İnsanlara cazip fiyatlar sunularak Gaziantep’te de turlar düzenlendiğini söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Figen Akan, “ Kaçak tur Gaziantep’in en önemli sorunlarından biridir” dedi.

KAÇAK TURLARA DİKKAT!

Tur yapmak isteyen insanları kaçak turlara karşı uyararak, insanların tur düzenleyenlerden organizasyon öncesinde tüm yetki belgelerinin kontrol edilerek yola çıkılması gerektiğini söyleyen Akan, “Müşterilerimizin tur yapmak istediği yerin öncelikle acente olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Seyahat acentesi olmadan okul servisleri ile, minibüslerle, taşımacılıklarla turlara çıkılarak seyahat edilmemesi gerekiyor. Bizim bakanlık tarafından verilen ve Türkiye Seyahat Acentelerinin vermiş olduğu belgemiz var. Seyahat acentesi belgesi olmadan kimse tur düzenleyemez. Biz düzenlenen turlarda aracın, sürücünün tüm belgelerini, izinlerini kontrol ediyoruz. Bizlerin bu araçları kullanması yasal olarak da mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

KAÇAK TUR GAZİNATEP’İN EN ÖNEMLİ SORUNU

Kaçak tur olaylarının Gaziantep’te de sıklıkla yaşandığını ve bu korsan turların önüne geçmek için il kültür turizm müdürlüğü, emniyet ve maliye ile ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Akan, “Ne yazık ki Muğla’da böyle bir olay oldu ve yine turun kaçak olduğu ortaya çıktı. Aynı sorunu fazlasıyla Gaziantep’te yaşıyor. Gaziantep’te de okul servisleri ile minibüslerle turlar yapmaya çalışan izin belgesi olmayan insanlar var. Bu şekilde yaparak insanların canlarını tehlikeye atıyorlar. Biz bununla ilgili Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Maliye ile birlikte önemli çalışmalar yürütüyoruz. Muğla’da yaşanan kaçak tur kazasından sonra Gaziantep’te denetimlerimizi daha da sıklaştırdık. Caydırıcı özellik yaratmaya çalışıyoruz. Sezon açıldı artık insanlar gezmek istiyor. Bazı haksız kazanç elde etmek isteyenler de bu yola başvurarak müşteri almaya çalışıyorlar. Muğla’da yaşanan bu olaydan sonra Gaziantep’te de sıklıkla yaşanan kaçak turlara karşı çok daha sıkı önlemler alacağız” dedi.

FİYAT DEĞİL GÜVEN ÖNEMLİ

Fiyatların acentelere göre ucuz tutularak hiçbir güvence sunulmadan müşteri bulmaya çalışan korsan turlara karşı vatandaşları uyaran Akan, “Vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Kendi aralarında anlaşıp tura çıkmak isteyip de sırf üç kuruş ucuz diye korsan turları tercih etmesinler. Seyahat güvence paketi olmadan insanların tur yapmaya çıkmaması gerekiyor. Muğla’da insanlar hayatlarını kaybettiler ama aileleri hiçbir hak iddia edemeyecekler. Sadece şoföre ve otobüs firması cezalandırılabilir daha fazlası olmaz. Korsan turlar tabi bizden ucuz olabilirler. Sebepleri de sigorta yapmıyorlar, rehber kullanmıyor olmaları ve bakımsız güvensiz araç kullanıyor olmalarından kaynaklanıyor” diye konuştu.

GAZİANTEP’İ TURLAMA ZAMANI

Gaziantep’te turların hızla arttığını söyleyerek vatandaşları acente güvencesi ile Gaziantep’i gezip görmeye davet eden Akan, “Bölgeye tur anlamında talep attı. En çok çalıştığımız dönem de bahar dönemi oluyor. Gaziantep gerçekten gezilip görülmesi gereken yer. Özellikle yurtiçinden yoğun talep almaya başladık. Gaziantep’te daha önce yaşanan olaylar dolayısı ile turlar sıkıntılı günler geçirdi. Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüttük ve Gaziantep’i yeniden büyük tur operatörlerinin baş listesine almayı başardık. TÜRSAB olarak Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanını başlattık. 20 Haziran’a kadar bu konuda Türk Hava Yolları ile de görüşmelerimiz oldu. Vatandaşlarımız uçak biletlerini Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı portalı üzerinden alarak çok güzel bir şehir turunu seyahat acentesi ve rehber işliğinde gerçekleştirerek tekrardan memleketlerine dönüp gidebiliyorlar” açıklamalarında bulundu.