Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını açıklayarak içinden geçilen zorlu sürece ihracat rakamlarındaki düşüş ile dikkat çekti. TİM verilerine göre Gaziantep Mart ayı ihracat rakamları 609 milyon 795 bin dolar olarak gerçekleşirken geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracat düşüş oranı ise yüzde 4.9 olarak kendisini hissettirdi. Gaziantep, ihracattaki bu düşüşe rağmen Ocak-Mart dönemi bazında en fazla ihracat yapan 5. il konumunda yer aldı. Coronavirüs salgınının ihracata etkilerini ve gerçekleştirilen ihracat rakamlarını STK başkanları değerlendirdi.

ÜNVERDİ: İHRACATIMIZ AYLIK BAZDA DÜŞERKEN DÖNEMSEL BAZDA ARTIŞ YAŞADIK

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) nedeniyle aylık bazda bir düşüş yaşanmasına rağmen dönem bazında artış olduğunu kaydetti.

GAZİANTEP 10 İL ARASINDA İHRACATI EN AZ DÜŞEN İKİNCİ İL OLDU

Gaziantep’in en fazla ihracat yapan 10 il arasında İzmir’den sonra ihracatı en az düşen ikinci il olduğunu dile getiren Adnan Ünverdi, “Şehrimizden Mart ayında 609 milyon 795 bin dolar ihracat yapıldı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında 641 milyon 250 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştik. İhracat düşüş oranımız yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise yüzde 18 oranında bir düşüş yaşandı. Gaziantep, hem aylık hem de Ocak-Mart dönemi bazında en fazla ihracat yapan 5. il konumunda yer aldı” diye konuştu.

İHRACATTA GEÇTİĞİMİZ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 2.1 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten Ocak-Mart döneminde ise 1 milyar 856 milyon 832 bin dolar ihracat yapıldığını ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 oranında artış yaşandığını belirterek, geçtiğimiz yılın Ocak-Mart döneminde 1 milyar 819 milyon dolar ihracat yapıldığını hatırlattı. “Koronavirüs nedeniyle ihracatımızda bir düşüş yaşadık. İnşallah en kısa sürede eski günlerimize döneriz” diyen Ünverdi, “Virüsün dünyada küresel ekonomiye etkisine baktığımız zaman, çoğu ülke sınır kapılarını kapattı. Ülkemiz de virüsün dış etkilerine karşı tüm tedbirlerini aldı. Tabi bu durumun üretim ve ihracatımıza yansımaları oldu. Biz de GSO olarak yaşanılan ekonomik sorunlara çözüm için sanayicilerimizden gelen talepleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ilettik ve iletmeye de devam ediyoruz. Bunlardan çözüme kavuşturulanları web sitemizden anbean üyelerimizle ve iş dünyamız ile paylaşıyoruz. Bu çerçevede sanayicilerimizin yaşadığı sorunların çözümü için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

SUNULAN İMKANLARDAN FAYDALANILMASI GEREKİYOR

İstihdamın devam etmesi konusunda devlet desteklerinden faydalanılmasının önemine işaret eden Ünverdi, bu süreçte Kısa Çalışma Ödeneği gibi işçi ve işvereni koruyucu tedbirlerin alındığını belirterek, firmaları sunulan imkanlardan faydalanmaya davet etti.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere uyulmasının hayati önem taşıdığının altını çizen Ünverdi, açıklamasını şöyle tamamladı: “Zor günlerden geçiyoruz. Dostlarımızla, sevdiklerimizle aramıza fiziki mesafeler koyuyoruz. Ama gün yüreğimizle bağlanma, yüreğimizle birbirimize sahip çıkma günüdür. Lütfen tüm kurallara harfiyen uyalım. Yaşlılarımızı, ihtiyaç sahiplerini gözetelim. İnşallah bu hastalığı hep birlikte atlatacağız. Bu süreçte canı pahasına tüm riskleri göze alarak sağlığımız için gece gündüz demeden çalışan tüm sağlık çalışanlarına, ihtiyaçların karşılanması noktasında üreten, emeğini ve yüreğini ortaya koyan herkese teşekkür ediyorum. Bugünleri de inşallah hep beraber atlatacağız. Aziz milletimize sabır ve sağlık diliyorum.”

YILDIRIM: GAZİANTEP İLK ÇEYREK İHRACATINI YÜZDE 2.1 ARTIRDI

Gaziantep, açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarına göre 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,1 artış sağlayarak en fazla ihracat yapan 5.il oldu. Mart ayında ise ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, yaşanan olağanüstü durum nedeniyle gerilemenin beklenen bir durum olduğunu söyledi.

GAZİANTEPLİLER HER ŞEYE RAĞMEN ÇALIŞMA AZMİNDEN BİR ŞEY KAYBETMEDİ

Başkan Yıldırım yazılı değerlendirmesinde şunları söyledi: “Gaziantepliler her şeye rağmen çalışma azminden, özveriden vazgeçmez. Yılın ilk çeyrek rakamlarına baktığımızda da bunu çok net görüyoruz. İlimiz Ocak-Mart 2020 döneminde 1 milyar 856 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye ihracatının yüzde 4,7’sini gerçekleştirerek en fazla ihracat yapan 5.il oldu. Gaziantep’in bu performansı daha da yukarıya çıkaracak potansiyeli mevcut. Ancak içinde bulunduğumuz mevcut durum Mart ayında rakamların gerilemesine, ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 düşmesine neden oldu ki bu beklenen bir durumdu. Dileğimiz yaşanan bu küresel sorunun bir an önce son bulması ve hayatın normale dönmesi.”

TOBB İLE BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ

“Hepimiz aynı gemideyiz ve bu süreci hep birlikte en az zararla atlatabilme çabasındayız” diyen Yıldırım, “Sürecin en doğru şekilde yönetilmesi ve ihracatçılarımızın yaşanan bu durumdan en az zarar görmesi amacıyla ihracatçılarımızdan gelen sorunları ve çözüm önerilerimizi çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ileterek takibini yapmakta ve çözüme kavuşturmaktayız.  Son olarak ihracatçımızın transit rejime tabi yüklerinin sevk işlemlerinde yaşanan beklemelerden doğan ardiye ve fuzuli işgaliye maliyetleri konusunda TOBB ile bir girişimde bulunduk ve olumlu neticeye ulaştık. Nisan ayı boyunca Mersin Uluslarası Limanı'nda bu ücretlerde indirime gidildi.” diye devam etti.

ÇİN’E İHRACATIMIZ YÜZDE 99,8 ARTTI, IRAK İKİNCİ SIRAYA DÜŞTÜ

Mart ayında Gaziantep ihracatını ülkelere göre de değerlendiren Tuncay Yıldırım ilin Çin’e olan ihracatının yüzde 99,8 arttığını söyledi ve şunları ekledi: “Mart ayında, Gaziantep’in en büyük ihracat pazarı olan Irak’a ihracatı yüzde 39 gerilerken Covid-19 salgının başladığı Çin’e ihracatı ise yüzde 99,8 artmış durumda. Çin’e Mart ayında 4,8 milyon dolar, ilk çeyrekte ise yüzde 92 artışla 9,9 milyon ihracat yaptık. Öte yandan yıllardır en fazla ihracat yapılan ülke olan Irak ikinci sıraya geriledi ve 77 milyon ihracat gerçekleştirdiğimiz ABD en fazla ihracat yaptığımız ülke oldu” dedi.

KİLECİ: İHRACATIMIZ GEÇEN YILIN AYNI AYINA ORANLA  YÜZDE 2.1 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB), yılın ilk üç aylık döneminde 2 milyar 114 milyon 628 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci yaptığı açıklamada, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde %2,1 düştüğünü belirtti. Kileci, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Bölgeden ihracat yapma başarısı gösteren iş dünyasının takdir edilesi bir çaba sergilediğini söyledi. Dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada görülen ihracat daralmasının önümüzdeki süreçte yeniden normale döneceğini ifade eden Başkan Kileci “Hepimiz için insan sağlığı birinci önceliktir. Bütün dünyayı etkisi altına alan bu salgın hastalığın yenilebilmesi için bireysel olarak alınacak önlemlerin yanında kurum olarak da mücedeleye katkı sağlıyoruz. İhracattaki düşüş moralimizi bozmamalı, aksine koronavirüse yönelik sürdürülen savaşta birlik ve beraberlik ruhu bizi daha çok çalışmaya teşvik etmelidir.” diye konuştu.

GAZİANTEP MART AYINDA 609 MİLYON 729 BİN DOLARLIK İHRACAT YAPTI

Mart 2020 döneminde ihracatta beklendiği üzere bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Başkan Kileci; “2020 yılının ilk üç aylık döneminde Güneydoğu Anadolu’dan toplam 2 milyar 114 milyon 628 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken aynı dönemde Gaziantep’ten %2,1’lik bir artışla 1 milyar 856 milyon 765 bin dolarlık ihracat yapılmıştır. Mart ayında ise Gaziantep’in ihracatı 609 milyon 729 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamla Gaziantep, Türkiye genelinde 5.'liğini korumuştur. Tüm güçlüklere rağmen Türkiye genelinde Gaziantep'in yerini koruyan ihracatçılarımızı tebrik ediyorum.'   dedi.

GAZİANTEP 5.'LİĞİ KORUYOR

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin öncü ilinin Gaziantep olduğunu belirterek, 2020 yılında hem Ocak-Mart döneminde hem de Mart ayında yapılan 609 milyon 729 bin dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5. ili olma konumunu koruduğunu da sözlerine ekledi. Başkan Kileci Gaziantep’ten en çok ihracat yapılan ürünlerin de Tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu kaydetti.

KAPLAN: HALI İHRACATIMIZ TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 5.5 ARTTI

Türkiye İhracatçılar Merkezi Halı Sektör Kurulu Başkanı TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan, sosyal medya hesapları üzerinden ihracat rakamları ve halı üretim oranlarını değerlendirerek tüm halı üreticisi ve ihracatçılara seslendi ve en az daha iki hafta sabredilmesi hususunda çağrıda bulundu. Mart ayı halı ihracatımız Türkiye geneli yüzde 5.5 artışla 220. 345 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tüm halı ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Halıcılarımızdan ricam iki hafta daha evde kalmaları. Bu virüs kontrol altına alındıktan sonra müşterilerimize mal yetiştiremeyeceğiz. Siz yeter ki sabırlı olun.