İnşaat sektöründe kullanılan makine, malzeme ve ekipmanlar ile bu üretimlerin yazılımlarının yerli malı olması şartını kapsayan yönetmelik yürürlüğe girdi. İnşaat sektöründe yerli üretime geçilmesiyle AR-GE ve teknoloji yatırımlarının hızla artacağını söyleyen Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Karar AR-GE ve teknoloji yatırımlarını hızlandıracak böylelikle inşaat sektöründe hareketlilik sağlanacak” dedi.

DOĞRU AMA GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

Yerli malı kullanımının yalnız inşaat sektörüyle sınırlı bırakılmayarak yerli üretimin milli politika haline getirilmesi gerektiğini belirten Çeliktürk, “Bu karar geç kalınmış bir karardır. Olması gereken bir karardı. Bunun bir milli politika olması gerekiyor. Yalnız inşaatta değil tüm üretimlerde yerli malına geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de üretilen bir mal varsa öncelikle toplumsal olarak duyarlılığımız yerli malına olması gerekiyor. Paramızı artık yurtdışına çıkarma lüksümüzün kalmadığını düşünüyorum. Ayın şekilde inşaatta da durum böyle. Tabi ki tüm mallar yerli malı mı hayır. Yerli malı olmayan ürünlerimiz çok fazla” açıklamalarında bulundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ HAREKETLENECEK

Kararın uygulamaya geçmesi ile birlikte inşaat sektöründe önemli bir hareketlenmenin yaşanacağına dikkat çeken Çeliktürk, “Bu karar yerli üretim yapan üreticilerimize teşvik sağlayacaktır. Bu kararla bu zamana kadar Türkiye’de yapılamayan bir malı yapma imkânı sağlanmış olacak. İçerdeki inşaat malzemeleri sektörümüzde bu karar hareketlenmeye sebep olacaktır. Özellikle AR-GE konusunda büyük gelişmeler sağlayacaktır. Bunun milli bir politika haline dönüştürülmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

AR-GE YATIRIMLARI HIZ KAZANACAK

Yerli üretime geçilecek olmasıyla özellikle AR-GE yatırımlarının önünün açılacağını dile getiren Çeliktürk, “AR-GE her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de olmazsa olmazımızdır. Bu uygulama ile AR-GE’lerin önü açılacaktır. Türkiye’nin yeni teknolojiler üretmesi konusunda ufkunu da arttıracaktır. Nasıl ki savunma sanayinde yurtdışındaki ülkeler belirli silahları bize vermeyip de kendi içlerinde kullandı ise Türkiye de buna karşılık bu silahları kendi üretti ise inşaat sektöründe de bu durumun bir benzeri yaşanacaktır. Böyle bir kanunla teşvik sağlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

YERLİ ÜRETİMİN KALİTESİ DAHA DA YÜKSELECEK

İnşaat sektöründe yerli üretime geçmenin kalite bakımından hiçbir sakınca doğurmayacağını söyleyerek yerli üretimin kalite olarak ithal ürünlerin önüne geçmiş bulunduğunu vurgulayan Çeliktürk, “Yerli üretimin kullanımında hiçbir sakınca yoktur aksine üretilen ürünler daha kullanışlı, daha kaliteli ve daha ucuz olacaktır. Maliyetler bir nebze de olsa düşecektir. Kalitenin sağlanması konusunda zaten devlet üretim aşamasında denetimlerde bulunacaktır. Yerli üretimimiz şu anda kalite açısından ithal ürünleri geçmiş durumda. Önemli olan AR-GE’ye önem vermek teknoloji üretmek. Bu kararın sektörel yansımalarını da birkaç yıl içinde göreceğiz” dedi. (AHMET ATMACA)