Gaziantep’in nüfus parametrelerini birçok çarpıcı hususta değerlendiren TÜİK Bölge Müdürü Dede, nüfusa bağlı yaşanabilecek artı ve eksileri açıkladı. Gaziantep nüfusunun yüzde 75’inin genç nüfus olması ise iş gücü açısından sevindirici sonuçlar doğurdu.

GAZİANTEP NÜFUS ARTIŞINDA GERİLEDİ

Gaziantep’te bir yıl içinde 42 bin 408 kişi nüfus artmasına rağmen Türkiye sıralamasında nüfus artış oranında 9’uncu sıradan 16’ncı sıraya düşüldüğünü açıklayan Dede, “Adrese dayalı nüfus sistemi kapsamında 2016 yılında önemli bir çalışma gerçekleştirdi.  Ulusal veri tabanı oluşturularak yaşanan her eve bir tanıtım numarası verildi. Bu bilgiler ışığında Gaziantep’te nüfusumuz 1 milyon 974 bin 244 kişi olarak gerçekleşti. Nüfus oranlarına baktığımızda erkekler nüfusun 998 bin 926’sını oluştururken kadınlar ise 975 bin 375’ini oluşturdu. Gaziantep’te yıllık nüfus artışı binde 7 olarak gerçekleşti. Gaziantep nüfus artışı bakımından Türkiye’nin ilerisinde yer aldı. Gaziantep’in geçtiğimiz yıla oranla nüfus artış oranı Türkiye’de 9’ncu sırada iken bu yıl 16’ncı sıraya geriledi. Bu da ilerisi Gaziantep için ilerde küçük de olsa bir risk anlamı taşımaktadır” dedi.

KARKAMIŞ NÜFUSUNU KAYBEDİYOR

Gaziantep’te en kalabalık nüfusun Şahinbey İlçesi’nde yaşarken nüfusu giderek azalan ilçenin ise Karkamış olduğuna dikkat çeken Dede, “İlçeler bazında en büyük nüfuslu ilçemiz Şahinbey İlçesi bu ilçemizi Şehitkamil İlçesi takip etmektedir. Nüfusu 2015 yılı nüfusuna göre azalan tek ilçemiz Karkamış İlçesi’dir. Karkamış’taki nüfus artış hızındaki düşüşün sebebi ise orada yaşanan güvenlik probleminden kaynaklandı. Şahinbey nüfusu ile Türkiye’deki üçüncü büyük ilçe konumuna yerleşti. Şehitkamil İlçemiz ise Türkiye’de nüfus bakımından 9’ncu sırada yer aldı” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE’NİN 4. YOĞUN NÜFUSLU ŞEHRİ GAZİANTEP

Kilometreye düşen insan sayısında Gaziantep’in Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak nüfus yoğunluğunda ilk dörde yerleştiğimizi aktaran Dede, “Kilometreye Türkiye genelinde düşen insan sayısı 104 iken bu oran Gaziantep’te 290 kişi olarak kendisini gösterdi. Bu da nüfus yoğunluğumuzun fazla olduğunu gösteren bir datadır. Nüfus yoğunluğunda da Türkiye’nin dördüncü ili konumuna geldik” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP’TE GENÇ NÜFUS AĞIRLIKTA

Gaziantep’te nüfusun yüzde 75’inin 40 yaş altında olduğunu söyleyerek genç nüfus oranının yüksekliğine işaret eden Dede, “Gaziantep’te genç nüfusumuz Türkiye ortalamasının üzerinde. Nüfusumuzun yüzde 42. 6’sı 20 yaş altında. Yüzde 31. 6’sı da 20 ila 40 yaş arasında. Baktığımızda nüfusumuzun yüzde 75’i 40 yaşın altında. Bu genç nüfus çalışma hayatında ilerisi için sevindirici bir durumdur. 1,2 ve 3 yaşındaki çocuklar Gaziantep’teki en büyük nüfusu oluşturuyor” şeklinde konuştu.

 EN ÇOK HANEYE SAHİP OLAN MAHALLE YEDİTEPE

Gaziantep’te 452 bin 400 bin hane sayısı ile en çok hane bulunduran mahallenin Yeditepe Mahallesi olduğunu dile getiren Dede, “Gaziantep’te toplam 452 bin 400 hane bulunuyor. En çok haneye sahip olan mahallemiz Yeditepe Mahallesi oldu. Yeditepe Mahallesi’nde 12 bin 439 tane hane bulunmaktadır. Bu mahalleyi Güneykent ve Karataş Mahalleleri takip etmektedir. Karataş nüfusu en çok olan mahalle olmasına karşın hane sayısında Gaziantep’te üçüncü sırada” dedi.

31 BİN 169 KİŞİ BOŞANDI

Gaziantep’te medeni durumlarına göre toplam 855 bin 410 kişinin evli 31 bin 169 kişinin ise boşanmış durumda olduğunu ifade eden Dede, “Gaziantep’te toplam 855 bin 410 kişi evli durumda. 31 bin 169 kişi boşanmış 51 bin 712 kişinin de eşi hayatını kaybetmiş durumda” diye konuştu.

GAZİANTEP’TE EN ÇOK ŞANLIURFALI YAŞIYOR

Gaziantep’e dışarıdan gelen nüfus oranını 236 bin 116 kişi ile en yüksek oranda Şanlıurfa’nın oluşturduğunu kaydeden Dede, “1 milyon 310 bin 679 Gaziantepli memleketini terk etmeden şehirde yaşamını sürdürmüş. Dışarıdan gelen vatandaşlara baktığımızda en büyük rakamı 236 bin 116 kişi ile Şanlıurfa oluşturuyor. 82 bin 700 Antep kütüğüne bağlı vatandaşımız da İstanbul’da ikamet etmektedir.  Gaziantep nüfusuna kayıtlı  18 bin 222 yabancı vatandaşımız bulunuyor. Bu rakamını 10 bin 236’sını Suriyeli vatandaşlar oluşturuyor. Bu değerlendirmelerimizde 365 bin nüfus oranına sahip olan Suriyeli muhacirler dahil değildir” açıklamalarında bulundu. AHMET ATMACA