Engelli ve kadın istihdamında önemli gelişmeler sağlandığına dikkat çeken Ekin, bilişim ve imalat sektöründe destek süresinin 3 aydan 6 aya çıkarıldığını da dile getirdi. Ekonomiye katılmak isteyen kadınlara sunulan çocuk desteğinin yanı sıra kendi işinin patronu olmak isteyenlere de önemli destekler sunulduğunu vurgulayan Ekin, İŞKUR istihdama artı değer katıyor” dedi.

PRİM VE VERGİ DESTEĞİ SUNUYORUZ

Sigorta desteklerinin prim ve vergilerinin devlet tarafından karşılanarak teşvik süresinin 12 aydan 18 aya yükseltildiğini dile getiren Ekin, “01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında bir önceki yıl sigortalı sayısı ortalamasına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalının prim ve vergileri devlet tarafından karşılanıyor. İmalat ve Bilişim Sektöründe 2. 151. 00 TL’ye diğer sektörlerde 883,00’ye kadar prim ve vergi desteği sağlanmakta ve istihdam yaparak büyümekteyiz. Teşviklerden yararlanma süresi 12 ay iken işverenlerimizin 18 yaşından büyük kadınları, 18-25 yaş arası gençleri, İŞKUR ‘a kayıtlı engellileri istihdam etmesi durumunda destek süresi 18 ay olarak uygulanacaktır” ifadelerinde bulundu.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE VERİLEN DESTEK SÜRESİ ARTTIRILDI

İşbaşı eğitim programlarına katılan vatandaşlara verilen desteklerden bahseden Ekin, “İŞKUR olarak iş başı eğitim programına katılan vatandaşımıza 3 ay boyunca günlük 61. 65 Tl ücret veriyoruz. GSS ve İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları sigortası primlerini karşılıyoruz. Ayrıca bilişim ve imalat sektöründe İ.E.P. süresi 3 aydan 6 aya çıkarıldı” diye konuştu.

KENDİ İŞİNİZİN PATRONU OLMA FIRSATI SUNUYORUZ

İŞKUR’un kendi işinin patronu olma fırsatı sunduğunu vurgulayarak verilen desteklerden bahseden Ekin, “Gençlerimize 18 yaş üstü kadınlarımıza, İŞKUR’a kayıtlı engellilere yönelik teşvik süresi 18 aya çıkarılarak özel politika gerektiren vatandaşlarımızın istihdamını arttırmayı hedefliyoruz. Kendi işlerinin patronu ve hayallerinin kahramanı olmaları amacıyla engelli vatandaşlarımıza 50 bin TL’ye kadar geri ödememesiz kendi işini kurma desteği veriyoruz. Engellilerin yanandı yer alıyoruz. 2018 yılında kendi işini kurmak isteyen girişimci engellilerimizin sayısını arttırmayı hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

İSTİHDAM EDİLEN GENÇLER İÇİN İŞVERENE DESTEK SUNUYORUZ

Engelli istihdamının yanı sıra esnaflar için uygulanan bir senden bir benden projesi ile işverenlere önemli destek sunulduğunu aktaran Ekin, “Çalışan sayılarının ortalamasına ilave yapılan engelli istihdamında, 18 ay boyunca SGK ve vergi primleri devlet tarafından karşılanıyor. Esnafımızın desteklenmesi için 1 senden 1 benden istihdam teşviki desteğ3ini veriyoruz.  İmalat sektöründe faaliyet gösteren, 2017 yılı sigortalı sayısına ilave olarak 18-25 yaş arası gençleri istihdam eden esnaflarımız için istihdam ettikleri gençlerin ücret, prim ve vergileri bir ay devlet, bir ay esnafın kendisi tarafından ödenecektir. Bu teşvikten faydalanan esnafımızın ustalık belgesine sahip olması şartını arıyoruz. Brüt asgari ücret üzerinden verilecek teşviklerde prim desteği 761 TL, ücret desteği bin 603 TL, vergi desteği 121 TL’ye kadar olan kısmı devlet bütçesinden karşılanacaktır” ifadelerine yer verdi.

İŞKUR ÖNEMLİ DESTEKLER SUNUYOR

İŞKUR’un sanayi sektöründeki meslekler için de önemli düzenlemeler getirdiğini söyleyen Ekin, “Gençlerimizin istihdamını arttırmak ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenleyeceğimiz İ.E.P faydalanıcıları için süreyi 9 ay ödemeyi ise günlük 75 TL ve süre ile ödeme yapılacaktır. Kadınlarımıza özel bir düzenleme olarak sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarımıza ve mesleki eğitim kurslarımıza katılan kadınlara 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400’TL’lik bakım desteğini program süresi boyunca karşılıyoruz” dedi. 

AHMET ATMACA