Gaziantep’in bu yıl turizmde önemli bir hamle yaparak tarihindeki en büyük turizm hareketliliğine kavuştuğunu söyleyen Gaziantep Turist Rehberleri Odası Başkanı Murat Tekeoğlu, “Gaziantep şu günlerde turizmin zirvesine ulaştı. Otellerimiz turlarımız yüzde yüz doluluk oranlarını gördü” dedi.  

TURİZM POTANSİYELİMİZ HIZLA YÜKSELDİ

Gaziantep’in turizm potansiyelinde zirveye ulaştığını söyleyen Tekeoğlu, “Turizmde bölgemiz şu günlerde zirvesini yaşıyor. Özellikle Haziran ayını baz aldığımız için önceki aylara göre bu aylarda turizm bitme noktasına gelirdi. Bu yıl çok farklı bir şey oldu ve özellikle bayramda ve bayram sonrasında turist akınına uğradık. Bayramda yüzde 100 doluluk yakaladık. Şu anda da yüzde 70 üzerinde doluluk oranına sahibimiz. Otellerimiz fule yakın dolu” açıklamalarına yer verdi.

DÖVİZ FİYATLARI İÇ TURİZME YARADI

Döviz fiyatlarının dış turizmi vurmasından dolayı halkın yoğun olarak iç turizme yoğunlaştığını ve bu tercihte de Gaziantep’in öncelikli iller arasında yer aldığını belirten Tekeoğlu, “Bu yıl Türkiye’nin her yerinde iç turizmde bir hareketlilik var. Bunun sebebi de yurtdışı turlarının dövizden dolayı çok yüksek oluşuna bağlayabiliriz. Gerek uçak biletleri gerek turlar gerekse konaklamalar yurtdışı için aşırı derecede pahalandı. Bu yüzden insanlar yurtdışı turizmi yerine yurtiçine yöneldi. Bu yoğunluğu bu sebebe de bağlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP’E YABANCI TURİST ÇEKEMİYORUZ

Gaziantep’in en büyük eksikliğinin yabancı turistlerin şehre çekilememesi olduğunu söyleyen Tekeoğlu, “Şu anda şehrimiz için on milyon turizm hedefi konuldu. Bu yıl çok ciddi turizm hedefleri kıracağız. Bunca başarıya rağmen Gaziantep’in en büyük eksikliği dezavantaj olarak gördüğümüz yabancı turisti şehrimize getiremiyoruz. Suriye sınırında olmamız sebebiyle gerek Gaziantep’in gerekse bölge şehirlerimizin yabancı turist potansiyeli bir hayli düşük. Her ne kadar güvenli kent olduğumuz kesin de olsa bölgesel etkiden dolayı yabancı turistler pek fazla gelmiyorlar. Bu konuda çalışmaları da zayıf görüyorum. Yabancı turistleri çekmek için destekler verilebilir. Örneğin acentelere destek verilebilir. Müşterileri cezvedecek fırsatlar sunulabilir. En önemlisi de fuarlar kentiyiz diyoruz ancak şehrimizde bir turizm fuarı düzenlenemiyor. Doğuda Van ilimiz bile beş yıldır turizm fuarı düzenliyor ve turizm potansiyelini kat be kat arttırdı. Gaziantep’in de turizm fuarı konusunda bir atak yapması gerekiyor. Önce yabancı acenteleri çekeceğiz ki ardından yabancı turistler güvenerek şehrimize gelebilsin” diye konuştu.

FİYATLAR GASTRONOMİ KENTİNE YAKIŞMIYOR

Gastronomi kenti olunmasına rağmen şehre gelen turistlerin fiyatları çok yüksek bulduğunu söyleyen Tekeoğlu, “Gastronomi kentiyiz diyoruz ancak gastronomi kentine yakışmayacak kadar pahalı bir şehiriz. Bunu ilkin baklava fiyatlarında görüyoruz. Bugün 110 liralardan kilogramı baklava alıyoruz. Turistler bu fiyatı fazlasıyla yüksek buluyor. Bunun yanında yalnızca baklava değil kebap çeşitlerimiz de aşırı pahalı. Biz fiyatların gastronomi kentinde yüksek oluşunu her daim dile getirdik ancak bu konuda bir çözüm sunulmuyor aksine sürekli yeni zamlar geliyor. Fiyatların bu denli yüksek olmasını biz fırsatçılık olarak görüyoruz. Gastronomi kenti reklamı çok fazla yapıldı ancak gastronomiden beklentiler düşük kaldı” dedi. (AHMET ATMACA)