İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge ile açılan işletmeler içinde yer alan kahvehaneler de 1 Haziran itibariyle işletmelerini açacaklar. Kahvehanelerde tüm oyun türlerinin yasaklanmış olması karşısında esnafının işletmesini açmasının esnafa büyük maddi zararlar getireceğini söyleyen Gaziantep Kahvehaneciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, “Bu şartlar karşısında işletmelerimizin açılması esnafa tamamen zarar verecektir. Esnaf olarak bu şartlarda işletmelerimizin açılmasını istemiyoruz” dedi.

KAHVEHANELERDE OYUN OYNANMAYACAKSA KİM GELİR

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile kahvehanelerin işletmeye açılma şartlarını değerlendiren İsabeşe, “Genelge gereği kahvehaneler üç aylık süreç sonunda açıldı ancak açık ve net söyleyebiliriz ki keşke açılmasaydı. Esnafımız da açılması taraftarı değil. Sebebi de kahvehaneler için açılması sonrasında uygulanacak yöntem ve yasaklardan kaynaklı. Genelgeye göre kahvehanelerimizde iskambil, tavla, okey gibi oyunların oynanması yasaklandı. Kahvehaneler açılmış olsa dahi bu işletmelerimizde oyun oynanamayacak. İşletme açılınca mecburen buralara işçi alacağız ve hiçbir işletme sahibi işçi maaşlarını dahi ödeyemeyecek. Kiraları ödeyemeyecek” açıklamalarına yer verdi.

SALGININ TAMAMEN GEÇENE KADAR KAHVEHANELERİN AÇILMAMASI TARAFTARIYIZ

Yaklaşık üç aydır kahvehane işletmelerinin kapalı olduğunu söyleyerek salgının tamamen geçene kadar beklenilmesinin esnaf için daha faydalı olacağını söyleyen İsabeşe, “Esnafımız zaten üç aydır bekliyordu. Keşke açılmasaydık da bir ay daha bekleseydik. Ortam tamamen düzelince açılma kararı verilseydi keşke. Kahvehanelerin en önemli müşteri kesimi 65 yaş üzeri olanlar. Şu anda 65 yaş üzeri olan vatandaşların da dışarı çıkması yasak. Bizlerin genç müşterisi zaten çok az. Şu anda kahvehanelerin açılmasındansa açılmaması çok daha hayırlı olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

SIKI TEDBİRLERİ UYULMAMASI BÜYÜK CEZALARI DA BERABERİNDE GETİRECEK

Kahvehanelerde tedbir açısından çok sıkı önlemler alınacağını söyleyerek bu tedbirlerin de esnafa ceza olarak dönebileceğini hatırlatan İsabeşe, “Tedbir kapsamında hem çalışanlarımız hem müşteriler maske kullanmak zorunda. Gelen müşterinin maskesi yoksa kahvehaneci maske verse zaten maskenin tanesi vereceğimiz çaydan daha pahalıya gelecek. İşimiz çok zor. Kahvehanelerin bu şartlarda açılması bizleri Koronadan daha çok etkiledi. Odamızın 900’e yakın üyesi var. Bunun yaklaşık 150 tanesi internet kafeler oluşturuyor. İnternet kafeler açılmayacak. İnternet esnaflarımız da çok zor durumda. Üyelerimizden bizlere sorana da işletmenizi açmamakta fayda var diye uyarıyoruz” açıklamalarına yer  verdi.

ŞARTLAR İÇİN BAKANLIKLA YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Kahvehane işletmelerinin açılması taraftarı olmadıklarını söyleyerek konunun federasyonun tarafından bakanlıkla yeniden görüşüleceğini dile getiren İsabeşe, “Biz işletmelerimizin açılma taraftarı değiliz. Bu konuyu da federasyon olarak yine bakanlıkta bir talepte bulunacağız ve işletmelerimizin bu şartlarda açılmaması gerektiğini belirteceğiz. Büyükşehir belediyemizden de açılacak olan işletmelerimizin dezenfekte edilmesi için bir çağrımız olacak” ifadelerine yer verdi.

(AHMET ATMACA)