Ekonominin lokomotif kenti Gaziantep farkını yine ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl İSO 500’de 24 firma ile yer alan Gaziantep bu yıl başarısını 26’ya yükseltti. Bu rakam içinde 12 firma ise yerini üst sıralara taşıdı. Sanayiciler için zorlu bir süreç olan 2016 yılında alınan başarıları GSO, GTB ve GTO başkanları değerlendirdi.

 

GAZİANTEP BAŞARISINI YÜKSELTTİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan ‘’Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu – 2016 Araştırması’’ açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, Gaziantep’ten 2015 yılında 24 firma listeye girerken, 2016 yılında 26 sanayi kuruluşu, Türkiye’nin 500 büyük sanayi devi arasında yer aldı.

KONUKOĞLU: SANAYİCİLERİMİZ ZORU BAŞARDI

2016 yılının birçok alanda zorlu bir yıl olmasına rağmen sanayicilerin zoru başararak üretime ve ihracata devam ettiğini söyleyen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “2016 yılının birçok açıdan çok zorlu geçmesine rağmen sanayicilerin gece gündüz demeden üretime ve ihracata devam ettiklerini belirterek, “2016 yılında 500 büyük sanayi kuruluşunun toplam üretimden satışları 490 milyar 43 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Gaziantep, verilerinin açıklanmasına izin vermeyen iki firma dışındaki 24 firma 14 milyar 772 milyon TL ile üretimden satışların yüzde 3,01’lik kısmını tek başına karşılamıştır” dedi.

 

HEM SAYI HEM BASAMAK OLARAK YÜKSELDİK

İSO 500 listesindeki sanayi kuruluşlarının illere göre dağılımı incelendiğinde Gaziantep’in, Türkiye genelinde beşinci sırada yer aldığını kaydeden Konukoğlu şöyle konuştu: “Firmalarımızın, listede hem sayı hem de basamak olarak yükselmesi bizleri ayrıca sevindirdi. Kentimizin ve ülkemizin gelişmesi için sanayiciler olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kentimizin ve ülkemizin kalkınması için mevcut durumumuzu asla yeterli görmeden belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için daha çok çalışacağız. Etrafımızdaki ülkelerde yaşanan olumsuzluklara, özellikle 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine rağmen sanayiciler olarak çalışmaya iş ve istihdam sağlamaya devam ettik ve başarımızı taçlandırdık. Bu başarıya imza atarak İSO tarafından yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2016 Araştırması’nda yer alan firmalarımızla gurur duyuyoruz, başarılarının devamını diliyorum.”

 

TİRYAKİOĞLU: ŞEHRİMİZ ADINA MEMNUNİYET VERİCİ BİR TABLO

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu -2016 araştırma sonuçlarına göre Gaziantep’ten 26 firmanın listede yer aldığını belirterek, “Şehrimiz adına memnuniyet verici bir tablo. Sıralamada yer alan tüm firmalarımızı kutluyorum” dedi.

 

2023 HEDEFLERİNE UMUTLU BAKIYORUZ

Gaziantep’in İSO 500 başarısının her geçen yıl arttığına dikkat çeken GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “ 2015 yılında İSO 500’de 24 Gaziantepli firmamız varken, bu yıl bu rakam 26’ya yükseldi. Temennimiz üreten, istihdama ve ihracata katkı sunan, çıtasını her geçen gün artıran Gaziantepli sanayi kuruluşlarımızın İSO 500’de sayısının daha da artması. İfadelerinde bulundu. Öncelikle İSO 500’de şehrimizi Türkiye genelinde ilk 5 sıraya taşıma başarısı gösteren tüm şirketlerimizin yöneticilerini ve çalışanlarını tek tek yürekten kutluyorum. 2016 araştırma sonuçlarına göre İSO 500’de 26 firmamızın yer alması sadece Gaziantep için değil tüm bölgemiz adına sevindirici bir gelişmedir. Bu ve buna benzeri başarılar, 2023 yılı hedeflerimize yönelik umutlarımızı daha da diri tutmakta” ifadelerinde bulundu. 

 

HIDIROĞLU: GAZİANTEP, TÜRKİYE BAŞARISINI YÜKSELTTİ

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep’ten 26 firmanın Türkiye’nin en büyükleri arasında yer almasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, listede yer alan firmaları tebrik etti.

 

TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF KENTİ GAZİANTEP

İSO 500 -2015 araştırmasında 24 firma ile yer alan Gaziantep’in bu yıl firma sayısını 26’ya yükseltmesinden mutlu olduklarını belirten Hıdıroğlu, Gaziantep’in ülke ekonomisinin lokomotif kenti olmaya ve başarılarla anılmaya devam ettiğini söyledi.

 

12 FİRMA YERİNİ ÜST SIRALARA TAŞIDI

26 firmadan 12’sinin geçen yılki yerlerini üst sıralara taşıdığını belirten Hıdıroğlu, şöyle devam etti: “Gaziantepli firmalar sadece listede yer almak, sayılarını artırmakla kalmadı. 2015 yılı araştırmasına göre listede yer alan 12 Gaziantepli firma 2016’da yerini üst sıralara taşımayı başardı. 5 firmamız da listede ilk kez yer aldı. Firmalarımıza başarılarının devamını diliyor, ülke ve kent kalkınmasına verdikleri destek için teşekkür ediyorum.”

 

SIKINTILARA RAĞMEN BÜYÜYORUZ

Gaziantep ihracatının üçte birini İSO 500’de yer alan 26 firmanın gerçekleştirdiğine dikkat çeken Hıdıroğlu, “ Listede yer alan 26 firmamızın toplam ihracatı 2,1 milyar dolar yani yaklaşık Gaziantep ihracatının üçte biri. Üreten, istihdam sağlayan, ihracat yaparak Gaziantep’e ve Türkiye’ye ekonomik katkı sağlayan firma sayımızın daha da artmasını umut ediyoruz. Firmalarımız ülkemizin ve bulunduğumuz coğrafyanın içinden geçtiği zor sürece rağmen, yaşadıkları ekonomik, siyasi, sosyal, jeopolitik sıkıntılara rağmen yılmadan özveri ile çalışarak başarıya ulaştılar  ” dedi.

LİSTEYE GİREN FİRMALAR

Listede Gaziantep Sanayi Odası üyelerinden Sanko Tekstil İşletmeleri, Tiryaki Agro Gıda Sanayi Ticaret A.Ş., Gülsan Sentetik Dokuma Sanayi ve Ticaret A.Ş., Köksan Pet ve Platik Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., Beşler Makarna Un İrmek Sanayi ve Ticaret A.Ş., Merinos Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş., Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri A.Ş., Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş., Naksan Plastik ve Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Şireci Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Oba Makarnacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Süper Film Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., Melike Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Selçuk İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kadooğlu Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mutlu Makarnacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kartal Halı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sayınlar Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Işık Ahşap Profil Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gürteks İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sanko Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Nadir Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eruslu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer alırken, iki firma isminin açıklanmasını istemedi.

(AHMET ATMACA)