Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2017 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını ilk bin ihracat sıralamasında 30’uncu olan Altunkaya Şirketler Gurubu’nda düzenlenen toplantı ile Türkiye’ye açıkladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımı gerçekleştirilen toplantıda haziran ayı ihracat rakamlarının yüzde 1.8 artışla 12.1 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklandı.
ŞİMŞEK: SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRAR İLE BÜYÜYORUZ
Altunkaya Şirketler Gurubu’nu başarılarından dolayı tebrik ederek Türkiye’nin büyüme rakamlarından bahseden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Gaziantep son 15 yılda ihracatını 10 kat arttırmış bir şehirdir. Altunkaya Şirketler Grubu’nu da ihracattaki başarılarından dolayı kutluyorum. Gaziantep’te meyve sebze ihracatında firmamız birinci olmuştur. Hem Mahsum beyi hem de bu başarılı aileyi bir kez daha tebrik ediyorum. İhracatımızda belki dolar bazında istediğimiz yerde değiliz ama ihracat rakamlarımı artarak devam etti. Burada esas belirleyici olan Türkiye’nin büyümesidir. Türkiye iç ve dış şoklara rağmen son 15 yılda yüzde 5.7 büyümeyi başarmıştır. Türkiye’nin temelleri çok sağlam olması ile bu büyümeyi yakaladık. Türkiye’de siyasi istikrar var, reformlar sayesinde temeli sağlamlaştırılmış ekonomimiz var. Türkiye’nin önü açık. Reformlar ve doğru politikalar sayesinde Türkiye seviye atlamıştır. 2000’li yıllarda Türkiye alt orta gelirli bir ülkeydi şimdi üst orta gelirli ülke. Üst ekonomiye geçmeye ise rakam kaldı. Yeni reform hamlesi ile bunu da başaracağız” diye konuştu.
KREDİ KONUSUNDA YÜZDE YÜZ KEFİL OLDUK
Türkiye’nin daha hızlı büyümesi için ihracatçılara ve üreticilere kredi konusunda hükümetin yüzde yüz kefil olduğunu açıklayan Şimşek, “Türkiye Cumhurbaşkanımız liderliğinde çok güçlü bir büyümeye ve istihdam teşvikine kavuşmuştur. İstihdam kapsamında mart ayından sonra 2016 yılında 500 bin vatandaşımıza istihdam imkanı yakaladık. Bu rakam aratarak devam edecektir. İhracattaki seferberlik de hızla devam etmelidir. İhracatlarımızı arttırarak cari açığımızı daha da azaltmamız gerekiyor. Sadece iç piyasaya yönelik büyümenin sınırları vardır. İhracatçılarımıza bugün kredi konusunda yüzde yüz kefil oluyoruz. Finansmana erişim konusunda sıkıntıların çözümü için her şeyi yaptık” dedi.
ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞMEMELİYİZ
Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşmemesi için yatırımların ihracata ve katma değeri yüksek üretime aktarılması gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Türkiye bugün orta gelir tuzağına düşmeyecekse bunu ihracata dayalı büyüme modeli ile sağlayabilir. Orta gelir tuzağının ilacı ihracattır. Başka da bir formül yoktur. Gaziantep Türkiye’nin büyüme motorudur. Türkiye ekonomisine yön veren bir şehirdir Gaziantep. Sadece üretimi, ihracatı ile değil. Ticareti ve turizmi ile de önemli katkı sağlamaktadır. Bugün 400 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyor. Gaziantep bahane üretmeyen bir şehirdir. Ortadoğu coğrafyası normalleşirse Gaziantep uçuş geçecektir. Ve normalleşecektir de. Ortadoğu coğrafyasında taşlar eninde sonunda yerine oturacak. Gaziantep bugün bin 784 ihracatçısıyla 174 ülkeye ihracat yapıyor ama yetmez. İhracatçı sayımızı katlamamız gerekiyor. TİM’den bu konuda yardım bekliyoruz. İhracat yapmayan üretici kalmamalı. Uluslar arası bir danışmanlık şirketi ile Gaziantep’te katma değerli üretimi nasıl arttırırız diye çalışma yapıyoruz. Bugün ilk bin firma arasında ihracatçı sayısında üçüncü olduk. İhracat konusunda devlet olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Ürettiğinizi dışarı satabiliyorsanız içerde her türlü mücadele edebilirsiniz. Bence başarının belirtisi dışarıya ürün satabilmektir” dedi.
BÜYÜKEKŞİ: GAZİANTEP ÇİN İLE YARIŞIYOR
Gaziantep’in ilk bin ihracat sıralamasına 73 firma ile çıktığını ve halı sektöründe dünyada Çin ile yarıştığını söyleyen Büyükekşi, “Gaziantep son on yılda ihracat rakamlarını üç kat arttırdı. 6.4 milyar dolar ihracatı ile Gaziantep geçen yıl en çok ihracat yapan beşinci ilimiz oldu. Toplam ihracatımızdan aldığı payı yüzde 4.5’e çıkardı. Biz her yıl haziran ayında ilk bin ihracatçı rakamlarını açıklıyoruz. 2016 kayıtlarına göre Gaziantep ilk bin rakamına Türkiye’de en çok ihracatçı çıkaran ilimiz oldu. 73 firma ilk bin arasında yer aldı. Bu çok önemli bir başarı. Gaziantep halı ihracatında dünyada en çok ihracat yapan ikinci şehir. Birinci Çin ikinci ise Gaziantep oldu” ifadelerinde bulundu.
ALTIN KAYA SEBZE VE MEYVE MAMÜLLERİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU
2016 yılında 284 milyon dolarlık ihracatı ile Türkiye’de 30’uncu sıraya yerleşen Altunkaya Şirketler Gurubunu tebrik eden Büyükekşi, “ARGE ve inovasyon ile Altunkaya Türkiye’nin önde gelen ihracatçıları arasında yer alıyor. Özellikle gıda ve içecek sektöründen tarım ve hayvancılığa birçok sektörde Türkiye’yi dış pazarda Altunkaya temsil ediyor. Altunkaya da son on yılda ihracatını üç katına çıkardı. 2016 yılında 284 milyon dolarlık ihracatı ile Türkiye genelinde 30’ncu firma oldu. Meyve sebze mamullerinde ise Türkiye genelinde birinci oldu” şeklinde konuştu.
İHRACATTAKİ ARTIŞ BİZLERİ SEVİNDİRİYOR
Türkiye’nin yılın ilk beş ayında ihracat rakamlarını yüzde 5 olarak arttırmasının ihracatçıları sevindirdiğini dile getiren Büyükekşi, “Bu yıl mutluyuz. İlk beş ayımızda ihracatta büyük gelişmeler yaşadık. 2017 yılının ilk çeyreğinde büyüme rakamı yüzde 5 olarak gerçekleşti. Böyle bir gelişme kaydedeceğimizi kimse tahmin etmiyordu. Bizi sürekli olumsuz olarak değerlendiren dış cepheler şu anda düşüncelerini tek tek revize ediyorlar. İhracatla şahlanan bir Türkiye göreceğiz” açıklamalarında bulundu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİME İHTİYACIMIZ VAR
İhracatın en önemli ihtiyacının tabana yayılarak katma değerli ürünler üretilmesi olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “İhtiyacımız olan üç önemli şey var. Bunlardan bir tanesi inanmak ikincisi çok çalışmak üçüncüsü ise sabretmek. TİM olarak biz buna inanıyoruz. Tek hedefimiz ihracatımızı tabana yayarak katma değerli olarak arttırabilmektir. Hedeflerimize ancak bu şekilde ulaşabiliriz. İlk dört ayda küresel ticarette yüzde 8.1 artış var. Ülkemizin ihracatı ise 2017 yılının ilk beş ayında yüzde 9.5’lik bir artış gösterdi” dedi.
İHRACATTA İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜYORUZ
2017 yılı Haziran ayı rakamlarını açıklayan Büyükekşi, “Haziran ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 artış göstererek 12 milyar 70 milyon dolar olarak gerçekleşti. Artışın bu kadar sınırlı olması geçen yıl 26 iş günü bu sene ise ramazan bayramı on gün önce olduğu için 24 iş günü oldu. Geçen yıl gibi 26 iş günümüz olsaydı yaklaşık 1.3 milyar dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik. İhracat artışımız da yaklaşık yüzde 13 olacaktı. Temmuz ayında çok yüksek ihracat artışı bekliyoruz. İhracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8.2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracatımız ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 4.5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar oldu. Kasım ayından bu yana ihracatta kesintisiz rakamlar açıklıyoruz. 2017 yılının başından beri istikrarlı olarak büyüyoruz. Miktar bazında ihracatımıza bakacak olursak haziran ayında yüzde 4.1 ihracat miktar olarak artarken ilk altı ayda yüzde 12.6 miktar artışımız oldu. Sektörel olarak en fazla ihracatı 2 milyar 500 milyon dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Otomotiv sektörünü hazır giyim sektörü takip etti. Bu alanda 1.394 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bu oranları yüzde 178 artış ile gemi ve yat sektörü takip etti. Tarım ürünlerinde ise yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytin yağı artışı gösterdi. Yılın ilk altı ayında ise ihracatı sırtlayan sektör yine otomotiv sektörü oldu. İlk altı ayda 2.7 milyar dolar ihracat artışı gerçekleşti. Böyle giderse yılsonuna kadar 5 milyar dolar ihracat artışı otomotiv sektöründe yaşanacaktır. Haziran ayında 122 ülkeye ihracatımız arttı 109 ülkeye ise ihracatımız geriledi. 2023 yılı hedefi olan 500 milyon dolar ihracat için daha gayretli çalışmalara devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
ALTUNKAYA: GAZİANTEP İHRACATIN MERKEZİ OLDU
Kısa süre öncesinde kadar ihracatta boy gösteremeyen Gaziantep’in bugün adını dünyaya duyurmaya başladığını ve ülke ekonomisine can verdiğini açıklayan Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, “Gaziantep’in son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu atılımı hepimiz de biliyoruz ve görüyoruz. Bundan kısa süre öncesine kadar basit üretimin üzerine çıkamayan ve nerede ise ihracatta hiç varlık gösteremeyen Gaziantep artık gelişmiş bir sanayi özelliği ile ihracat merkezi oldu. Gaziantep 2016 yılı 6.3 milyar dolar ihracat rakamları ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan beşinci kenti olmuştur. Güneydoğu Anadolu’da yapılan ihracat ise 7.8 milyar dolara ulaşmıştır. Kentimiz bu başarıyı birçok sıkıntıya rağmen başarmıştır. En önemlisi de Ortadoğu’da yaşanan ve bitmek bilmeyen kargaşalardır. Bu başarının altında ihracatçılarımızın başarısı yatmaktadır. İhracatçılarımız inovasyon, tasarım ve ARGE’ye önem vermektedir. Irak’taki yaşanan soranlar dolayısı ile bölgemiz ciddi sorunlar yaşamaktadır. Kuzey Irak ile merkezi hükümet arasında yaşanan sorunun köklü bir şekilde çözülmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.
YERLİKAYA: SÖZÜMÜZÜ TUTTUK
Gaziantep’in artı istihdam konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini açıklayan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Cumhurbaşkanımızın 8 Şubat tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde 81 il valisine istihdam seferberliği ile ilgili talimatı oldu. Biz de Gaziantep olarak odalarımızla birlikte sanayicilerimizle birlikte oturup toplantı yaptık. O günden bu yana 22 bin artı istihdam sağladık. Bu benim şehrimin başarısı. Biz de bu başarı ile Cumhurbaşkanımıza vermiş olduğumuz sözü tutmuş olduk” dedi.
ALTUNKAYA’YA BAŞARI ÖDÜLLERİ VERİLDİ
2017 yılı haziran ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından ihracattaki başarılarından dolayı Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya’ya hediye takdiminde bulunarak başarıların artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
ALTUNKAYA TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ AR-GE MERKEZLERİNDEN BİRİNİ OLUŞTURUYOR
Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya Haziran ayı ihracat rakamların açıklanması için TİM tarafından gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin en önemli AR-GE merkezlerinden birini açacağını da müjdeledi.
AHMET ATMACA