Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, bal hasatlarının kısa süre içinde başlayacağını söyleyerek yağışlı havaların artından bal üretiminde artış olacağına dikkat çekti. Rekoltede son beş yılın en yüksek rekoltesine ulaşılabileceğini söyleyen Koca, “Bu yılki rekoltemiz 600 ton bal” dedi.

BAL HASATLARINDAN UMUTLUYUZ

Gaziantep’te bal sezonunun kısa süre içinde başlayacağını söyleyerek bu yıl ki bal hasatlarından umutlu olduklarını belirten Koca, “Bal sezonumuz başlamak üzere. Gaziantep bölgemizde Temmuz ayının 1’i ile 15’i arasında da bal hasatlarımız başlayacak. Olası bir doğal afet olmazsa bu yıl bal hasatlarımızın çok iyi olacağını söyleyebilirim. Yağışların çok olması çiftçimiz için çok iyi oldu. Yağışlarla birlikte bitki çeşitliliği de hızlı bir şekilde artış gösterdi. Sezonumuz şu an için iyi gidiyor” ifadelerine yer verdi.

TAHMİNİ BAL REKOLTESİ 600 TON

Bu yıl yağışlı geçen iklimin ardından bal üretiminde önemli bir artış olacağını söyleyen Koca, “Arı sayımızda da artış olacağını düşünüyorum. Şu anda arıların oğul verme dönemi olduğu için net kovan sayımız belirlenmedi. Muhtemelen geçen sene seviyesini de arı artışımız da gerçekleşecektir diye düşünüyoruz. Geçen sene bal hasatları döneminde yağışlar başlamıştı nektar akımı döneminde bu iklim olayları bal üretimini çok olumsuz etkilemişti. Son dört yılın ortalaması 300 ton bal olarak hesaplandı. Bu yılki rekolte tahminimiz ise 600 ton civarında olması bekleniyor” diye konuştu.

DESTEKLEMELER YÜZDE 50 ORANINDA ARTTI

Kovan başı desteklemelerin arttığını söyleyen Koca, “Arı yetiştiriciliğinin desteklenmesi devam ediyor. Şu anda kovan başı arı desteklemesi 10 liradan 15 liraya yükseltildi. Son beş yılda bir artış olmamıştı. Bu yıl yüzde 50 oranında artış yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleri devam ediyor. Bu yıl 2 bin adet kovan dağıttık. Çiftçilerimizi yine kovan dışında da önemli desteklerle ayakta tutmaya çalışıyoruz. Yine desteklerinden dolayı da Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’i tebrik ediyoruz” dedi.  (AHMET ATMACA)