29 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısı ile açıklama yapan Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, “İnsanlardaki hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bu konuda da tüm hastalıklara karşı mücadelemiz devam ediyor” dedi.

ANTİMİKROBİYEL İLE MÜCADELEMİZ BAŞLADI

Veteriner hekimlerin ve ilgili kuruluşların antimikrobiyel ile mücadeleye başladığını söyleyen Özdede, “Antimikrobiyel ilaçların bulunuşu ve kullanımı hayvan ve insan sağlığı için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu hayat kurtaran ilaçların hem insan hem hayvan sağlığı için mevcudiyetinin ve etkinliğinin muhafaza edilmesi geleceğimizin korunması için elzemdir. Ancak bu ilaçların insan ve hayvan sağlığı alanlarında aşırı ve yanlış kullanımı antimikrobiyel direnç oluşumunu çarpıcı biçimde hızlandırmıştır. Ve her geçen gün tehlike artmaktadır. Bunun devamı halinde, Bakteriyel hastalıklar, insan ve hayvan sağlığı açısından çok önemli tehdit haline gelecektir. Bu nedenle, şimdi faaliyete geçirme zamanıdır. Başta ilgili bakanlıklar olmak üzere, veteriner hekimler ve ilgili sektörlerle birlikte antimikrobiyel direnç ile topyekün savaşma zamanıdır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bu önemli konuyu “bilinçsiz antibiyotik kullanımı; günü kurtarır geleceği karartır” sloganı ile gündemde tutacaktır” ifadelerine yer verdi.

HASTALIKLARIN YÜZDE 61’İ HAYVANLARDAN BULAŞIYOR

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’inin hayvanlardan bulaşan etkenlere bağlı olduğunu söyleyerek zoonoz hastalıkları ile de mücadele ettiklerinin altını çizen Özdede, “İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61 i hayvan kökenlidir. Ve 200 den fazla zoonoz (hayvanlardan insanlara geçebilen) hastalık mevcuttur. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı alanındaki çalışmaları yanında, zoonoz hastalıklarla yaptıkları mücadele ve hayvansal gıdaların sağlıklı üretimi konusundaki kontrol ve denetimleri ile halk sağlığı konusunda önemli sorumluluklar üstlenmektedirler. 'Hayvan Refahı' konusu da, veteriner hekimlerin önem verdiği diğer bir çalışma alanıdır” dedi.

VETERİNER HEKİMLERE GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR

Dünya genelinde veteriner hekimliğe büyük önem verilmesine karşın ülkemizde veteriner hekimlere gereken ilginin gösterilmediğini belirten Özdede, “Veteriner hekimlik; Bu önemli çalışmalar nedeniyle, gelişmiş dünya ülkelerinde önemsenen ve saygı gören bir meslektir.  Ancak; Ülkemizde, kamuoyu, veteriner hekimlik mesleğinin görev ve sorumlulukları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu nedenle, veteriner hekimler, ülkemizde,  hak ettiği değeri görememektedir” diye konuştu.

DESTEK ALMADAN HİZMET VERİYORUZ

Halen 6 binden fazla veteriner hekimin hiçbir destek görmeden kendi kliniklerinde hizmet vermeye çalıştığını aktaran Özdede, “Bu gün, 6 binden fazla serbest çalışan klinisyen hekim, hiçbir destek görmeden, muayenehane açarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına, ülkenin en ücra köşesine kadar, sağlık hizmeti götürmekte, suni tohumlama yaparak ırk ıslahı çalışmaları yürütmektedir. Bu zorlu ve riskli çalışmalara rağmen,  2008 yılına kadar aldıkları  fiili hizmet zammı kaldırılmıştır. Ve Sağlık Bakanlığı'nın, şu anda gündemde olan, sağlık çalışanları ile ilgili fiili hizmet zammı çalışmalarına da dahil edilmemişlerdir” diye konuştu.

MESLEK KANUNLARI GÜNÜN ŞARTLARINA CEVAP VERMİYOR

Veterinerlerin daha kaliteli hizmet verebilmesi için meslek kanunlarında iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurgulayan Özdede, “Veteriner Hekimlik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, 6343 sayılı Meslek Yasasında, günün şartlarına cevap verebilecek gerekli düzenlemelerin yapılması, hazırlık aşamaları tamamlanmış olan, Uzmanlık Yönetmeliğinin, hiç zaman kaybetmeden yayımlanması ve hayvan sağlığı alanında çalışan veteriner hekimlere fiili hizmet zammının yeniden verilmesi gerekir” dedi. (AHMET ATMACA)