Engelli istihdamı ile devlet desteğini de beraberinde alan özel sektör yatırımcılarını iş analizi konusunda uyaran Büyükşehir Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, kış aylarında dolmuş ve özel halk otobüslerine engelli vatandaşları kabul etmeyen sürücüler “İki lira ile insanlık kıyaslanıyor” dedi. Gerçekleştirilen projeleri Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

ÖZEL SEKTÖR İŞ ANALİZİNİ İYİ YAPMALI

Gaziantep’te özel işletme ve sanayi alanlarında engelli istihdamında yüzde 94 oranında başarı elde edildiğini söyleyen Başkan Çelebi, özel sektör yatırımcılarını iş analizlerinin doğru yapılması yönünde uyararak şu açıklamalara yer verdi, “Sanayi kenti olan Gaziantep’te özel sektörde engelli istihdamı konusunda yaklaşık olarak yüzde 94’lük başarı elde ettik. İşkur ve Engelli Daire Başkanlığı ile birlikte özel sektör yatırımcılarımız ile görüşerek engelli istihdamı konusunda Türkiye’de en önemli adımı attık. Gaziantepli işverenler kotaların üzerinde engelli vatandaş çalıştırılması gerektiğini çok iyi biliyor. Çünkü işveren engelli olmayan vatandaşı istihdam ettiği zaman primlerin tamamını işveren ödüyor. Engelli istihdam ettiğinde ise devlet işverenine pirim ödetmiyor özel sektörün ödemesi gereken kısmı da devlet kendisi ödüyor. İşveren engelli istihdam etmesi durumunda zaten kar elde etmiş oluyor. Örneğin bir bilgisayar işini engelli vatandaş da çok iyi yapabiliyor. Engelli vatandaşı alırsa özel sektör kişi başı 500 lira kara geçiyor. Engelli olmayan birey istihdam ederse 500 lira zarara giriyor. İşverenlerin en önemli sorunu iş analizlerinin yeterince yapılamıyor olmasıdır. Tüm araştırmalarımızda gördük ki engelli vatandaşlar engelli olmayan bireylerden çok daha fazla iş yapabiliyor. Gaziantep’te özel sektörde engelli istihdamı doyma noktasına yaklaşsa da rakamlar yine de yetersiz”.

DAHA DUYARLI OLUNMALI

Bazı özel halk otobüslerinin ve dolmuşların engelli vatandaşları araçlarına almamak için duraklarda durmadığını ve yaptıkları bu davranış ile çoğu sürücünün insanlığı iki lira ile kıyasladığını dile getiren Başkan Çelebi, “Özel halk otobüsle ne yazık ki duraklarda engelli görmesi durumunda onu araca almadan çekip gidiyor. Bu durum yalnızca engelli vatandaşlar için değil. Yaşlılar ya da durakta çocuk arabası ile bekleyen bayanlar için de geçerli. Araçlarda engelli vatandaşlar için erişim sorunu yoktur. Araçların hepsinde rampa var ancak sürücülerimiz bu duruma yeterince önem vermiyor. Şu da unutulmamalıdır devletimiz yeterli olmasa da ücretsiz biniş yapan vatandaşlarımızın masrafını firmalara vermektedir. Cezai müeyyidelerimiz var ancak bu ceza ile çözülmez sürücülerde farkındalık oluşturulmalı. Bu konuda gerekli odalar ile görüşüp farkındalık için de harekete geçiyoruz” ifadelerinde bulundu.   

KURUMLAR ENGELLİLER İÇİN DİZAYN EDİLİYOR

Gaziantep’te okulların ve tüm resmi kurumların engelli vatandaşların da kullanabileceği şekilde dizayn edilmeye başlandığını söyleyen Başkan Çelebi, “Türkiye’de ne yazık ki 2002 yılına kadar yapılan tüm eğitim kurumlarında ve resmi kurumlarda engellilerin de kullanabileceği alanlar göz ardı edilmiş. Engelli okullarımızı arttırmak yerine erişilebilirliği ön plana alalım. Kaynaştırılmış eğitim kalitesi her zaman için eğitim kalitesini yükseltir. Türkiye’de ilk olan Engelliler Daire Başkanlığı’nı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kurdu. Bu çalışmanın Türkiye’deki tüm belediyelere örnek teşkil etmesini diliyorum. Gaziantep’te şu anda okulların tamamı engelli öğrencilerin de kullanabileceği şekilde dizayn ediliyor” dedi. AHMET ATMACA