Türkiye’nin iyi tarım ürünlerini yetiştiren Gaziantep çiftçileri sertifikasyon kuruluşları tarafından belgelendirildi. Yetiştirilen iyi tarım ürünleri ile adından söz ettiren çiftçiler için Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü harekete geçerek ürünlerin market raflarında yer alması için start verdi.

Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan Gaziantep’in iyi tarım ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir adım attığını söyleyerek başarının Türkiye genelinde yüzde 33’lük bir üretim oranı ile taçlandırıldığını vurguladı. İl Müdürü Karayılan çiftçilerin iyi tarım ürünlerinin market raflarında yer alması için başlatılan süreci Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

GAZİANTEP BAŞARDI

İyi tarım uygulamalarının Türkiye genelinde çok bilinmemesine rağmen Gaziantep’in bunu başardığını ve projeyi gerçekleştiren çiftçilerin de sertifikalandırıldığını dile getiren Karayılan, “İyi tarım uygulamaları şu anda çok bilinen bir uygulama olmamasına rağmen baktığımızda Gaziantep Türkiye’nin iyi tarım ürünlerinde yüzde 33’lük dilimini karşıladı. İyi tarım ürünlerinin sertifikasyon kuruluşları ili bu kapsamda önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Ziraat odalarımız, birliklerimiz ve sertifikasyon kuruluşlarından oluşan geniş katılımlı bir toplantı düzenledik” açıklamalarında bulundu.

İYİ TARIM ÜRÜNLERİ RAFLARDA YER ALMALI

Gaziantep’in yetiştirdiği iyi tarım ürünlerinin market raflarında yerlerini almak için çalışma başlattıklarını aktaran Karayılan, “Türkiye’nin yüzde 33 iyi tarım ürününü karşılayan Gaziantep’in ürünlerini artık market raflarında görmek istediğimizi dile getirdik. İyi tarım uygulamalarında kasıt yapılan her şeyin kayıt altında tutulması ve ürünün bilinçli bir şekilde üretilmesidir. İyi tarım ürünü yetiştirmek için yapılan tüm çalışmalar kayıt altında tutulmalı ve ertesinde sertifikasyon kuruluşlarına da onaylatmak gerekiyor. Gaziantep bu uygulamayı başardı” dedi.

İYİ TARIM ÜRETEN ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLDİ

Gaziantep’te iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin devletten ek desteklemeler aldığını söyleyen Karayılan, “İyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimiz bu uygulama ile verilen diğer desteklemelerin dışında dekar başı devletten artı 50 TL’lik bir destek de alıyor. Gaziantep’te iyi tarım uygulamalarında önceliğimiz fıstıkta olmakla birlikte devamında kiraz, zeytin ve meyve bahçelerinde uygulamaya geçti” açıklamalarına yer verdi.

TÜRKİYE GAZİANTEP’İN SESİNİ DUYDU

Gaziantep’in iyi tarım uygulamalarında Türkiye genelinde sesini duyurduğunu belirten Karayılan, “İyi tarım uygulamaları beraberinde organik tarım uygulamalarını da getirmektedir. Amacımız iyi tarım uygulamaları ile hiçbir kimyasal kullanmadan ilaçlamaya gitmeden organik ürün yetiştirmektir. Organik tarımın şartları biraz daha ağırdır. Bunun için köylerdeki yol kenarlarındaki tarım arazilerini dahi kabul etmiyoruz. Egzoz gazları organik tarıma engel teşkil ettiği için. Gaziantep iyi tarım uygulamaları ile yaptığı başarısını organik tarımda da taçlandırmak istiyor. İlk hedefimiz iyi tarım uygulamalarında Türkiye genelinde sesimizi duyurmaktı. İkinci adımımız ise organik tarımda söz sahibi olmak” ifadelerinde bulundu. 

GAZİANTEP ORGANİK TARIM İÇİN ADIM ATTI

Gaziantep’in organik tarım yetiştiriciliği konusunda önemli bir yol kat ettiğini ve çiftçilerin organik tarım yetiştirmek hususunda biraz daha sabırlı olmaları gerektiğini söyleyen Karayılan, “Organik tarım desteklemelerimiz de mevcut ancak şartları biraz daha ağır. Bu konuda Gaziantepli çiftçilerimizden sabırlı olmalarını bekliyoruz. Daha fazla fedakârlık vermeleri gerekiyor. Çünkü organik tarımın hasadı az olur. İyi tarım uygulamalarında yüzde 33’lük başarıyı elde ettik ise organik tarım yolculuğumuzda da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Organik tarıma gidişte önemli bir adım attık. Gaziantep’te kayıtlı 31 bin çiftçimiz var ve bunların yaklaşık 8 bini iyi tarım uygulamalarını gerçekleştirdi. AHMET ATMACA