Gaziantep Şekerciler ve Leblebiciler Odası Başkanı Settar Kıratlı ürün alışverişlerinde dikkat edilmesi gerekenleri gazetemize değerlendirdi.

BAYRAMDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR ?

Ramazan Bayramı öncesinde tüm stantlarda yer almaya başlayan şekerlemeler hususunda dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Kıratlı, “Ramazan Bayramı yaklaşıyor ve tüm marketlerde caddelerde köşe başlarında şekerleme ürünlerini görmeye başladık. Vatandaşlardan isteğimiz sağlıkları için merdiven aldı üretimlerden uzak dursunlar. İkinci olarak da alınan ürünlerin tüketim tarihlerine dikkat edilsin. Üçüncü olarak da üzerinde firma ismi yazmayan ürünler alınmasın. İsmi firma yazmayan ürünler alınırsa olası sağlık durumlarında karşınızda bir muhatap dahi bulamazsınız. Vatandaş son tüketim tarihi yaklaşan ya da kullanım süresi geçen ürünleri stantlarda indirimli görünce hemen alıyor. Bu hataya düşülmemesi gerekiyor. İndirime giren ürünleri iyice kontrol etmeden vatandaşın almaması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

“GAZİANTEP TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA”

Gaziantep’in Konya’dan sonra şekerleme ürünlerinde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Kıratlı, “Türkiye’de şekerleme ürünlerinin üretiminde Konya birinci sırada Gaziantep ise ikinci sırada yer alıyor. İç piyasada çok zayıfız. Ufak firmalarımız Suriye, Irak için çalışıyor. Büyük firmalarımız ise daha çok Avrupa’ya açılıyor” diye konuştu.

KIRATLI : FİYATLAR TEZGÂHLARDA YÜKSELİYOR

Şekerleme ürünlerine toptan fiyatına yüzde 4 oranlarında zam geldiğini ancak fiyatların asıl esnafların tezgahında yükseldiğini söyleyen Kıratlı, “İmalatçılarımız şu anda baltayı kendi dizine vuruyor. Kar oranlarından fedakarlık ediyoruz. Sırf biraz iş yapabilelim diye kar marjlarını yok denilecek seviyelere çektik. Fiyatlarımıza toptan fiyatına 4-5 TL arasında zam geldi. Fiyatlar esnaflarda önemli değişkenlik gösteriyor. Bu yıl ki fiyatlar geçen yıla oranla en fazla yüzde 4 artış gösterdi. Bu zammın en büyük sebebi de ambalaj sektörüdür. Ambalaj dolar bazlı çalışan ve pahalı bir sektör” dedi.

GLİKOZUN FAZLASI ZARAR

Glikoz şurubunun belirlenen oranı geçmeyecek derecede kullanılmasında sakınca olmadığını dile getiren Kıratlı, “Glikozu belirli bir oranda katılırsa ürünün sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Örneğin akide şekerine parlaklık verir. Sırf daha ucuz diye şeker yerine glikoz fazlasıyla kullanılırsa ürünün hiçbir tadı kalmaz. Tüketici de bu ürünleri tattığı an anlar zaten. Glikozun ham maddesi mısırdır. Glikoz şurubu mısırdan yapılır. Büyük firmalar ürettikleri ürün için ne kadar glikoz kullanacağını tarım il müdürlüklerine bildirmek zorunda. Bu oranı aştıkları an suç işlemiş sayılıyorlar” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA