Gaziantepli kiraz üreticilerinin bu yıl gerçekleştireceği hasat ile yüzleri güldü. Bu yıl bahar yağışların yoğun olması ve havaların ani ısınması ile vaktinden önce olgunlaşan ve hasat dönemine girilen kiraz üretimi ile Gaziantep bu yıl hem üretim miktarını hem ihracat miktarını ikiye katlayacak. Kiraz hasadından beklentilerini değerlendiren Şehitkamil İlçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, “Bu yıl kiraz hasadı ile çiftçilerimizin yüzü gülecek” dedi.

YOĞUN YAĞIŞLAR VE SICAK HAVA KİRAZ HASADINA YARADI

Bu yıl iklim şartlarında yaşanan yoğun bahar yağışları ve havaların ani ısınması ile kiraz hasatlarının zamanından daha önce gerçekleştiğini söyleyen Yıldız, “Kiraz üretimi için bu yıl bahar ayı çok güzel yağışlı geçti. Bu yağışlar üretimimize yansıdı.  Diğer yıllara baktığımızda sürekli kurak üretim yapmışız.  Yağışların bu denli iyi olması ve son bir haftalık süreçte de iyi sıcakların gelmesi hasadı erkene çekti. Haziran ayının başı gibi hasatlara başlayacağız” .

1500 İLA 2000 TON ARASINDA BİR REKOLTE BEKLİYORUZ

Kiraz hasadında b beklenilen rekolte oranlarından bahseden Yıldız, “Bu yıl hasatlarımızın çok iyi olacağını gözlemliyoruz. Geçen yıl 750 ton kiraz hasadımız gelmişti. Bu yıl tahminlerimize göre hasatlarımız 1500-2000 bin ton arasında gelebilir.  Bölge çiftçimiz için çok iyi bir üretim rakamı. Bu yıl ağaçlarımız da çok tutkun. Ağaçlarımız dolu vurgununa da uğramadı. İklim şartları çiftçinin istediği gibi geçtiği için üretim de ister istemez iyi olacak” ifadelerine yer verdi.

KİRAZ İHRACATIMIZ BU YIL İKİYE KATLAYACAK

Gaziantep’in bu yıl yurtdışına ihracat yapacağı kiraz miktarında da önemli bir artış sağlanacağını söyleyerek kiraz üretiminin ekonomiye yansımalarını değerlendiren Yıldız, “Üretim miktarımızın bu yıl önceki yıla göre daha iyi olacak olması dolayısıyla ihracat miktarlarımız da artış gösterecek. Geçen yıl 500 ton civarında kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Bu yıl iki katlayacağımızı düşünüyorum. Rekoltenin yüksek olması dolayısıyla yurtdışı ihracatımız bin 500 tonu bulacaktır. Kiraz ihracatlarında salgın hastalık dolayısıyla çok bir hareketlilik germeleşmedi. Ancak hareketlilik bu hafta başlayacak. İhracatçılarımızla görüşmeler yaptık”  diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL KİRAZ FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Gaziantep’te Kiraz festivali gerçekleştirmek gibi bir projelerinin olduğunu ve bu yıl salgın dolayısıyla hayata geçiremediklerini söyleyerek önümüzdeki yıl kiraz hasatlarının start alacağını söyleyen Yıldız, “Kiraz üreticileri olarak biz u yıl bir festival yapmayı planlamıştık. Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Osman Toprak Bey ile görüşüp proje yapmıştık. Bu yıl salgın hastalık olmasa bir festival gerçekleştirecektik. Projemiz salgın dolayısıyla önümüzdeki yıla bırakıldı. Önümüzdeki yıl kiraz festivali ile adımızı tüm Türkiye’ye duyuracağız” dedi.(AHMET ATMACA)