Vatandaşın tepkisine yol açan ücretli poşet uygulamasının ardından ambalajlı ürünlerde de ekstra ücret alınarak Geri Kazanım Katılım uygulamasına geçiliyor. Günlük hayatta kullandığımız birçok ürüne yeni fiyatlandırmaların geleceğini söyleyen Gaziantep Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Şükrü Yılmaz, “Geri Kazanım Katılım uygulaması 30 Haziran’da hayatımıza giriyor” dedi.

GERİ KAZANIM PAYI İLE YENİ BİR VERGİLENDİRME

Geri kazanım katılım payının uygulama alanından bahseden Yılmaz, “Alışverişlerde kullandığımız poşetlere kesilen 0.25 kuruşluk zamma daha henüz alışamamışken yeni bir uygulama ile daha karşı karşıyayız. Çevre Bakanlığı çoğu üründe geri kazanım payı altında vergilendirmeye gitme kararı aldı.  Bakanlık Geri Kazanım Katılım Paylarına İlişkin Yönetmelik Taslağı'nı görüşe açtı. Taslağa göre ekmeğin sarıldığı kese kağıdı, yoğurt kabı, cips kutuları ve çerez ambalajlarına katılım payı geliyor. Gazlı ve gazsız içeceklerin kutularından da katılım payı alınacak” açıklamalarında bulundu.

UYMAYANLARA BÜYÜK CEZALAR KESİLECEK

Katılım payı uygulamasını yerine getirmeyen işletmelere de ağır yaptırımların uygulanacağını söyleyen Yılmaz, “Katılım payıyla ilgili beyannamelerini kanuni süre içinde vermeyenlere 18 bin 37 lira, ödemediği tespit edilenlere, miktarın yüzde 20 fazlası olacak şekilde idari para cezası verilecek. Ayrıca poşeti ücretsiz verene metrekare başına 12.37 TL ceza öngörülüyor” ifadelerine yer verdi.

UYGULAMA BİRÇOK ÜRÜNDE ZAM OLARAK YANSIYACAK

Katılım payı uygulamasının geniş kapsamda birçok ürüne uygulanacağını belirten Yıllmaz, “Uygulama hayatımızın her alanında kendisini hissettirecek. Günlük hayatta mecburi olarak tükettiğimiz ürünlere bakacak olursak uygulamanın Şeker kutuları, dergi poşetleri, çelik gaz tüpleri, konserve kutuları, ekmeğin sarıldığı kağıt, yoğurt kapları ve cips kutuları, Su ve süt ile bunların işlenmesi sonucu hazırlanan gazlı veya gazsız içecekler, meyveli içecek, meyveli doğal mineralli içecek, aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik, aromalı su, enerji içecekleri, sporcu içecekleri ve distile/damıtma yoluyla elde edilenler dahil alkollü içkilerin ambalajlarına artı fiyat olarak yansıması gelecek” diye konuştu.

KATILIM PAYI FİYATLARA ZAM OLARAK YANSIYACAK

Ücretli poşet uygulamasının ardından birçok ürün için çıkarılan katılım payı uygulamasının fiyatlara zam olarak yansıyacağını söyleyen Yılmaz, “Vatandaşlar daha poşet uygulamasına dahi alışamadı. Şimdi bu uygulama vatandaşı daha çok zorlayacaktır. Vatandaş sayılan ürünler için katılım payı vermek mecburiyetinde kalacak. Vatandaşın da alışveriş yaptığımız market, bakkal, dükkan, AVM’lerin de bu duruma itiraz etme şansı yok. Diyelim ki bir kova yoğurdu 10 liradan alırken şimdi etiketler değişecek ambalajın fiyatı neyse yeni etiketler asılacak. Vatandaşlar aslında aldığı her üründe vergisini her kategoride veriyor. Şimdi alınan vergilerin yanı sıra zorunlu olarak da Geri Kazanım Katılım Payı uygulaması getiriliyor” dedi.  (AHMET ATMACA)