Kahvaltı sofralarının değişmez tatlarının başında gelen katmer, yapılan tanıtımlarla yurt dışında da ilgi görmeye başladı.

Ana maddesi Antep fıstığı, yufka ve tereyağı olan katmerin yapımı adeta şölen havasında gerçekleşiyor.  Usta ellerde lezzete dönüşen katmer, kentteki kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Genellikle sabah saatlerinde tüketilen katmer, kenti ziyaret edenlerin tattığı lezzetlerin başında bulunuyor. Düğün sabahında damat ve geline de ikram edilen katmerin ünü fuarlar ve katmer ustaların yoğun uğraşları sonuca ülke sınırlarını aştı.

Sert buğday unundan elde edilen hamur yumak haline getirildikten sonra bir gün dinlendiriliyor. Ustaların merdane ile açtığı yufkaya tereyağı konulduktan sonra taş fırına sürülüyor. Yaklaşık 5 dakika fırında bekletilen yufkaya Antep fıstığı ve şeker konulduktan sonra servise sunuluyor. İçi ve dışı fıstıkla süslenen katmer, sabah kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Katmer ustası Mehmet Özsimitçi, yaptığı açıklamada, katmerin kimler tarafından ne zaman yapıldığına dair bilgi bulunmadığını söyledi.

Bu lezzetin hak ettiği değeri bulması için büyük çaba harcadıklarını anlatan Özsimitçi, katmeri tadan yabancıların hayran kaldığını ve bu tatlının ülkelerinde de yapılmasını talep ettiğini vurguladı. 

Yerel tadı dünyaya tattırmak için kafa yoran Özsimitçi, bunun için çok çalıştığını ve bu mücadelesinde başarıya ulaştığını kaydetti. 

Özsimitçi, “Bu lezzeti dünya niye tatmasın, dünya bu lezzetten niye mahrum kalsın, diyerek yola çıktık ve bugüne kadar Amerika, Çin, İngiltere, Finlandiya, Macaristan, Almanya, Danimarka, İsveç ve İsviçre gibi ülkelere katmeri tattırdık. Dünya katmeri sevdi, katmeri tadan bu tatlının ülkelerinde de yapılmasını istiyor. Ancak bu işi yurtdışında devam ettirecek usta bulmakta zorlanıyoruz. Odalar ve meslek kuruluşlarıyla el ele verip bu alanda daha çok insanın ekmek yemesi için çeşitli proje hazırlanması gerekiyor. Biz katmer sanatına gönül verenler olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Bir ustanın yetişmesi 5-6 seneyi buluyor. Bizim insanlarımıza daha çok yatırım yapıp yeni ustalar yetiştirmemiz lazım” diye konuştu.

Üçüncü kuşak katmerci

Üçüncü kuşak katmerci olduğunu belirten Özsimitçi, girişimcilikleriyle öne çıkan Gazianteplilerin sabah saatlerinde iş kaybının önüne geçmek için işletmesini erken açtığını ve karnını da katmer gibi tatlarla doyurduğunu ifade etti. 

Katmeri, kaymak, sadeyağ, fıstık ve şekerin aşkı olarak değerlendiren Özsimitçi, aile olarak aşktan vazgeçemediklerini, geçmeyeceklerini sözlerine ekledi.