Rusya Atom Enerjisi Kurumuna tedarik arşivi oluşturma kapsamında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Tedarikçi Bilgilendirme toplantısı Gaziantep Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.  Toplantıya başkanlık eden Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “KOBİ Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Dairemiz ile Gaziantep Sanayimizi geliştirip dönüştürmek ve savunma sanayisine Gaziantep’in neler üretebileceğini çalışacağız” dedi.  Ünverdi konuşmalarını ‘Gaziantep kazanırsa Türkiye kazanır’ açıklamaları ile noktaladı.

ÜNVERDİ: AMACIMIZ GAZİANTEP SANAYİSİNİ DAHA ÇOK GÜÇLENDİRİP DÖNÜŞTÜRMEK

Gerçekleştirilen toplantının Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan KOBİ Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Dairesinin ilk projesi olduğunu söyleyerek Gaziantep sanayisinin güçlendirilmesi ve dönüştürülmesinin hedeflendiğini açıklayan Ünverdi, “Bugünkü toplantımız yeni kurmuş olduğumuz dairemizin de ilk faaliyeti oldu. KOBİ Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Dairemizin ilk projesidir bu toplantı. Gaziantep sanayisinin geliştirilmesi ve sanayinin dönüştürülmesi için elimizden geldiğince çalışıyoruz. Özellikle bu tür alımların kendi memleketimizde üretiliyor ve buralardan alınıyor olması çok sevindirici bir durum. Olması gereken de budur. Yakın zamanda STM ile de İpekyolu Kalkınma Ajansı vasıtasıyla yapacağımız bir anlaşma söz konusu. Bu kongrede savunma sanayisine nasıl üretim yapabiliriz ve katma değerli üretimi nasıl sağlayabiliriz çalışıyoruz. Öncelikle makine metal sektöründen başlayarak kendi firmalarımızı kümelendirme yöntemine gideceğiz. Firmaların üretim kabiliyetlerini ortaya koyacağız” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP’İN SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN NELER ÜRETEBİLECEĞİNİ PLANLAYACAĞIZ

Mart ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda savunma sanayisi için Gaziantep’in neler üretebileceğinin masaya yatırılacağını dile getiren Ünverdi, “Yakın zamanda makine kimya enstitüsü devreye alındı. Mart ayında yine gerçekleştireceğimiz toplantıda savunma sanayi için Gaziantep’in neyi tedarik edeceğini görüşeceğiz. Bir tek makine kimya sektörü ile sınırlı kalmayacağız. Diğer sektörlerle de farklı ne üretebiliriz konusunda çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

GÜCÜMÜZÜN FARKINDAYIZ

Gaziantep’in üretim kabiliyetinden bahsederek savunma sanayisi ve katma değerli üretime dikkat çeken Ünverdi, “Gaziantep üreten bir şehir. Ürettiğini satabilen bir şehir. Yaklaşık 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Gücümüzün farkındayız. Bu gücü birlikte kullanırsak güç oluyor. Ferdi faaliyetler firma bazında kalıyor. Gaziantep bu ülkenin altıncı büyük ekonomik gücü diyoruz. Bu söylemleri hep birlikte yaparsak Gaziantep daha çok kazanacaktır. Gaziantep’in kazanırsa Türkiye kazanacaktır” diye konuştu.

YARDIMCI: RUSYA ATOM ENERJİ KURUMU’NA ARŞİV OLUŞTURACAĞIZ

Gaziantep Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen bu toplantı ile Rusya Atom Enerji Kurumuna tedarik arşivi oluşturmanın hedeflendiğini ve yine bu proje ile Gaziantep’in üretimdeki kabiliyetini ortaya koymayı amaçladıklarını dile getiren TÜMAŞ Akkuyu Nükleer Enerji Projesi Tedarik İlişkileri Uzmanı Hakan Yardımcı, “Burada toplanmamızın amacı Rusya Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde Akkuyu Nükleer Santrali Anonim Şirketi kontrol ve yetkisinde bulunan ülkemizde yapımı devam eden nükleer santral tedarik zinciri ile alakalı. Tedarik zinciri, malzeme analizleri, yapı malzemelerinin fiyatlandırılması ve tekliflerin hazırlanması hususunda bugün bir araya geldik. TÜMAŞ 1969 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından kurulmuş olup bugün 50. Yılımızda yüzde 49 devlet sermayeli yüzde 51 özel sermayeli bir kuruluş halinde. Yaklaşık 900 personelimizle Türkiye’nin 81 ilinde şantiyelerimizle mimarlık, müşavirlik hizmetlerimizle birlikte danışmanlık hizmeti üzerine faaliyet göstermekteyiz. Oluşturduğumuz bu kapsamda Akkuyu Nükleer Santral ile yaptığımız sözleşmeye istinaden Türkiye’nin malzemeleri üzerinde tedarik zinciri oluşturmak için bir aradayız. Bu tedarik firmaları ile Rusya Atom Enerjisi Kurumu’na arşiv oluşturacağız. Oluşturacağımız arşivde teklif veren firmalar teker teker aranarak malzeme temini konusunda bilgi alınacak. Bu tedarik ile Gaziantep’in de sanayide ve üretimde ne kadar güçlü olduğunu göstereceğiz. Böyle bir çalışma için Ünverdi Başkanımızdan rica ettik ve bugün bu analizi gerçekleştireceğiz” ifadelerinde bulundu.

(AHMET ATMACA)