Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Gaziantep İl Temsilcisi Sabiha Doğan ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize ziyarette bulunarak KADEM’in çalışma alanları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Doğan, “KADEM kadını ve erkeği eşit bir terazide görerek toplumda insanları ayrıştırmadan aileyi merkez alan bir sivil toplum kuruluşudur. KADEM kadınlara destek olduğu gibi şehrin turizm ve tanıtımında da aktif olarak rol almaktadır” dedi.

KADEM GENEL MERKEZİ’NİN İLK TEMSİLCİSİYİZ

KEDEM Gaziantep şubesinin genel merkezin ilk temsilcisi olduğunu dile getiren Doğan, “KADEM Genel Merkezi İstanbul’da olmakla birlikte ilk temsilciliği de Gaziantep’te kurdu. Bu yönüyle genel merkezin ilk göz ağrısıyız diyebiliriz. Genel  merkez gözünde de çok önemli bir konumdayız. Bunu hem ilk olmaya borçluyuz hem de çok aktif çalışan bir ekibimiz var. Çok güzel projelere ve etkinliklere imza atıyoruz. Geçtiğimiz yıl siyaset akademisi oluşturduk. Yine paneller, sempozyumlar, çalıştaylar da düzenliyoruz” ifadelerinde bulundu.

GENÇLERİN SESİNE KULAK VERDİK

KADEM’in gençler üzerine gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan bahsederek toplumda bağımlılığın her alanına dikkat çektiklerini söyleyen Doğan, “KADEM olarak Ulusal Gençlik Çalıştayı düzenledik. 14 ilden 80 öğrenciyi çalıştayda misafir ettik. Bağımlılık konusunda duyarlılık oluşturduk. Şimdiye kadar bağımlılık dediğimizde toplumda akıllara madde bağımlılığı geliyordu. Bağımlılık aslında geniş bir kavram, sosyal medya bağımlılığı, internet bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, duygusal bağımlılık gibi. Hepsinin de temelinde aslında duygusal bağımlılık bulunuyor. Bu konu hiç gündeme alınmamış. Gündeme alınsa da işin bir profesyoneli bir psikolog ekranlara çıkmış anlatmış. Biz de dedik ki bu gençler bağımlılıkla ilgili ne düşünüyor. Gençler bağımlılığın farkındalar mı çözüm yöntemleri var mı diye sorduk. Hatta gençlere ilk sorumuz duygusal bağımlılıkla duygusal bağlılık nedir oldu. En fazla duygusal bağımlılığa talep oldu ve bu konuda biz iki masa oluşturduk. Bu çalıştayı gençlerin konuşması ve konuşulmamış konuların yine gençler tarafından konuşulmasını önemli buluyorum. Son olarak da biz bu konuda bir çözüm istedik. Duygusal bağımlılıkla kadın cinayetleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmek istedik aslında” açıklamalarına yer verdi.

KADEM HEM KADINLARIMIZIN YANINDA HEM ŞEHRİMİZİN YANINDA

KADEM’in projelerinden bahseden Doğan, “Bunun yanında her şehrin bir sosyal dokusu var. Biz bir göç şehriyiz. Hoşumuza gider ya da gitmez bu bir gerçek. Bu konuda entegrasyon programları gerçekleştiriyoruz. Yine meslek edindiriyoruz. Balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyoruz. Göçmen kadınlara kurslar açıyoruz. İğne tutmayı bilmeyen kadınlar sene sonunda uyku setleri diker hale geldiler. Yine İŞKUR ile birlikte yaptığımız meslek edindirme kurslarımız olacak bu dönemde. Yine Büyükşehir Belediyesi ile Rumkale etrafında lavanta bahçesi projemiz var. Rumkale’yi lavanta çiçekleriyle donatacağız. Bu çalışmanın şehrin turizmine de önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Üretilen lavantalardan da hediyelik ürünler yapılıp pazarlanmasını sağlayacağız. Hem köy halkını kalkındıracağız hem de şehrimizin tanıtımında önemli rol alacağız. Yine sıfır atık konusunda da geçen yıl önemli projemiz ve çalışmalarımız oldu. Komisyon olarak yoğun çalışıyoruz. Üniversitelerde komisyonlarımız var. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi’nde kulüp etkinliklerimiz oluyor. Yeni döneme hızlı başladık” diye konuştu.

AİLEYİ MERKEZE ALAN BİR SİVİL TOPLUM KURULUŞUYUZ

KADEM’in aileyi merkeze alan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getiren Doğan, “Kadınların gözünde KADEM çok önemli bir noktada. Geçtiğimiz yıl ‘Yalnız değilsiniz’ projesi adı altında engelli annelerimize sahip çıktık. Engellilerimize sahip çıkılıyor ancak anneleri hep ilgi dışında kalıyordu. Biz anneleri aldık dışarıya çıkarttık. Yemeğe götürdük. Daha hayatında ilk defa dışarıya yalnız başına çıkıp gözyaşlarına boğulan engelli anneleri oldu. KADEM sivil toplum kuruluşu aileyi merkeze alan bir STK’dır. Kadınların haklarını savunurken erkekleri dışlamadık. Erkek ve kadınların birlikteliğini savunarak aileyi önemseyen bir kuruluşuz. Kimi kadın derneklerinde kadın hakları savunurken erkeleri tehdit unsuru gibi görenler var. KADEM’in çalışma alanı sadece kadın hakları değil aynı zamanda aileyi de önemsiyoruz” dedi.

TEMEL SORUNUMUZ GÖÇ VE GÖÇE BAĞLI OLUŞAN SONUÇLAR

Gaziantep’in temel sorunlarından birisinin göç unsuruna bağlı etkenlerden kaynaklandığını söyleyen Doğan, “Göç alan bir şehiriz. Buna bağlı oluşan bir takım sorunlar var. Bu sorunlar bir çırpıda çözülemez tabi. Öncelikle aile yaşamları, evlilik, meslek edindirme gibi konularda eğitimler veriyoruz. Entegrasyonu çok önemsiyoruz. Sorun tespit edip sonra sorun odaklı çözümler üretmemiz gerekiyor. Sorunun çözümü için kısa, orta ve uzun vadede çözüm yöntemleri üretmemiz gerekiyor. İş hayatında Gaziantep’te kadın erkek ayrımı olduğunu düşünmüyorum aslında. Kadınlarımız iş dünyasının her sahasında yer alabiliyor. En büyük sorunumuz göç ve göçe bağlı oluşan problemlerdir” ifadelerinde bulundu. (AHMET ATMACA)