Gaziantep Kent Konseyi 11. Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi. 

ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDULAR

11. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB)Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ,kentin geleceğini ilgilendiren konularda önemli açıklamalarda bulundular.

VALİ YERLİKAYA: OKUL DERSLİKLERİNDE YÜZDE 29 BÜYÜYORUZ

Gaziantep’te okul inşaları hakkında bilgi veren Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Gaziantep 2 milyon nüfusa sahip büyük bir şehir, 500 bine yakın Suriyeli Mülteci var. Bundan iki gün önce gazetelere yansıdı, Gaziantep; Türkiye’de en fazla Suriyeli Mültecinin yaşadığı üçüncü kent. Yeni yapmış olduğumuz, yapmakta olduğumuz ve ihaleye çıkacağımız işlerle beraber Gaziantep’e 4 bin 273 derslik kazandıracağız. Şu andaki bizim 14 bin 710 olan derslik sayısının yüzde 29’u kadar büyüyoruz. 2019’un 30 Mayıs’ına kadar bunları hizmete açacağız. 2019 yılının başında bize verilecekleri söylemiyorum, şu anda ihalesi yapılan, yapılmakta olan ve ihaleye çıkacak olanları söylüyorum. Mevcut derslik sayısının yüzde 29’u yapılacak. Arsa sorunu olmamak kaydıyla, nereye okul yapmak isterseniz para sorunu yok. Size özel bir destek vereceğiz’ dedi bakanımız. Biz o toplantının hemen ardından 87 tane okul aldık” ifadelerine yer verdi.

“PARA SORUNUMUZ YOK KAMULAŞTIRMA SORUNUMUZ VAR”

Gaziantep’in çarpık kentleşmesi ve kamulaştırma maliyetlerinden bahseden Vali Yerlikaya, “Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerimizde bulunan çarpık kentleşmenin olduğu alanlarda bizim 100 tane okula ihtiyacımız var. Para sorunumuz yok ama kamulaştırma sorunumuz var. Her bir kamulaştırma için 5 bin metrekare yer olsa çarpı 100 bin olsa 500 bin metrekare kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Yüzde 65-70 civarında çarpık yapılaşma var. Hangi sebeple olursa olsun çarpık kentleşmeyi düzeltmek için eski tabirle küp küp paralar harcansa kamulaştırmaya yetmiyor. Dolasıyla masanın hangi tarafında olursak olalım ortada bir hakikat var, burayı mahkemeye gitmeden, helalleşerek almanın zamanıdır. Güzel tespitler yapıyoruz, şehrimizin eksiklerini söyleyecek, incitici olmayan eleştiriye ihtiyacımız var” dedi.

GAZİANTEP’İN ÖĞRETMEN EVİ TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLACAK

Gaziantep’e inşa edilecek olan öğretmen evinin Türkiye’de örnek gösterilecek bir yapı olduğuna işaret eden Vali Yerlikaya, “Şehrimize 26 bin 500 öğretmenin gelip nefes aldığı 263 odalı örnek bir öğretmen evi yapıyoruz. Türkiye’deki bunun yapıldığı iki ilden biri Gaziantep. Polis evinin karşısında Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 dönümlük arazi tahsis edildi. Oraya, mimar arkadaşımız ile de görüştük, güzel bir öğretmenevi yapacağız. O yüzden ‘Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı’ diyoruz. 2015 ve 2016’da terör ile anılan kentten, şimdi otellerinde yer bulunamayan, hafta sonu da esnafımızın güldüğü bir kente dönüştük. Bunu daha iyiye götürmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

50 OKUL İÇİN TALEP ETTİK 115 OKUL İÇİN GÜVENLİK İMKANI VERİLDİ

Gaziantep Valiliği tarafından özel güvenlik görevlisi verilecek olan okulların belirlenerek bakanlığa bildirilmesinin ardından bakanlığın Gaziantep’te 50 yerine 115 okula güvenlik imkanı verdiğini aktaran Vali Yerlikaya, “Milli Eğitim Bakanımıza, belirlenen 50 okula 100 tane güvenlik görevlisi almayı düşündüğümüzü söyledik. Dün akşam bizim şehrimize 230 tane özel güvenlik görevlisi 9 ay boyunca alma kaynağı verildi. 50 okulun yanında 115 okulumuzun kapısına özel güvenlik görevlisi görevlendireceğiz. Bu okullarımız, bu yıldan itibaren güvenliklerine kavuşmuş olacak” ifadelerinde bulundu. 

15 TEMMUZ DEMOKRASİ MEYDANI GENİŞLEYECEK

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nın kamu binalarının yıkılarak genişletileceğini söyleyen Vali Yerlikaya, “15 Demokrasi Meydanımızın, Kamil Ocak Stadyumu ve onun yanındaki kullanılmayan maliye binası da katılarak geniş bir yaşayan meydan yapılacak. Biz dedik ki, Valilik binasını da buraya katarak, bu alanı daha da genişletelim istedik. Biz bunu başardık, Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek, Karayollarının 30 dönümlük geniş arazisi var. Konuyu dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a arz ettik; bu alanın şehir dışına çıkması gerekiyor. Yaklaşık 50 milyon liralık trampa yaptık. Biz trampa yapmayı başardık, Valilik projeleri üzerinde detaylarını çalışıyoruz. Valilik binasının da içinde olacağı yaşayan meydan yapalım. Hem vergi binası hem de Valilik binası yaşayan meydana katılacak. Valilik Binasını yıkıyoruz, 10 bin metrekarelik yeni bina yapıyoruz” dedi.

EMNİYET VE JANDARMA TAŞINACAK

Emniyet ve Jandarma binalarının Tugay’dan alınan arsa üzerine yan yana olarak inşa edileceğini belirten Vali Yerlikaya, “Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma binalarını taşıyoruz. Bilindiği gibi 1 Mayıs’ta menfur bir saldırı oldu. Şehrin göbeğinde bir emniyet ve pasaport, ehliyet buradan veriliyor. Bakanımız Mehmet Şimşek başkanlığında Tugay’dan 170 dönüm yer aldık. Lise kampusu yaptık, 224 araç parkı, 32 derslik yapıyoruz. İhalesi 2-3 hafta içerisinde yapılacak. Bu bölgeye emniyet müdürlüğü, emniyet müdürlüğünün yan tarafına jandarma komutanlığı yapılacak.  Emniyet Müdürlüğünün yerine ise Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Emlak yapıyoruz. Onlardan aldığımız kaynak yetmediği zaman 35 bin metrekarelik kapalı alanı emniyet müdürlüğümüz olduğu alana yapacağız. Projeye alındı, uygulamasını yapıyoruz. Jandarma Komutanlığı, Komando taburu ile birlikte emniyet müdürlüğüne komşu olmaya gidiyor. Bölge İstinat ve Bölge İdare Mahkemelerimizin olduğu alanlara yapılacak. Cezaevi oradan kaldırılacak, şehrin güvenlik ile ilgili olan birimleri o bölgede olacak” şeklinde konuştu.

ŞAHİN: KUZEY ŞEHİR HIZLA İLERLİYOR

50 bin konutlu Kuzey Şehir Projesi’nin son halinden bahseden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “En önemli işimiz ve en heyecan duyduğumuz işimiz 50 bin konutlu çok iddialı yeni bir şehir yapıyoruz. Burada tabi ki özellikle bunun yer tahsisinde 2 bakanımızın, valimizin, TOKİ Başkanımızın çok yoğun diplomasi çalışması ile bunu başardık burada ulaşım açısında da çok önemli bir çalışma oldu. 150 bin kişiyi her gün taşıyoruz. Biz bu şehri kurduğumuzda bu taşıma bitecek ve bu çalışmayı hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Hangi aşama da başkanım diyecek olursanız. Nasıl planlandıysa o şekilde yapıldı. Tek eklenen çatılar oldu çünkü güneş olunca buraya çatı gerekiyordu. Her şey aynı çatı dairesi gerekiyordu yapıldı. Yaklaşık iki hafta öncede ben ziyaret ettim çok hızlı bir şekilde devam ediyor. 3 bin 500 daire bitmek üzere bin 500 daire de yeniden ihaleye çıkacak” dedi.

“METRO İÇİN ŞEHRİN ALTINA GİRMEMİZ GEREKİYORDU”

Metro Projesi’nde gelinen son noktayı değerlendiren Başkan Şahin, “Metro çalışmalarında hangi aşamada başkanım derseniz önce onaylanması gerekiyordu. Çünkü kişi başına düşen yolcu kapasitesi Konya'nın üç katı. O kadar yüksek bir yoğunluğumuz var ki. Ulaşımdan onayını aldık en önemli şey bu onayı almaktı. Ulaşım master planın metro ayağını uygulama projesiyle yaptık. İspanyollar aldı. Yalnızca uygulama projesinin kağıt üzerindeki yapılma maliyeti yaklaşık 16 milyon. Yani bana metronun ne kadar büyük bir iş olduğunu anlatma bakımından kağıt üzerinden maliyeti çıkarıldı. Çok babayiğit bir iş ama bunu yapmaya mecburuz. Bizim dönemimizde bunun temelini atmak benim en büyük hedefim ve iddiam. Buradaki durum ne GAZİRAY aslında Asım Güzelbey başkanlığı döneminde başbakanımızın ulaştırma bakanlığı döneminde başlamıştı bir türlü ilerlemiyordu.  Önce bunu ilerlettik sonra bunun onayını aldık. Fakat şöyle bir sorunla karşı karşıya kaldık. Şehrin göbeğinde şehri ikiye bölüyoruz. Hastaneler bölgesi oteller bölgesi üzerinden gittik revizyon istedik aslında yaptığımız pişmiş aşa su katmak gibi bir şeydi. Ama mecburduk. Gittik dedik ki, buradan 5 kilometre yerin altına girmemiz lazım. Teknik olarak anlaştık şu anda. GAZİRAY'ın üst kısmı hızlı bir şekilde çalışıyor alt kısmıyla ilgili teknik çalışma 15 gün içerisinde herhalde bitiyor. Yalnızca bunun bize maliyeti 200 milyon TL. Yaklaşık iki hafta önce Cumhurbaşkanımızın yanına gittim ve dedim ki bu şehir için çok önemli buna bizim bir kredi bulmamız lazım o da bir kaç yere talimat verdi takibini yapıyoruz. İnşallah 5 yıl sonra ödemeli fon alırsak aslında şehre biz metroyu getirmiş olacağız ve 5 km yerin altına girmiş olacağız” açıklamalarına yer verdi.

“GAZİANTEP’İN İÇME SUYU UCUZLAYACAK”

2018 yılı Ocak ayında Gaziantep’te su fiyatlarının ucuzlatılacağına dikkat çeken Başkan Şahin, “ Bu şehrin en büyük sorunu su sorunu. Şehrin toplam su ihtiyacının yüzde5’ini bu şehirden temin edebiliyoruz. Korkunç bir durum yüzde 5'lik bir oran yüzde 95'i farklı bir şehirden geliyor. Başka bir şehirden de çok maliyetli geliyor. Bunun üzerine bir de mültecilerle beraber şehir nüfusu çok fazla büyüyünce tüketimde artıyor. Maraş valimizle konuştuk orada da sanki bir defans ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu su bize lazım niye Antep’e veriyoruz diye. Bizde, bu su Fırat’a akan bir sudur biz Maraş’ın suyuna karışmıyoruz dedik. Hala istişare halindeyiz işimiz kolay değil. Kasım ayında GASKI' ye talimat verdim kayıp kaçaklarda yüzde 10 iyileştik. Bizde 2018 yılının ocak başında suyu ucuzlatıyoruz. Bunun sözünü vermiştik şu iş bittikten sonrada ucuzlamaya devam edecek. Ama ilk ucuzlatmayı yapıyoruz” dedi.

TİRYAKİOĞLU: GAZİANTEP 6. OSB’SİNE KAVUŞUYOR

Gaziantep’te oluşturulacak olan 6. OSB hakkında bilgi veren Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Gaziantep Sanayi Odası’nın öncülüğünde Polateli- Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’nin kuruluş işlemleri de tamamlandı. Gaziantep ve Kilis sınırında ortaklaşa 35 bin metrekarelik bir alanda 6. OSB oluşturulmakta. İlk etapta Kilis ilinde 14 milyon 300 metrekarelik alanda başlatılacak yeni OSB, 6. Bölge teşviklerinden de yararlanacak. Türkiye 2016 yılında 131,7 milyar dolar ihracat ile geride bıraktı. Gaziantep'in bu ihracata katkısı ise 6 milyar 258 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tabi Gaziantep ihracatı 2015 yılına göre binde oranında bir küçülme yaşadı. Ama olağanüstü gelişmeler yaşadığımız 2016 yılında gösterilen ihracat performansını bir düşüş olarak değil başarı olarak görmek lazım.

“HASSA DÖRTYOL PROJESİ ÖNEMLİ BİR ADIM”

Hassa Dörtyol Projesi ile lojistik anlamında önemli bir adım atıldığını kaydeden Tiryakioğlu, “Sanayimizin gelişimi için lojistik 1. dereceden önem arz etmektedir. Lojistik en önemli sorunlarımızdan biri olarak kendini göstermektedir. Bu bağlamda Hassa-Dörtyol Tünel Projesi ile önemli bir adım atıldı. Bu proje sadece Gaziantep için değil tüm bölge ekonomisi için büyük ehemmiyet taşımakta.  Bizim Mersin üzerinden dış ticaretimiz her zaman devam edecek ama demiryolu projesinin de çok acil bir şekilde geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi lazım” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ BAŞARIYORUZ”

Oluşturulacak olan et hali ve et borsasının iç içe yapılacak olması ile Türkiye’de bir ilki başaracaklarını aktaran Tiryakioğlu, “Gaziantep Ticaret Borsası olarak uzun vadeli 50 yıllık planlar yapıyoruz. Gastronomi kenti şehrimizin en az 50 yıllık et sorununu çözmek için Et Hali ve Et Borsasını iç içe yapıyoruz. Türkiye’de bir örneği yoktur. Buradaki birinci amacımız gıda güvenliğini sağlamak, kayıt sorununu önlemek ve gastronomi şehrine yakışır bir şekilde hijyenik ve kaliteli eti şehrimizde sofralara sunmaktır” açıklamalarında bulundu.

ASLAN :GÖÇ BAKANLIĞINA İHTİYACIMIZ VAR

Suriyeli vatandaşlar dolayısıyla göçmen bakanlığı kurulması gerektiğini ve genel müdürlüğünün de Gaziantep’te oluşturulması gerektiğini öneren Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan,“Gaziantep’te çok önemli oranda Suriyeli vatandaş yaşıyor. Daha öncede dile getirdik. Gaziantep Suriyeli sorununu yaşayan illerin başında geliyor. Daha önce göçmen bakanlığı oluşturulması yönünde taleplerde bulunduk. Maalesef gerçekleşmedi. Bu bağlamda bir koordinatör olacak bir bakanlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Genel müdürlüğünün ve müsteşarlığının Gaziantep’te kurulacağı bir koordinatörlüğe ihtiyaç var” diye konuştu. (AHMET ATMACA)