Baklavacılar, Pastacılar ve Unlu Mamuller komitesi ile Fıstıkçılar Grubunu bir araya  gelerek vereceği kararla yapılması gerekenleri görüşeceklerini gazetemize değerlendiren GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Fıstık fiyatları kısa süre içinde düşecek. İthal fıstık konusu da gündemde. Esnaflarımızın kısa süre daha idare etmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

YILDIRIM: BAKLAVALIK İÇ FISTIK PİYASADA AZALDI

Piyasada baklavalık iç fıstığın olmamasından dolayı fıstık fiyatlarının yükselişe geçtiğini kaydeden Yıldırım, “Baklavalık fıstığın piyasada az olmasından dolayı fiyatlar aşırı derecede yükseldi. Bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olacağı söyleniyor. Bu konuda kısa süreli bir esnafın da vatandaşın da mağduriyeti var ancak sorun çözülecek” ifadelerine yer verdi.

BAKLAVA İŞLETMELERİMİZ ZAM YAPMAMAK İÇİN DİRENİYOR

Fıstık fiyatlarında yaşanan fiyat artışından dolayı baklava işletmelerinin zam yapmamak için direndiklerini aktaran Yıldırım, “Stokçuların hepsini hatalı bulmuyoruz. Şu anda birkaç tane stokçunun suçum tüm piyasa düzenini bozmuş durumda. Baklavacı arkadaşlarımız da fıstıkçı arkadaşlarımız da kendi açılarından haklı. Baklavacı esnaflarımız zam yapmamak için direniyor. Yine fıstıkçı arkadaşlarımız stokçularla aynı kefeye girmemek için direniyor. Her iki sektör de gurubumuzun üyesi hem de odamızın üyesi. Suçsuz olan insanları bir kenara ayırmak gerekiyor” diye konuştu.

FISTIK İTHALİNİN ÖNÜ AÇILABİLİR

Fıstık fiyatlarının düşürülmesi için ithal fıstık konusunu gündeme alındığını ancak fıstığın ithal edilmesi durumunda da yerli çiftçinin zarar edeceğini vurgulayan Yıldırım, “Fıstık fiyatların aşırı yükselmesi dolayısıyla fıstık ihracatının önünün açılacağı söyleniyor. Bu konuda bir serbestlik gelecek. Ancak bu uygulama devreye girdiğinde işini hakkıyla yapan tarım yap çiftçimiz de esnafımız da sıkıntılı bir süreç yaşayacak. Antepfıstığı’nın vermiş olduğu kaliteyi ithal fıstıkla tutturabilir miyiz bu do muamma. İthalatı açmazsak da piyasada stokçular var.  Ama esnaflarımızın da vatandaşlarımızın da bu kısa süre içinde biraz daha idareci olması gerektiğine inanıyorum. Fıstık fiyatları yeniden yerine oturacaktır” açıklamalarında bulundu.

GTO KOMİTELERİ FISTIK FİYATLARI İÇİN TOPLANACAK

Fıstık fiyatlarına bir çözüm yolu bularak baklavacı ve fıstıkçı esnaflarının sorununun giderilmesi için komite üyelerinin bir araya gelerek karar alacağını vurgulayan Yıldırım, “Gaziantep Ticaret Odası olarak Baklavacılar, Pastacılar ve Unlu Mamuller komitesi ile Fıstıkçılar Grubumuzu bir araya getireceğiz. Üyelerimizle sektörün sorunlarını masaya yatırıp fıstık fiyatlarında sürecin yeniden sakinleşmesi için hareket edeceğiz. Bu konuda Tarım Bakanımız da gerekli uyarılarda bulundu. Bir haftalık bir süre içinde fiyatlarda bir rahatlama olacağı kanaatindeyiz” dedi.

AKSU: FISTIKLI ÜRÜNLERİ AZALTMA YOLUNA GİTTİK

Fıstık fiyatlarından dolayı fıstıklı ürünlerin raflardan çekilmeye başladığını söyleyerek esnafın mağduriyetinden bahseden Akşam Simitleri’nin sahibi ve Gaziantep Ticaret Odası Unlu Mamüller-Baklava-Un-Bulgur-Bakliyat İmalatı Meslek Komite Üyesi İbrahim Aksu, “Fıstıklı ürünlerin çoğunu şu anda azaltma durumuna gittik. Sadece mecburi ürünlerde fıstı kullanmak durumunda kaldık. Aldığımız fıstık sattığımız üründen daha pahalıya geliyor ve esnaf zararına satış yapmak durumunda kalıyor. Esnaflarımız ithal fıstık bekliyor. Bugün Gaziantep’te ve Türkiye’de iç fıstık 200 liraya satılırken ithal fıstık 60-70 lira arasında ülkemize girecek.Esnafların artık dayanacak gücü kalmadı. İthal fıstık getirilecekse bir an önce getirilmeli yoksa da yerli fıstığın fiyatlarının acilen düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİ: FISTIK FİYATLARINA RAĞMEN RAMAZAN AYINDA ZAM YOK

Fıstık fiyatlarının düşürülmesi için yoğun çaba harcamalarına rağmen halen fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyerek baklava üreticilerinin mağduriyetine dikkat çeken Unlu Mamüller-Baklava-Un-Bulgur-Bakliyat İmalatı Meslek Komitesi GTO Meclis Üyesi ve Çelebioğlu Baklavalarının sahibi Mehmet Çiftçi, “Ne pahasına olursa olsun fıstıkçılara rağmen Ramazan Ayında zam yapmayacağız. Şu anda geçen yılın ürününün az olmasından dolayı karaborsacılar durumu iyi organize ediyorlar. Depolardan fıstık çıkarılmıyor. Şu anda fıstık 200 lira civarında. Bir haftadır yoğun çalışıyoruz ve fıstık fiyatlarının düşürülmesi için çaba sarf ediyoruz. Biz ithal fıstıkla çiftçimizin ekmeğinden olmasını da istemiyoruz. Daha öncesinde fıstık zamlarında baklavaya zam yapıp geriye çekiyorduk. Ama bu fiyat artışları artık vatandaşı zor duruma sokacağı için fıstıkta bu kadar artış olmasına rağmen zam taraftarı olmadık” ifadelerinde bulundu. (AHMET ATMACA)