Çiftçilere ziraat mühendisi danışmanlık hizmeti sunulan uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte Gaziantep’te çiftçilerin mağdur duruma düştüğünü söyleyen Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan beklentilerini dile getirdi. Seçkin öncelikli sorunlarının ise ziraat mühendislerine istihdam sağlanması olduğuna vurgu yaptı. 

ÖNCELİKLİ BEKLENTİMİZ İSTİHDAM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan ziraat mühendislerinin beklentilerini dile getiren Seçkin, “Gıda Tarım Bakanımızın değişmesiyle birlikte tarım sektöründe çözüm bekleyen çok önemli sorunlarımız bulunmaktadır. Şu anda sektörümüzdeki en önemli sorunuz ziraat mühendislerinin istihdam sorunudur. Son zamanlarda yeni açılan ziraat fakülteleri ile birlikte Türkiye genelinde mezun olan mühendis sayımız hızla artış göstermektedir. Ziraat mühendisleri şu anda mezun oluyor ancak iş bulmakta çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Önceki yıllarda çiftçilere ziraat mühendisleri ile anlaşma sağlanarak danışmanlık sağlanıyordu. Çiftçi de ne yapacağını daha iyi biliyordu. Çiftçi ziraat çalışmalarında, hasatta, desteklemelerde sürekli bilgi sahibi oluyordu” açıklamalarında bulundu.
192 KİŞİLİK MÜHENDİS, VETERİNER VE TEKNİKER KADROSU DESTEĞİ GERİ ÇEKİLDİ
Gaziantep’te geçtiğimiz yıl 192 mühendis, veteriner ve teknikerin çiftçiye danışmanlık hizmeti sunarken desteklemenin kaldırılmasıyla birlikte ziraat odalarındaki beşer kişilik mühendisler aracılığıyla hizmet sunulduğunu ve bu sayının da çok yetersiz kaldığını açıklayan Seçkin, “ Gaziantep’te bu kapsamda 192 tane ziraat mühendisi, veteriner ve teknikeri şehrin tüm çiftçilerine danışmanlık yaparak hizmet sunuyordu. Destekleme kaldırılarak sadece ziraat odalarına verilince ziraat odaları da en fazla beş tane ziraat mühendisi barındırabildi. Çiftçilerin hepsine ziraat odalarının beş mühendisi ile hizmet götürmenin imkanı yoktur. Tarımsal sınava girip eğitimli kadronun sahaya inmesi sağlanmalıdır. Tarım danışmanlığının tekrardan çiftçiye ücretlendirilerek hizmet verilmesinin sağlanması gerek Gaziantep için gerekse diğer illerimiz için zorunluluktur” ifadelerinde bulundu.
GÜBRE SATIŞLARI MÜHENDİS KONTROLÜNDE YAPILMALI
Çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu gübre satışları konusunda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini dile getiren Seçkin, “Son zamanlarda zirai gübreler çiftçilerin başının belası oldu. Art niyetli insanlar aldı bu gübreleri patlayıcı maddesi olarak kullanmaya baladı. Bu kunda satış yerlerine yasaklama getirildi. Bu gübreleri şu anda herhangi bir kişi bayilerle anlaşır ve bunun satışını yapabilir. Gübre satışları tarım müdürlükleri tarafından kayıt altına alınmaya başlandı. Fakat burada asıl sorun bu işin eğitimini almamış kişilerin satışını yapmasından kaynaklanıyor. Gübre satışlarının mutlak suretle ziraat mühendisleri kontrolü ile satılması gerekiyor” dedi. (AHMET ATMACA)