Yaratıcı şehirler ağında ismini dünyaya duyuran Gaziantep’in gastronomi başarısını yukarılara taşımak için çalıştıklarını söyleyen Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Ceyhun Uçuk, gerçekleştirilen projeleri gazetemize değerlendirdi. Uçuk, “Gaziantep gastronomi çıtasını yükseltiyor. Marka şehir Gaziantep, gastronominin de başkenti olacak” dedi. 

GAZİANTEP GASTRONOMİ ÇITASINI HIZLA YÜKSELTİYOR

Gaziantep’in yaratıcı şehirler ağına girmesinin üzerinden dört yıl geçtiğini söyleyerek gastronomi alanında Gaziantep’in hızla  yükselişte olduğunu söyleyen Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Ceyhun Uçuk, “Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeliğinin dördüncü yılının sonuna geliniyor. Bu süre zarfında Gaziantep’in oldukça yol kat ettiğini söylemek mümkün. Şehrin, Yaratıcı Şehirler Ağına dahil diğer şehirlerden ayrıldığı en önemli nokta yemek çeşitliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitlilik ile ön plana çıkmayı seçen şehrin bu anlamda yaptığı çalışmalar göze çarpmaktadır. Dünyanın birçok noktasında düzenlenen etkinliklerde Gaziantep çeşitli Gaziantep yemeklerinin ikram edilmesi buna örnek olarak verilebilir. Uluslararası fuarlara katılım gösterilerek yapılan yemek sunumları, Gaziantep’te düzenlenen festivalde yapılan etkinliklerde de yine benzer faaliyetlerden bahsetmek mümkün. Etkinlikler ile Gaziantep’in en önemli kültürel miraslarından olan yemeklerini tanıtma fırsatının elde edildiği söylenebilir” ifadelerinde bulundu.  

20 ÜLKEDEN 40 ÖĞRENCİYE  YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRETİK

Gaziantep Üniversitesinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere Gaziantep’e has yemeklerin öğretilerek kültürel aktarımın yapıldığına dikkat çeken Uçuk, “Gaziantep Üniversite’sinin ev sahipliğinde düzenlenen ve Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerimize Gaziantep yemeklerini öğrettiğimiz Gaziantep Yemekleri Kursu’nu bir festivalle taçlandırdık. Etkinlik kapsamında yaklaşık 20 ülkeden 40 öğrenci Gaziantep yemeklerini uygulamalı olarak öğrendiler. Ayrıca Gaziantep mutfağının tarihsel gelişimi, gastronomik ritüeller ve kültürel özellikler hakkında bilgi sahibi oldular. Ülkelerine döndüklerinde her biri birer Kültür elçisi olacaklar” dedi.

GASTRONOMİ KÜLTÜRÜNE İPEK YOLU KALKINMA AJANSI’NDAN DESTEK

Gastronomi kültürünün desteklenmesi kapsamında İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile bir proje yürütüldüğünü açıklayan Uçuk, “Şehrin birçok kurum ve kuruluşunun gastronomi alanında yapılan çalışmalara sunduğu doğrudan ya da dolaylı katkılar söz konusudur. Her kurum ve kuruluş yetkinlikleri dahilinde elinden geleni yapmaya gayret etmektedir.  Bu denli sosyal bir alan olması herkesin bu çalışmalarda bir şekilde var olmak istemesine neden oluyor olabilir. Fakat artık yapılması gerekenin Gastronomi alanında uzman, bu alanda yetkin kişilerin bu sürece olan etkilerinin artması yönünde olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda özellikle İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın bu yıl destek çağrılarından bir tanesinin Gastronomi Turizmine yönelik olması oldukça umut verici. Ayrıca Ajansın düzenlediği “Gastronomi Çalıştayı” ile Gaziantep Üniversitesi’nin de paydaş olduğu bir etkinlik ile bir yol haritası belirleme çabaları takdire şayan” diye konuştu.

GASTRONOMİ BAYRAĞINI İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

Gastronomi kültürünü daha ileriye taşıma için üniversite ve kamu kurumları arasında işbirliklerinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Uçuk, “Üniversitemiz ulusal ve uluslararası birçok etkinlik ile Gastronomi bayrağını ileriye taşımak adına çalışmalarına devam etmektedir. Geçen ay Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ortak olduğumuz Erasmus+ Projesi kapsamında İspanya’dan bir Heyeti şehrimizde ve Üniversitemizde ağırladık. 23 Mayıs tarihinde Avustralya’dan şef Mustafa Atay’ı Üniversitemizde ağırlayacağız ve Gaziantep’i ve Gaziantep mutfağını tanıtma fırsatı yakalayacağız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi’nden bizler İsveç’in Gastronomi şehirlerinden Östersund’da gerçekleştirilen gastronomi çalışmalarını yerinde inceleyeceğiz” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)