarındaki su oranının yüzde 17’ye kadar düşmesinin birçok riski de beraberinde getirdiğini ancak son yağışlarla birlikte pompaların kapatıldığını aktaran Sönmezler, “Barajlardaki su oranının yüzde 17’ye kadar düşmesi önemli bir riskti. Su oranının düşmesi ile birlikte takviye suya ihtiyaç duymuştuk ve bu kapsamda pompaları çalıştırmak durumundaydık. Şu anda yağışlardaki sevindirici durumla birlikte iki aydır Çataltepe’deki su pompalarını çalıştırmıyoruz. 80 kilometrelik alandan bu tarafa pompalar halen çalıştırılmıyor. 23 milyon metreküpten aşağıya düşmemek için sürekli pompa çalıştırıyorduk.  Yağışların hızlı artışı ile pompalar durduruldu” diye konuştu.

YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK

Gaziantep’te baraj oranında beklenilen doluluğun Şubat, Mart ve Nisan ayında yakalanabileceğine vurgu yapan Sönmezler, “2015 yılının Aralık ayıda metrekareye 23 kilogram yağış düşmüştü. 2016 ayının Aralık ayında ise metrekareye 170 kilogram yağış düştü. Ocak ayında Aralık ayı kadar yağış düşmedi. Ocak ayında bir metrekareye düşen yağış 66 kilogram olarak gerçekleşti.  Şubat, Mart ve Nisan ayında yağışların daha da artarak devam edeceğini düşünüyorum. Kar yağışları da yer altı havzalarını etkileyecektir. Özellikle bizim için Çağlayancerit’teki karların havzaların dolması için çok önemli desteği var. Çağlayancerit’e bu aylarda metrekareye düşen yağış 211 kilogram olarak gerçekleşti. Oraya düşen yağışlar Gaziantep’in yüzünü güldürecektir” açıklamalarında bulundu.

İKİ AYDA 2016’NIN TOPLAM YAĞIŞINI ALDIK

Geçtiğimiz yıl içinde Gaziantep’e bir metrekareye toplam 323 kilogram su düşerken bu yıl iki ayda metrekareye toplam 236 kilogram su düştüğünü ifade eden Sönmezler, “2017’de Gaziantep’in su sorunu yaşamaması için GASKİ olarak elimizden geleni yapıyoruz. İleriki dönemlerde istenilen doluluk oranına kavuşamaz isek B planımızı devreye sokacağız. Geçen yıl bir yılda metrekareye toplam 323 kilogram yağış düşerken bu yıl Aralık ve Ocak ayında toplam 236 kilogram metrekareye yağış aldık” şeklinde konuştu.

FATURALAR BARAJIN TAMAMLANMASI İLE UCUZLAYACAK

Baraja su takviyesi için bir buçuk aydan bu yana pompaların durdurulduğunu ancak bunun faturalara indirim olarak şu anda yansıtılamayacağını belirten Sönmezler, “Pompaların su takviyesi için kullanılması büyük bütçe harcamalarına sebep oluyordu. 2016 yılında Gaziantep’in susuz kalmaması için 100 milyon TL pompalara elektrik harcaması yaptık. Yaklaşık olarak bir buçuk aydır pompalarımız kapalı. Pompaların kapatılması su faturalarında ani olarak kendisini göstermez. GASKİ ekstra harcamalar yaptı. Baraj için 1 milyarlık bir bütçe harcanacak. Barajın tamamlanması ile birlikte pompalar durdurulacağı için o zaman su faturalarında düşüş yaşanacaktır” dedi. AHMET ATMACA