Vali Yardımcısı Uğur Aladağ Başkanlığında toplanan koordinasyon kurulunda kent gündemine dair önemli konular ele alındı. Toplantıda konuşan Maden Tetkik Araştırması Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ali Aydın, “Yaklaşık beş kilometre alanda 30 binin üzerinde element analizini gerçekleştirdik. Bunun sonucunda Gaziantep’te maden yatak alanları belli olacak” dedi.

ALADAĞ: GAZİANTEP’TE 782 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Gaziantep’teki genel ve özel bütçeli kuruluşların yatırım bütçelerinden bahseden Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, “İlimizde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 366, mahalli idarelere ait 416 olmak üzere toplam 782 proje yürütülmektedir. Bu projelerin toplam değeri 9 milyar 418 milyon TL; önceki yıllar harcaması 2 milyar 763 bin TL,2017 yılı ödeneği 1 miyar milyar 912 milyon TL, dönem sonu itibariyle yapılan toplam harcama 1 milyar 740 milyon TL’dir” ifadelerine yer verdi.

YATIRIMDA YİNE İLK SIRADA EĞİTİM YER ALDI

Mali yatırım desteklerine göre Gaziantep’te en fazla yatırım alınan alandan aza doğru sıralamasını açıklayan Aladağ, “Genel bütçeli kurumlarımız tarafından yürütülen projelere bakıldığında yürütülmekte olan toplam 366 projenin bütçeleri 6 milyar 468 milyon TL olup öneki yıllar harcaması 1 milyar 306 milyon TL, 2017 yılı ödeneği 1 milyar 205 milyon TL, dönem sonu itibariyle yapılan harcama 1 milyar 38 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Genel bütçeli kuruluşlarımızın yürüttüğü proje çalışmalarının sektörel olarak incelendiğinde 2017 yılında yatırım büyüklükleri itibariyle 439 milyon TL Eğitim, 377 milyon TL tarım, 229 milyon TL ulaştırma, 86 milyon diğer kamu hizmetleri, 58 milyon enerji, 14 milyon sağlık sektörü takip etmektedir” diye konuştu.

DÖNMEZ: HIZLI TREN 2022 YILINDA TAMAMLANACAK

Gaziantep ile ilgili yüzde 27 fiziksel gelişme sağlandığını söyleyerek hızlı trenin tamamlanma süresini 2022 yılı olarak açıklayan Devlet Demir Yolları 6. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Dönmez, “Gaziantep sınırları içerisinde toplam değeri 1 milyar 65 milyon TL olan 8 adet projemiz üzerinde çalışılmıştır. Bunlardan yüzde 25 fiziksel gelişme sağlanmıştır. 2017 yılında verilen 216 milyon ödeneğin 214 milyon TL’si gerçekleştirilip yüzde 99 parasal gerçekleşme sağlanmıştır. Nurdağı hızlı tren projesi tüm hızıyla devam ediyor. Tünellerimizde önemli bir ilerleme sağlanmıştır. Fiziksel olarak yüzde 76 ilerleme kat ettik.  Nurdağı Başpınar Projesinde yer teslimi 2017 yılı içinde yapıldı. Fiziksel ilerlememiz yüzde 5 seviyelerindedir. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Gaziray ile ilgili de yüzde 27 fiziksel gelişme sağlandı. Bu yıl içinde verilen ödeneklerin tamamını kullandık. Gaziantep’te hızlı treni 2022 yılında tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.

AYDIN: 30 BİN ELEMENTİN İNCELEMESİ TAMAMLANDI

Gaziantep’te maden araştırmaları hakkında bilgi vererek 30 binin üzerinde elementin araştırılmasını tamamlandığını aktaran Maden Tetkik Araştırması Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ali Aydın, “Müdürlük olarak bizim bir proje çalışmamız oldu. Türkiye jeokimya haritasının tamamlanması yönünde çalışmamız oldu. Yaklaşık beş kilometre alanda 30 binin üzerinde element analizini gerçekleştirdik. Bunun sonucunda Gaziantep’te maden yatak alanları belli olacak. Yine bunun dışında Gaziantep’te toprak analizleri gerçekleştirilerek tarım alanları belirlenecek” ifadelerinde bulundu.

AYDIN: ŞEHİR HASTANESİ YÜZDE 35 TAMAMLANDI

Gaziantep’teki sağlık yatırımlarını değerlendiren Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Turgut, “ Toplamda 39 proje yürütmekteyiz. Şehir Hastanesi projesinin yüzde 35 oranında bitirildiğini söyleyebiliriz. Perilikaya Devlet Hastanesi’nin de yüzde 98 civarında bitirildi. 2 hafta içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın işçi kabulünü yapacak ve 3 ay içerisinde de açacağız. Cengiz Gökçek Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 300 yataklı ek binamız ile ilgili Şehitkamil Belediyemiz ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu 6 ay önce de böyleydi bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. En son Maliye Bakanlığına yazı yazılmış, takip ediyoruz” şeklinde konuştu. (AHMET ATMACA)