Uzun zamandır gündemde olan Gaziantep Havalimanı inşaat çalışmaları ve ILS cihaz teknik desteği için Gaziantep AK Parti Milletvekillerinden Dr. Derya Bakbak ve Mehmet Sait Kirazoğlu Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Hüseyin Keskin ile Gaziantep Havaalanında incelemelerde bulundu. Havaalanının 29 Ekim tarihinde açılışının yapılacağını söyleyen milletvekilleri ILS teknik cihazın da bu hafta test uçuşunun ardından hizmet vermeye başlayacağını dile getirdiler.

BAKBAK: GAZİANTEP ÇOK SABRETTİ MODERN TERMİNAL BİNASI 29 EKİM TARİHİNDE AÇILACAK

Havalimanında yapılan incelemelere ilişki AK Parti Gaziantep Milletvekili Dr. Derya Bakbak şu değerlendirmeyi yaptı: “Yaptığımız incelemelerle projenin iç ve dış detaylarını konuştuk. Her şeyden önce Gaziantep çok sabretti, inşallah resmi açılış için 29 Ekim öngörülüyor. İnşaatın tamamlanmasıyla Gaziantep, modern terminal binasına, 16 uçağın aynı anda park edebileceği aprona, elektrikli araçların şarj olabileceği 2064 araç kapasiteli otoparka, 6 sabit körüğü olan yolcu ve çevre dostu bir havalimanına kavuşacak. Yıllık 5 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye ulaşacak terminal binası  Uluslararası Hava Taşıma Birliği (IATA) C sınıfına göre düzenlendiğinde ise 6 milyon yolcu kapasitesiyle 2030 yılına kadar hizmet verebilecek”.

ILS İÇİN ÇALIŞMALARIN SONUNA YAKLAŞILDI

ILS cihazının yerleştirilmesi için arazi dolgu çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Bakbak, “Bunun yanında aletli iniş sistemi (ILS) cihazının yerleştirilmesi için de arazinin dolgu ve düzeltme işlemi yapılıyor, kalibrasyon için ölçüm sonuçları bekleniyor. Bu sonuçlar tamamlandığında uygulamaya geçilecek.  Pist Cat 2 statüsü için ILS cihazının çalışması için; 130 bin metreküp saha dolgusu tamamlanması ile yolun sonuna yaklaşıldı, sıkıştırmalar, ölçümler tamamlanmak üzere. Piste inişi kolaylaştırmak adına yapılan arazi düzenlemesi ve ILS cihazın kullanılabilir hale gelmesi tamamlanmak üzere iken İklim koşulları da önemli bir yer tutuyor. İnanıyorum ki tüm bu çalışmalar tamamlandığında üreten ve her geçen büyüyen Gaziantep’in ihtiyaçlarını karşılayacak; tüm yolcularımıza konforlu bir hizmet sunacak bir havalimanına kavuşacağız” ifadelerinde bulundu.

KİRAZOĞLU: HAVAALANININ AÇILIŞI 29 EKİM TARİHİNDE GERÇEKLEŞECEK

Gaziantep Havalimanında yapımı devam eden inşaat çalışmaları hakkında bilgi veren AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, “Gaziantep Havalimanının hem yeni terminal binası inşaatı hem de özellikle Aralık ve Ocak aylarında yaşanan hava koşulları ve benzeri sebeplerle birçok uçuşun iptal olması veya başka havalimanlarına yönlendirilmesinden kaynaklı sorunlar vardı. Bu sorunların çözümü için bir yıldır tüm milletvekillerimizle çalıştık. Türk Hava Yolları yetkilileri ile görüştük. En son geçtiğimiz hafta Salı günü tüm milletvekili arkadaşlarımızla Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğüne gittik ve gelinen çalışmaları öğrendik. Genel müdürümüz bize söz verdi ve bir hafta içinde Gaziantep’e geleceğim ve çalışmaları yerinde inceleyelim dedi. Havalimanı inşaatı şu anda çok hızlı bir şekilde ilerliyor. 29 Ekim tarihinde açılışı mümkün olacak. Havaalanımız büyüyecek beş artı bir milyon yani toplamda 6 milyon yolcu taşıyacak bir büyüklüğe kavuşacak. Apronlarıyla, otoparkıyla Gaziantep’e yakışacak bir havalimanı olacak” açıklamalarında bulundu.

ILS CİHAZI TEKNİK OLARAK HAZIR TEST UÇUŞUNU BEKLİYOR

Uçuşların daha güvenli ve aksamaya uğramadan gerçekleşmesi için yapımı tamamlanan ILS cihazı hakkında bilgi veren Kirazoğlu, “İptallerle ilgili konu diğer önem arz eden bir konuydu. Güvenlik her şeyden önemlidir. Yolcularımızın en ufak riske dahi atılması düşünülemez. Güvenlikle ilgili herhangi bir tolerans bırakmadan havaalanındaki ILS cihazının sisteme uygun hale getirilmesi için zemin düzeltilmesi çalışmaları ve ILS cihazın teknik olarak hizmet vermesini sağlayacak teknik çalışmalar yapıldı. Cihaz aslında takıldı. Cihazın aktif hale getirilmesi için test sürüşlerinin yapılması gerekiyor. Hava koşulları elvermediği için bu güne kadar yapılamadı. Bu hafta sonuna kadar test uçuşu gerçekleştirilecek ve sinyallerle ilgili bir olumsuz durum olmazsa bundan sonra çok daha iddialı ve aksamayan yolculuklar yaşanacağını söyleyebiliriz. Test uçuşundan olumlu sonuç alınmazsa test alanının 300 metre daha uzatılması anlamında gerekli çalışmalar için hazırlıklar da var. Ancak biz test uçuşlarından olumlu sonuçlar alınacağını düşünüyorum” dedi.