Gıda ürünlerinin daha sağlıklı ve uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için getirilen yeni yönetmelik hakkında değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Dilbaz, “ Gıda işletmeleri gıda ambalajı konusunda merdiven altı üretim yapan tesislerden uzak durması gerekiyor” dedi.

GIDA AMBALAJLARINDA DÖRT HUSUSA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Gıda ambalajlarında dikkat edilmesi gereken hususları değerlendiren Dilbaz, “Kimya Mühendisleri olarak hükümetin yaş sebze ve meyvelerin ambalajlanmasıyla ilgili dikkat etmesi gereken bir takım hususlar olduğunu belirtmekte fayda var.  Gıdaya temas eden ürünlerin durumunu dört ana başlık altında sıralayabiliriz. Ambalajlanacak gıdanın türüne göre ambalaj ürünleri tercih edilmesi gerekiyor. Asidik bir gıda ambalajında kullanılan ürün için kullanılan ürünün türüne özel seçilmesi gerekiyor. Ambalajla temas eden ürünün temas süresi çok önemlidir. Günlük tüketilen kurabiye ile bir peynirin ambalajları birbirinden farklı olması gerekiyor. Ambalajla ürünün temas sıcaklığı da çok önemlidir. Bazı kimyasallar sıcakta ambalaj yüzeyine daha çabuk hareket edeceğinden bu kimyasallar gıdanın yapısını bozarak ürünün bozulmasına ya da küflenmesine sebebiyet verebilir. Ambalajların gözenekli yapısının az olması hava geçirgenliğini azaltacağından gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlar” açıklamalarında bulundu.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM TESİSLERİNE DİKKAT!

Gıda işetmelerinin merdiven altı gıda ambalaj üretimi yapılan yerlerden uzak durması gerektiğini söyleyerek AB ve uluslararası standartlara göre üretim yapılan ambalajlara yönelinmesi gerektiğini dile getiren Dilbaz, “Tüm bu saydığımız etkenler göz önüne alındığında gıda üreticisi firmaların sertifikalı üretim yapan AB ve diğer uluslar arası standartlara göre üretim yapan firmaların ambalajlarını tercih etmesi gerekiyor. Merdiven altı gıda ambalajı yapan yerler de mevcut. Özellikle bu riske düşülmemesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

GIDA AMBALAJLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ FARKLI SEKTÖRLERDE KULLANILMALI

Geri dönüşümde kullanılan gıda ambalajlarının farklı alanlarda kullanılması gerektiğini dile getiren Dilbaz, “Gıdaya temas eden ambalaj ürünlerinde hiçbir zaman geri dönüşüm ürünü kullanılamaz. Ancak merdiven altı üretim noktalarına baktığımızda bu tür ambalajların yapıldığını görüyoruz. Bu sebepten anlaşılacağı üzere kullanılan gıda ambalajlarının eritilerek başka sektörlerde değerlendirilmesi gerekiyor” dedi. (AHMET ATMACA)