İhracat şehri olan Gaziantep, yurtdışı fuar desteği ile artık çok sayıda yurtdışı pazarlarına açılabilecek. İhracatçıların yüzünü güldüren desteği GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAHİB Başkanı Selahattin Kaplan ve GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu gazetemize değerlendirdi.

EN BÜYÜK PAY PRESTİJLİ FUARLARA

Ekonomi Bakanlığınca görevlendirilen organizatörlerin, yurtdışı fuar kapsamında yapmış oldukları harcamalar yüzde 75 oranında desteklenecek. Destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 320 bin lirayı, sektörel nitelikli olması halinde 500 bin lirayı geçemeyecek. Sektörel nitelikli fuarlarda, 500 bin liraya ilaveten, proje kapsamında yapılacak harcamaların yüzde 75'i nispetinde (320 bin lirayı geçmemek üzere) destek sağlanabilecek. Katılımcıya fuar bazında verilecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 50 bin lirayı, sektörel nitelikli olması halinde 75 bin lirayı, Bakanlıkça belirlenen prestijli fuarlardan birisi olması halinde ise 250 bin lirayı geçemeyecek.

ÇIKMAZ: İHRACATÇININ DA SANAYİCİNİN DE ÖNÜ AÇILACAK

İhracatçılara verilen yurtdışı fuar desteğinin arttırılması ile birlikte ekonomik büyümenin geçtiğimiz yıla oranla iki kattan daha fazla artabileceğine dikkat çeken Güneydoğu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Hükümetin ihracatlarla ilgili almış olduğu kararlardan bir tanesi de yurtdışı tanıtım desteğidir. Teşvik kararlarından birisidir. Geçen yıla oranla gerek ihracatlar konusunda gerekse yurtdışı fuarları konusunda iki ya da iki buçuk kat daha fazla destek verilecek. Son derece önemli bir destek. Eskiden yurt dışı tanıtım desteği fuarlara yüzde 60 civarlarındaydı.  Bu oran yüzde 75’e yükseltildi. Destek önemli oranda yükseltildi. Gaziantep’i de çok yakından ilgilendiriyor. Gaziantep bu desteklerle çok daha önemli yerlere gelecektir. Fuarlara biz zaten katılacağız. Ticaret heyetleri düzenleyeceğiz yurtdışlarına. Bu uygulama ile girilmeyen Pazar alanlarına da girmiş olacağız. Güneydoğu İhracatçılar Birliği olarak verilen bu desteğin karşılığını da yurtdışı pazarlarında boy göstererek karşılığını vereceğiz. Hükümet ihracatçısının her zaman yanında yer alıyor. Sanayicilerin ve ihracatçıların önünü açan kararlar alınıyor. Geçen yıl yüze 2. 9 büyüdük ama bu yıl en az yüzde 5’e yakın büyüme olacaktır. Bu destek sanayicilerin ve ihracatçıların yüzünü bir kez daha güldürdü” ifadelerinde bulundu.

KAPLAN: İHRACATÇININ KENDİSİNE GÜVENİ ARTACAK

Yurtdışı fuar desteğinin hükümet tarafından arttırılmasının en çok Gaziantep ihracatçısını ilgilendirdiğini ve gerek ihracatçıya gerekse sanayicilere rahat bir nefes aldırıldığını vurgulayan Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, “İhracatçılara yurtdışı fuar desteği verilmesini her zaman çok olumlu karşılamıştık ve bu oran bu yıl daha da yükseltilerek yüzde 75 seviyelerine çıkarıldı. Artık ihracatçılar uluslar arası fuarlara daha büyük bir güvenle çıkacaktır. Gaziantep ihracatçıları da Türkiye genelinde çok önemli bir yere sahip olduğu için en çok Gaziantepli ihracatçıların mutlu olacağını düşünüyorum.  Yüzde 75 yurtdışı fuar desteği çok güzel bir destek. Bu destekle Türkiye’nin ya da Gaziantep’in yurtdışlarında giremediği Pazar alanlarına daha kolay gireceğini düşünüyoruz. Hükümetin aldığı kararın her zaman destekçisiyiz. Özellikle bu yıl gerek sanayici için gerek ihracatçılar için gerekse iş arayan vatandaş için önemli bir istihdam ortamı sağlandı. Artık daha çok üretip yurtdışında daha çok tanıtıp dünyaya daha çok ürün satabiliriz. Verilen desteklerden dolayı da hükümetimizi bir kez daha kutluyoruz” dedi.

HIDIROĞLU: YENİ PAZAR ALANLARINA ULAŞABİLECEĞİZ

İhracatçılara verilecek olan yurtdışı fuar destek oranının arttırılması ile birçok pazar alanına ulaşılabileceğinin altını çizen Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “Yurtdışı fuar desteğinin yüzde 75 oranında yükseltilmesi gerek Gaziantep gerekse Türkiye geneli için çok olumlu bir adım olarak görüyoruz. Yeni Pazar alanlarına ulaşmamız gerekiyor. Tek bir Pazar alanına yoğunlaşmak yumurtaların bir sepete konulması gibi bir şeydir. Biz etrafımızdaki coğrafyanın da durumunu düşünürsek bu destek bizler için ne kadar önem taşıdığını daha iyi anlayabiliriz. Özellikle de alım gücü yüksek pazarlara açılmamız gerekiyor. Alım gücü yüksek pazarlara da katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretip satabilmemiz gerekiyor. Üretilen ürünlerin dış pazarlarda tanıtılması en az üretim kadar önemli bir husustur. İhracat kentidir Gaziantep. Bu yüzden yurtdışı fuar desteği Gaziantep’i çok yakından ilgilendiriyor” açıklamalarına yer verdi. (AHMET ATMACA)