Gaziantep Valiliği tarafından restorasyona alınan Gaziantep Kalesi’nde hummalı çalışma devam ediyor. Kalkerli yapı üzerine kurulu bulunan Gaziantep Kalesi’nin yamaçları geocel denilen bir madde ile beslenilerek toprak kaymalarının önüne geçiliyor. 3 milyon bütçe ayrılarak gerçekleştirilen kale sağlıklaştırması 2018 yılı Ocak ayında tamamlanacak.

KALE YAMAÇLARINA GEOCEL DESTEĞİ

Gaziantep Kalesi çevresinde bulunan kalkerli yapıdaki yamaçlar geocel denilen malzeme ile tutturularak toprak kaymalarının önüne geçiliyor. 30 santim toprağın kazınarak içerisine demir çubuklarla yerleştirilen geocellerin üzerine yeniden toprak aktarımı gerçekleştirildi. Toprak içine yerleştirilen geocellerin üzeri keçelerle sarılarak kale altında bulunan mağaralara suyun temas etmesi de önlenmiş oldu. Geocelli toprak üzerine yeşillendirme sağlanarak toprağın hendeklere akmasının engellenecek.

SAVUNMA GALERİSİ DE RESTORASYONA ALINDI

Gaziantep Kalesi’nden Keçihane yokuşuna doğru çıkılan kısımda bulunan Savunma Galerisi de Gaziantep Valilik kararı ile restorasyon kapsamına alındı. Savunma Galerisi’nin restorasyonu tamamlandıktan sonra kullanım hakkını ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü belirleyecek.

KALE İÇİN 3 MİLYON BÜTÇE AYRILDI

Kalkerli yapı üzerine kurulan Gaziantep Kalesi’nin restorasyonu için Gaziantep Valiliği tarafından 3 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldı. 3 milyon TL bütçe kalenin yamak çalışmaları, kale altında bulunan Savunma Galerisi ve kalenin üzerinde bulunan taşlık alanın yosunlardan temizlenmesi için oluşturuldu.

KALE 2018 OCAK AYINDA TAMAM

Hummalı bir restorasyon geçiren Gaziantep Kalesi 2018 yılı Ocak ayında tamamlanarak Gazianteplilere ve şehre gelen turistlere hizmet vermeye devam edecek. AHMET ATMACA