İhale aşamasında olan ve önümüzdeki yıl tamamlanacak olan Hassa Dörtyol Projesi, Gaziantep ihracatına artı değer katacak. 

 

HASSA DÖRTYOL PROJESİNİ GAZETEMİZE DEĞERLENDİRDİLER

 

Hassa Dörtyol Projesi ile Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nden 80 kilometreye, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nden 110 kilometreye düşecek olan yolun üretim ve ihracata getirilerini AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu gazetemize değerlendirdi.

 

MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN: HASSA DÖRTYOL SANAYİNİN AĞIR YÜKÜNÜ ÇEKECEK

 

Hassa Dörtyol Projesi’nin sanayinin ağır yükünü en kısa yoldan çekerek limana ulaştıracağını belirten Erdoğan, “Yeni güzergâh Hatay İli Payas İlçesinin doğu cephesinde bulunan Amanos Dağlarından başlamakta olup, Payas Çayı vadisini kullanarak Amanos Dağlarını tünel ile geçmekte ve Hassa ilçesinin 4 kilometre güneyinden Hassa - Kırıkhan yoluna bağlanmaktadır. Proje başlangıcı Karayılan mevkii olup, aynı zamanda İskenderun Demirçelik fabrikasının önüdür. İskenderun Limanı trafiğinin ve bölgedeki ağır sanayi üretiminin Güneydoğu ve İç Anadolu içerisine ulaştırılması halihazırda 100 kilometre yol güzergahı sağlanmaktadır. Yeni güzergâh ile Hassa İlçesinin kıyı ile bağlantısı 31,3 kilometreye düşmekte olup, sanayi üretiminin en kısa yoldan iç bölgelere ulaşımı sağlanabilecektir” açıklamalarında bulundu

 

HASSA DÖRTYOL MESAFELERİ KISALTACAK

Hassa Dörtyol Projesi ile yol güzergâhlarında kısalan mesafeleri değerlendiren Erdoğan, “Hassa Dörtyol Projesi ile İskenderun Limanı – Hassa arası 96 kilometreden 31kilometreye, Gaziantep - İskenderun arası 210 kilometreden 180 kilometreye, Kahramanmaraş-İskenderun arası 175 kilometreden 146 kilometreye, Kilis - İskenderun arası 144 kilometreden 113 kilometreye inecektir” dedi.

 

HASSA DÖRTYOL PROJESİ İHALE AŞAMASINDA

 

Hassa Dörtyol Projesinin yatırım programına alınışını değerlendiren Erdoğan, “Yüklenici firma tarafından 18.04.2013 tarihinde proje çalışmalarına başlanmıştır. Koridor seçimi ve etüt alımı tamamlanarak 16.09.2014 tarihinde yatay ve düşey güzergâh planları ve akabinde Kavşaklar Genel Müdürlüğümüzce onaylanmıştır. Ayrıca, Tünel 1, 2, 3 Kesin Projeleri ve Tünel 1, 2,3,4 Kesin Portal Projeleri onaylanmış olup, Tünel 1, 2 ve 3’e ait Elektro Mekanik Projeleri onaylanmıştır. Ayrıca, Dörtyol-Hassa T4 (12 kilometre) tünelinin uygulama projesine yönelik Genel Müdürlüğümüzde ihale süreci devam etmektedir. Projenin yatırım programına alınması bölgesel gelişmeye katkı sağlayacağı bölge müdürlüğümüzce değerlendirilmekte olup, 2017 yılı yatırım programına alınması için teklifi yapılmıştır” açıklamalarına yer verdi.

 

KONUKOĞLU: GECİKMEYE MAHAL VERİLMEYECEK

 

Yapımına gelecek yıl başlanılacak olan Hassa Dörtyol Projesinin süre uzatımına gidilmeden en kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep Sanayi Odası (GSO)  olarak gündeme getirdiğimiz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan ‘Hassa – Dörtyol Tünel Projesi’, kentimizin yanı sıra, bölgemizin geleceği için çok önemli bir projedir. Yapımına gelecek yıl başlanması beklenen tünel projesinin, gecikmeye mahal verilmeksizin en kısa zamanda sonuçlandırarak tamamlanmasını bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

PROJE REKABET GÜCÜNÜ DE ARTTIRACAK

 

Hassa Dörtyol Tünel Projesi’yle limana ulaşımda yolların kısalacağına ve bu kısalan yollarla ekonomide önemli kazanımlar sağlanabileceğine değinen Konukoğlu, “Birbiriyle bağlantılı 4 ayrı tünelin bulunduğu proje ve otoyol bağlantılarının tamamlanmasıyla birlikte İskenderun Limanı’na ulaşım mesafesi Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nden 80 kilometreye, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nden 110 kilometreye düşmüş olacak. Bu mesafe, sanayicilerin teslim süresini kısaltarak zaman avantajı sağlamasının yanı sıra, nakliye maliyetini düşürerek rekabet gücünü artıracaktır. Bölge illerindeki sanayicilerin işleri kolaylaştıracak olan proje, uzun vadede Türkiye ekonomisine de katkı sunacaktır” açıklamalarına yer verdi.

 

HASSA- DÖRTYOL PROJESİ DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YU CANLANDIRACAK

 

Hassa – Dörtyol Tünel Projesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomik canlanmaya yaşanacağına dikkat çeken Konukoğlu, “Hassa – Dörtyol Tünel Projesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin beraberinde; ekonomisi sadece tarım ve hayvancılığa dayanan Hassa ilçesinin de ekonomik alanda gelişmesine ivme kazandıracaktır. Projeyi sahiplenerek destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım başta olmak üzere, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan ile projeye destek veren ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyor, projenin kentimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

 

HIDIROĞLU: HASSA DÖRTYOL GAZİANTEP’İN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Hassa Dörtyol Projesi’nin ihracatta önemli kolaylıklar sağlayacağına değinen Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “En büyük sıkıntımız Gaziantep’te üretilen ürünlerin bir şekilde limana geç ulaştırılması ya da ulaştırılırken harcanan maliyetlerdir. Yol ve tünellerin bitmesi ile birlikte mesafenin 80 kilometreye düşmesi üreticiye taşımada büyük kolaylıklar sağlayacaktır. 100 kilometre yolun azalması küçük bir rakam değildir. Bu şehirde 1980’lerin başında endüstrileşme süreci vardı ve nerede ise üzerinden 40 yıl geçti. Hiçbir zaman liman bize uzak, buranın otoyolu yoktur, buranın akıllı lojistik merkezi, köyü yok diye hiç kimse sitem etmedi. Hassa Dörtyol Projesi birçok üreticiye mali açıdan çok büyük faydalar sağlayacaktır. Polateli’nin ihtisas organize olması ile belki oralara yeni teşvikler de verilmesinin önünü açacaktır” diye konuştu. (AHMET ATMACA)