Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katıldı. Hisarcıklıoğlu’nun Kahramanmaraş programına Gaziantep iş dünyası ve STK’lardan da önemli katılım sağlandı. Gerçekleştirilen toplantıda GSO Başkanı Adnan Ünverdi ve GTO Başkanı Tuncay Yıldırım sanayi ve iş dünyası üzerine önemli çağrılarda bulundular.

HİSARCIKLIOĞLU: EKONOMİDE ÖNEMLİ BİR TOPARLANMA SÜRECİ YAŞIYORUZ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO), İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katılan Hisarcıklıoğlu, 2019 yılında ekonomik olarak zor bir süreç yaşadıklarını ifade etti.2020 yılında temkinli ancak kararlı adımların atması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “2019 zor bir yıl oldu ve 2018’in Ağustos’un başlayan zor bir yıl geçirdik. Son birkaç aydır hele son çeyrekte ekonomide toparlanmam başladığını gördük. İnşallah, rakamlar açıklandığında göreceğiz ki, 2019’un son çeyreğinde yüzde 5’lik bir büyümeyi yakaladığımızı göreceğiz. Bu gelecek için bize umut vaat ediyor. Ekonomi yönetimi, ekonomik reformları sürdürmesi lazım ve özel sektöre olarak bizler de yatırım ve ihracata devam ettirmek zorundayız. Risklere değil, fırsatlara odaklanmalıyız. İçeriye değil dışarıya odaklanmalıyız. 2020’de temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlememiz lazım. İş adamlarımızla birlikte istişare etmemiz gerekir. Ev ödevlerimizi alıp Ankara’da bakanlarımız ve kurumlarımıza iletip sürecin takipçisi olacağız” dedi.

ÜNVERDİ: MESLEK LİSELERİNE DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALIYIZ

Sanayinin ihtiyaç duyduğu en önemli şeyin ara eleman sorunu olduğunu ve meslek liselerinin bu anlamda daha çok desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Meslek lisesi öğrencilerimizin mezuniyetinden sonra iş bulması çok önem arz ediyor. Meslek liselerinin öğrenciler tarafından veliler tarafından mezuniyetimizden sonra çok daha kolay iş buluruz diye tercih edileceğini düşünüyoruz. Bu hususta meslek liselerinin sayı olarak daha da arttırılması ve her türlü desteklerin oluşturulması sağlanırsa hem sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman sorunu ortadan kalkacak hem istihdamlar sağlanacaktır” ifadelerinde bulundu. Ünverdi’nin sorusuna cevap veren Hisarcıklıoğlu ise şu ifadelerde bulundu, “Meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 90’lara çıktı. Bu seviye yüzde 40 seviyelerindeydi. İş dünyası olarak bu okullara sahip çıktık, okulların başarısını arttırdık”

YILDIRIM: KDV VE ÖTV ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ VERGİ TAHSİLATINI KOLAYLAŞTIRACAKTIR

KDV, ÖTV oranlarının yüksekliğinden bahsederek bölgenin Suriyeli mülteci konusunda büyük bir yük çektiğini söyleyerek bu hususta devletin yapması gerektiği çalışmalara dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Vergi tahsil edilebildiği derecede işe yarıyor. Verginin yüksek olması tahsil edilebilme şansını tanımıyor. Öncelikle KDV oranların bir düşüş yaşanması gerekiyor. Mobilya sektöründe yüzde 8 seviyelerine indi bu oran. Diğer ürünlere de KDV oranlarının topyekun yüzde 8’e indirilmesi gerekiyor. Bu sağlanabilirse vergi tahsilatı da kolaylaşacaktır. Kayıp kaçak oranları da düşecektir. Beyaz eşyada ÖTV oranları var. Artık hangi çağda yaşıyoruz ki bugün bir buzdolabı lüks bir tüketim olsun. Televizyon bir lüks tüketim olsun. Vergileri yükseltmekle tahsilat artmıyor. Vergilen tabana yayılması ve oranların düşürülmesi sağlanırsa tahsilatlar ve gelirler arttırılabilecektir diye düşünüyoruz. Bizim bölgemiz Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapıyor. Bu durumdan şikayetçi değiliz kimseyi savaşın ortasında bırakacak halimiz de yoktur. Seyahat olayların engellenmesi ve Suriyelilerin ilk giriş yaptıkları illerde yığılmalarını sağladı. İş gücü katkısı olduğu doğru. Ancak kontrollü bir şekilde dağıtılmaları gerekiyordu. İllerde biran önce çalışma ve oturum izinlerinin ivediliklendirilmesi gerekiyor. Anında SGK’ya girişlerin de sağlanması ile kayıtdışılığın da önüne geçileceğini düşünüyoruz. Bu hususta bizim Ankara’da güçlü sesimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de bizlere destek olmasını istiyoruz” dedi.  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Başkan Yıldırım’ın önemli üzerinde durduğu konuların takip edildiğini ve gerekli düzenlemelerin de yapıldığını sözlerine ekledi.

(AHMET ATMACA)