Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ işbirliğiyle düzenlenen “Kuzey Şehir Projesi Arama Konferansı” başladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gerçekleştirilen konferansın açılışında, Kuzey Şehir Projesi’nin şehrin ve çocukların geleceği için çok önemli olduğunu söyledi. Makamların hakkının verilerek, vatandaş memnuniyetinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Şahin, insanoğlunun iki temel ihtiyacı beslenme ve barınmanın önemini anlattı.
Yerel düşünüp evrensel hareket etmek, evrensel düşünüp yerel hareket etmenin önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, “Yola çıkarken ilk halkımıza sorduğumuzda; ‘tamam siz bizi başkan olarak seçeceksiniz, bizden ne istiyorsunuz’ sorusunun cevabının en önemli başlığının bu olduğunu biliyoruz. Halkımız bizden yaşanabilir, kaliteli uygun fiyatta konutlar istiyor. Bu işin de ana merkezi Tolu Konut idaresi” dedi.
Konut yapımı noktasında en önemli sorunun arsa temininde yaşandığını belirten Şahin, ekip ve takım ruhuyla bu sorunun da üstesinde geldiklerini kaydetti. Kuzey Şehir Projesi’nin Türkiye’ye örnek olduğunu aktaran Şahin, “Başbakanımıza bu projeyi uçakta imzalattık” diye konuştu.
KİMLİKLİ BİR ŞEHİR OLUŞTURACAĞIZ
Dünyadan ve Türkiye’den alınan örneklerle büyük bir şehir kurduklarına işaret eden Şahin, “TOKİ’nin de bu proje bittiğinde dünyaya anlatacağı en önemli projesi olacak. Bizim de en heyecanlandığımız, en kıymet verdiğimiz, en önemli projemiz. Çünkü bu şehrin iki temel sorunu var. Birincisi barınma, ikincisi trafik. Onunla alakalı hem İmar Master Planını hızlı bir şekilde yaptık hem Ulaşım Master Planını” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te 400 bin yapıdan 300 bininin çarpık kentleşme olduğunu dile getiren Şahin, toplumun huzuru ve geleceği için Kuzey Şehir Projesi’nin çok önemli olduğunu ifade etti.
Toplumun tüm kesiminin burada hayat bulacağını anlatan Şahin, “Biz çıkmaz sokaklarda büyüdük. Çıkmaz sokakların en önemli şeyi komşuluk ve avlulardı. Bizim bahçemizin adı hayat. Bütün komşu ve akraba çocuklarının bir arada yaşadığı yer. Dayanışma ve yardımlaşmanın maksimum sana imkân verdiği bir hayat. Çünkü altyapınız buna müsait değilse vermek istediğiniz zaman bile zili çalamıyorsunuz. Ama o çıkmaz sokaklar ve hayatlar size paylaşım veriyor. Kuşların bile yuvasının nerede yapılacağını öngören bir model var tarihimizde. Kuşlar üşümesin diye kuş evleri yapmış bizim atalarımız. Bize ne oluyor ki biz bugün bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. O yüzden kimlikli olmak, kimlikli şehir olmak, burayıda kimlikli bir şehre dönüştürmek bizim en büyük görevimiz” dedi. Mevki ve makamların geçici olduğunu kaydeden Şahin, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Mehmet Ergün Turan da kadın elinin değdiği her işin bereketli ve hayırlı olacağını söyledi. Yaklaşık bir yıldır Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ olarak bu proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Turan, “Bu alanın üretilmesi konusunda, bir şehirde yer olabilir, kamuya veya hazineye ait bir yer olabilir, bunun bu şehre ve kamuya kazandırılması da merkezi ve yerel iktidarın müthiş bir uyumuyla olabilecek bir şey. 5 buçuk milyon metrekare bir alanın bir kalemde çok kısa bir sürede kamuya kazandırılması böyle bir projenin geliştirilmesinde çok önemli bir nokta” şeklinde konuştu.
TOKİ OLARAK ÜSTLENDİĞİMİZ EN BÜYÜK PROJE
Amaçlarının, birlikte ve ortak akılla iyiyi bulmak olduğunu aktaran Turan, Gaziantep’in öncelikleri, kültür yapısı, yaşam biçimine uygun sadece konut değil, yeni mekânlar ve yeni merkezler, şehirler üretmeyi hedeflediklerini belirtti.
TOKİ olarak projeye çok önem verdiklerine vurgu yapan Turan, “Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden bir tanesidir, belki de en büyük projedir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Yaklaşık 250-300 bin kişinin ikamet edeceği yeni bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Ülkemizin mimarlık, mühendislik ve planlama açısından da birçok ilkler barındıracaktır. Türkiye’de yaklaşık 23 ilin 300 bin nüfusun altında olduğunu hatırladığımızda Kuzey Şehir Projesi’nin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Kuzey Şehir Projesi tasarımdan, planlandırmaya, projelendirmeden, uygulamaya çok boyutlu ele alınmaktadır. Az katlı konutlar üretilecek, yatay mimariye önem verilecek ve mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacaktır. Projede alt ve üst gelir grupları da yer alacak. Nicelikleri kadar nitelikleri de artırılmış konutlar üretilecektir. Ayrıca proje alanında araziler üretilip, farklı kesimlerin ve özel sektöründe projeye dahil olması sağlanacaktır. Enerji verimliliği ekolojik hassasiyetler göz önünde tutulacaktır. Yaşlı, çocuk ve hanımlara yönelik alanların ve mekanların oluşmasına önem verilecektir” şeklinde konuştu.
2023 yılına kadar bitirmeyi planladıkları bu projeyle, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran sıcak ve samimi ilişkilerin ön planda olduğu bir şehir hayal ettiklerini ifade eden Turan, TOKİ’nin Türkiye genelinde yaptığı projeler hakkında bilgi verdi.
Turan, Kuzey Şehir Projesi’nin Toplu Konut İdaresi’nin önümüzdeki 2023 perspektifindeki en büyük ve en önemli projelerinden bir tanesi olduğunu vurguladı.
Gaziantep’in TOKİ için önemli bir uygulama alanı olduğuna işaret eden Turan, TOKİ olarak kente yaptıkları ve yapılan projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konuşmaların ardından sunumlar ve oturumlara geçildi.