İlaç fiyatlarına gelecek yüzde 15 zam oranı birçok ilacın raflardan kaldırılması sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Piyasada bulunamayan ilaçların eczanelerle bir bağının olmadığını söyleyerek ilaç depoları ve sevkiyat alanlarının bakanlık sistemi ile denetlenmesi gerektiğini söyleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Piyasada bulunamayan ilaçların eczanelerle bir bağı yoktur. Bakanlık asıl sorunun kaynağına eğilmeli” dedi.

SORUNU ECZANELERİN DIŞINDA ARAMAK GEREK

İlaç stokları yapıldığının ancak bunun eczanecilerle bir ilgilisinin olmadığını söyleyerek asıl sorun kaynaklarının çözülmesi gerektiğini dile getiren Demirci, “İlaç sorunlarının yaşandığı bir gerçektir ancak bu sorun kesinlikle eczanelerden kaynaklanmıyor. Hiçbir eczane elinde ilaç olup da ben bunu satmayayım demesine imkan yoktur. Eczane zaten ilaç satmak için çalışıyor. Sorunu eczanelerin dışında aramak gerekiyor. bazı ilaç depolarında ilaçların sağlandığı ya da ilaç firmalarınca ilaç sevkiyatlarının durdurulduğunu duyuyoruz. Sorunun asıl temeli buradan kaynaklanıyor. Eczacıya ilaç gelmezse eczanı bu ilacı nasıl satabilir” ifadelerine yer verdi.

SİSTEM İLAÇ DEPOLARINI VE SEVKİYAT ALANLARINI DA DENETLEMELİ

İlaç sorunlarının eczanelerden kaynaklanmadığını ve bakanlığın ilaç araştırmasını depolar ile ilaç sevkiyat firmalarında araması gerektiğinin altını çizen Demirci, “Çözüm odaklı olarak bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bakanlık nasıl ki hangi eczanede hangi ilaçlardan kaç adet bulunduğunu görebiliyorsa. Aynı sistemle ilaç depoları da sevkiyat yerleri de denetlenebilir. Eczacılar bu konuda büyük sıkıntı çekiyor. Eczacılar hasta ile bire bir muhatap olduğu için sıkıntıyı biz yaşıyoruz” dedi.

600 KALEM İLAÇ İTHAL OLARAK GELİYOR

İlaç zam süreçlerinin uzun tutulmasının tepkilere sebep olduğunu söyleyerek özellikle 600 kalemdeki ilaç türünün ithal ilaç olmasından dolayı döviz artışlarından dolayı zammın kaçınılmaz olduğunu söyleyen Demirci, “İlaçlara zam gelecek ama bu zam süreleri çok uzun tutulmamalı. Kasım ayından bu yana zam söylentisi var. İnsanlarda bu durum bir tepki oluşturuyor. Makul seviyelerde bir zam oranı olması gerekiyor. ilaçlara yüzde 15 oranında zam gelecek. 600 kalemde zam yapılacak olan ilaçların tamamı da ithalata dayalı ilaçlar. Bu ilaçların fiyatının belirlenmesinde temel kriter dolar bazlı” açıklamalarında bulundu.

İLAÇ ZAMLARI DEVLET ELİYLE YAPILIYOR

İlaç fiyatlarına gelen zamların eczanelerle hiçbir bağının olmadığını ve yapılan zamların devlet eliyle gerçekleştirdiğini dile getiren Demirci, “Türkiye’de birkaç tane şeyin fiyatını devlet kendi eliyle belirler. Bunlardan birisi de ilaç sektörüdür. Bu işte eczacıların bir zam şekli söz konusu değildir. Halkımız bunu iyi bilmeli. Zam devlet eliyle yapılıyor. Türkiye uzun yıllardır enflasyonla yaşayan bir ülke. İlaçlarımızın yüzde 50’den fazlası ithalatla ülkemize geliyor” ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞ TEPKİYİ BİZE GÖSTERİYOR

Eczanelerin hastane muayene tahsilatlarını yapmak mecburiyetine bırakılmasından dolayı vatandaşın eczacılara tepkili olduğunu vurgulayan Demirci, “Muayene ücretlerinin halen eczanelerden tahsil ediliyor olması bizleri gerçekten çok üzüyor. Eczacılar tahsilatçı değil. Bunun için çok mücadele ettik. Biz işin muayene kısmındaki ücretle muhatap olmak istemiyoruz. Vatandaşla bizim eczanecimiz sorun yaşıyor. Bunu bilmeyen vatandaşlar ücreti eczanecinin kasasına attığını düşünüyor. Bu uygulamaya ara formüller üretilmesi gerekiyor. Eczacı ile vatandaş karşı karşıya getirmemesi gerekiyor. Biz sağlık eğitimi aldık para tahsilat eğitimi almadık” dedi. (AHMET ATMACA)