Ağaç dikmek ve yetiştirmek kapsamında ormanda yaşayan köylüye verilen hibe 55 bin TL’ye kadar yükseliyor.  Hibe için Gaziantep’te önemli başvuruların alındığını söyleyen Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, projenin detaylarını Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

ORMANDA YAŞAYAN KÖYLÜYE YEŞİL ALAN DESTEĞİ

Bakanlığın ağaçlandırma desteği kapsamında verdiği hibe için orman köyünde ikamet ediyor olmanın şart koşulduğunu bildiren Kaya, “Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman köylülerine çok önemli bir destek söz konusu. Bu alanlarda oturan orman köylülerimiz ister kendi arazilerinde isterlerse hazine arazilerinde ağaç yetiştirmeleri halinde destekten yararlanabilecek. Bakanlığın şartı orman köyünde oturuyor olmak. Bu kapsamda bakanlık yüzde 65’e kadar hibe verebiliyor” dedi.

DESTEKLEMEDE SINIR 30 DÖNÜM

Destekleme kapsamında verilen arazi sınırının kişi başı en fazla 30 dönüm olarak belirlendiğini açıklayan Kaya, “Bakanlığın destek kapsamında sunduğu bu projede aranan bir diğer kriter ise ağaç dikimi için ayrılan alanın 3 hektarı geçmemesidir. Yani 30 dönümü geçmeyecek. Bunun sebebi de bu desteklemeden tüm vatandaşlar yararlanabilsin. Çünkü bazı vatandaşlarımızın çok yüksek arazisi olabiliyor o durumda tüm desteklemeden yalnızca onlar yararlanıyor. Bakanlık bunun önüne geçmek için dönüm sınırlaması getirdi” diye konuştu.

HİBE İÇİN PROJELENDİRME ŞART

3 hektara kadar olan arazilerin projelendirilmesi karşılığında komisyon kararı ile yüzde 65’e kadar hibe imkanı sunulduğunu sözlerine ekleyen Kaya, “Gaziantep’te vatandaş ekip biçemediği arazisinin kuruma gelip kaydını yaptırmak suretiyle ağaçlandırabilir ve karşılığında yüzde 65’e kadar hibe alabilir. 3 hektarlık yer için öncelikle orman müdürlüğüne tapu ile müracaat yapılması gerekiyor. Komisyonda inceleme yapılacak. Komisyon uygun gördükten sonra vatandaştan proje isteyeceğiz. Bir orman mühendisine proje yaptırılması gerekecek. Burada amaç o bölgeye uygun türün dikilmesini sağlamak sulama imkanlarını oluşturmaktır. Proje onaylandıktan sonra devlet hibesini anında veriyor” ifadelerinde bulundu.

BU FIRSATI BABA OĞULA VERMEZ

Gaziantep’in yeşillendirilmesi kapsamında çok önemli bir proje gerçekleştirildiğini ve vatandaşların bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyleyen Kaya, “Gaziantep’in gri alanlardan kurtulması için çok önemli bir proje. Vatandaşlarımızdan da isteğimiz böyle alanları olması durumunda gelip başvuruda bulunsunlar ve projelendirerek hibe desteğinden yararlansınlar. Vatandaş bu alanlara meyveli ağaç da dikebiliyor. Ağaçların meyvesini de yine mülk sahibi vatandaş alıp satıp değerlendirebilecek. Hem ürününü satacak para kazanacak hem de devlet desteğinden yararlanacak vatandaş. Vatandaş kendi bahçesinde ağacını dikecek, bakımını yapacak, meyvesini yiyecek ve bunun karşılığında da devletten hibe alınacak. Babanın oğluna vermeyeceği imkanı devletimiz vatandaşımıza veriyor” dedi.

AHMET ATMACA