Gaziantep Özel Ada Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Gafari Bayrın ve Ada Koleji Yönetim Kurulu üyeleri, basın mensupları ile bir araya geldiler. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel Ada Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Gafari Bayrın, yeni eğitim yılında yapılacak çalışmaları anlattı.

Gaziantep’in öncü eğitim kurumlarından olan Özel Ada Koleji’nde eğitim faaliyetleri hızla devam ediyor. Gaziantep Özel Ada Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Gafari Bayrın, Yönetim Kurulu Üyesi Mürşit Keskin, Yönetim Kurulu Üyesi ve Lise Koordinatörü Ali Keskin, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldiler. Özel Ada Koleji’nin eğitim anlayışı ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılına ilişkin Özel Ada Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Gafari Bayrın, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“ADA KOLEJİ BÜYÜK BİR EKSİKLİĞİN TAMAMLAYICISIDIR”

Başarılı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir okul olduklarını belirten Bayrın, “Ada Koleji, Gaziantep’te büyük bir eksikliğin tamamlayıcısıdır. Ada Koleji, eğitimciler tarafından kurulmuş ve eğitimciler tarafından yönetilen bir okuldur. İnsan haklarına saygılı, doğaya saygılı bireyler yetiştirmeyi hedef eden bir okuluz. Dershane mantığı ile yaşamına devam eden bir okul değiliz. Eğitsel bakış açısı olarak, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, evrensel değerler üzerine kurgulanmış bir okul. Bu çerçevede Ada Koleji, öğretimden ziyade eğitim eksenli hareket eden, öğretimi sonuç olarak ortaya çıkan bir süreç olarak şekillendiren, insanların motivasyonunu sosyal ve kültürel anlamda önceleyen bir okul yapılanmasıdır.”

“ULUSAL VE ULUSLAR ARASI SİSTEMLERİ ÖZÜMSEYEN BİR YAPILANMA ORTAYA KOYDUK”

Ada Koleji’ni diğer özel okullardan ayıran farkı anlatan Bayrın, “Ada Koleji olarak, kendi öğretmenleri ile birlikte kurucularının tamamının aynı zamanda veli olduğu bir okuluz. Bütün çalışanların doğal durum olarak nitelendirilebilecek bir denetleyici mekanizması var. Her öğretmen, her sınıfı denetleyebiliyor. Veli kitlemize bakıldığında yüzde 85 oranında bir veli kitlesi var. Eğitimciler çocuklarını bize emanet ediyoruz. Kapasite olarak yüzde 90’ın üzerinde dolu olan bir okuluz. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu ve Fen Lisesi gibi tüm birimleri içerisinde bulunduran bir okuluz. Üç ayrı binada öğrencilerimiz ilkokul, ortaokul ve lise birimlerimizde eğitim alıyorlar. Diğer okulları ayrıştırmayan, yermeyen bir mantıkla hareket ediyoruz. Biz, eğitim sürecini aktif hale getirirken ulusal ve uluslar arası eğitim sistemlerini kendi içerisinde özümseyen bir yapılanma ortaya çıkarmaya çalıştık.”

“AHLAKLI BİREYLER YETİŞTİRME KAYGIMIZ VAR”

Gaziantep Eğitimine değinen Bayrın, “Gaziantep’te yerel kurumlar güçlü, kent yerel kurumları destekliyor ancak Gaziantep’ten ulusallaşan marka bir okulumuz yok. Ada Koleji olarak bizim böyle bir hedefimiz var. Ada Koleji, ismini eğitsel anlamda patentleştirmiş ve resmileştirmiş bir okuldur. Eğitim sistemi açısından sürekli yenilik ortaya koyan bir yapılanmaya sahibiz. Geçen birkaç yıllık zaman içerisinde Türkiye’deki en iyi 10 ortaokuldan bir olarak seçilmiş, pilot okul olarak belirlenebilmiş, sayısal ve sözel mantık derslerini müfredatına uygulamış Türkiye’deki ilk okul olmuştur. Çünkü düşünebilen, eleştiren, sorgulayan bir nesil yetişmek gibi bir kaybımız. Bununla birlikte toplumsal değerleri ciddi anlamda önemseyen, hepimizin ihtiyaç duyduğu ahlaklı bir toplum yetiştirme gibi bir kaygımız var. Ahlaklı, sosyal ve başarılı bireyler yetiştirme kaygımız var. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman ülkemize aynı zamanda gelecek kazandıracağız.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞARILARINI ÖNEMSİYORUZ”

Sözlerini sürdüren Bayrın, “İş alanımız gereği sürekli eğitim ve araştırma içerisindeyiz. Sadece Türkiye’deki okulları değil, uluslar arası anlamda okulların yapılanmasını inceliyoruz. Bu incelemeyi yaparken, eğitsel, toplumsal anlamda eksikliklerimiz üzerinde yoğunlaşıyoruz. Devlet okullarında çok iyi bir öğretmen kitlesi var. Ancak öğretmenlerin kendini geliştirebileceği ve kendini ifade edebileceği ortam konusunda sıkıntımız var. Sosyal etkinliklerin kısıtlı olduğu bir noktada eğitsel anlamda başarının ortaya çıkması çok zordur. Bin 500 öğrencinin bulunduğu bir devlet okulunda 2 ya da 3 tane beden eğitimi, müzik öğretmeni bulunuyor. 570 öğrencinin bulunduğu Ada Koleji’nde 21 tane beden eğitimi ve müzik öğretmeni ile hizmet veriyoruz. Sosyal anlamda çocuklarımıza gerekli imkanları sağlayarak onların başarılarını üst noktalara çıkarmaya çalışıyoruz.”

“EĞİTİM, PARA KAZANILACAK BİR ARAÇ DEĞİLDİR”

Gaziantep’te her geçen gün artan özel okullara ilişkin olarak sorulan soruyu yanıtlayan Bayrın, “Gaziantep’te özel okul sayısı fazla mı?’ sorusuna cevabım “hayır” olacak. Türkiye geneli dikkate alındığında Gaziantep’in özel okullara ihtiyacı var. Gaziantep’te özel okula çocuğunu gönderen veli kitlesi az. Gaziantep’te özel okullara öğrenci gönderen insanların yüzde 60’ı dışarıdan gelerek kente yerleşen insanlardan oluşuyor. Geçmişte bu yana Gaziantep’te sanayi var. Sanayicilerin çocukları, “Okumazsam babamın yerinde çalışırım” mantığına bürünüyor. Velilerde de aynı düşünce var. Sanayide ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor olması Gaziantep’te de eğitime yatırım yapılmasına neden olacaktır. Eğitim para kazanılacak bir araç değildir. Bir ülkenin geleceğini inşa ederken, para kazanma düşünceniz olmamalı. Mantar gibi çoğalan özel okullar bu mantıkla çalışırsa, hızla çürüyeceklerdir.”

“GAZİANTEP’İN EN GÜÇLÜ OKULUYUZ”

Ada Koleji’nde öğrencilerin eğitimi için 36 ayrı yayın ile çalıştıklarını belirten Bayrın, “Öğrencilerimizin iyi bir eğitim alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda 36 ayrı kaynak yayın ile çalışıyoruz. Yalnızca İngilizcede iki ayrı yayınla birlikte çalışıyoruz. Bir ay boyunca kaynak kitaplar üzerinde çalıştık. Sınıf sınıf, branş branş ayrı kaynak kitaplarla eğitim yapılıyor. Öğretmenlerimiz istedikleri kaynak yayınlar ile eğitim yapıyorlar. Tek yayınla değil, 36 farklı kaynak yayınla çalışıyoruz. Şu anda lise öğretmenlerimizin tamamı yazar konumunda bulunuyor. 5 yıldan bu yana kendi akıllı defterlerimizi oluşturuyoruz. Kaynak kitaplardan faydalanarak kendi akıllı defterini hazırlamış oluyor. Böylelikle olağanüstü bir performans ortaya çıkmış oluyor. Bizim çocuklarımızın gelecekleri söz konusu, bu anlamda elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. İddia ediyorum ki eğitsel anlamda Gaziantep’in en güçlü okuluyuz” diyerek sözlerini noktaladı.