Zamansız gelen dolu olaylarından dolayı kirazların zarar gördüğünü belirten Gaziantep Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, “Kiraz üreticileri umduğunu bulamadı. Esnafımızın kazancı masrafını karşılamadı”dedi.

İKLİM ETKİSİ FİYATI KIRDI

İklimsel etkenlerden dolayı kirazın fiyatının düşürüldüğünü söyleyen Yıldız, “Kiraz üretiminde bu yıl Gaziantep umduğunu bulamadı. Yine yurtdışı ihracatlarımız oldu ancak geçen yıl ile kıyaslanamayacak kadar düşük seviyede ve maddi olarak de değer kaybetti. Bu yıl Türkiye genelinde iklimden dolayı ortalama her bölgede kirazlar aynı anda yetiştiği için kiraz para etmedi. Geçten yıl kilogramı 7 lirayı bulan kirazımız bu yıl en yüksek 4 liradan ihraç edildi” ifadelerine yer verdi.

YURTDIŞINA 250 TON KİRAZ İHRACATI YAPTIK

Gaziantep’in yurtdışına 250 ton civarında kiraz ihraç ettiğini ancak çiftçinin yurtdışı ihracatında umduğunu bulamadığını belirten Yıldız, “Gaziantep bu yıl toplamda 250 ton civarında yurtdışı ihracatı yaptı. Dolu vurgunu olduğu için kirazlarımız yurtdışında da çok tutunamadı. Yurtdışının iki üç katı iç piyasadan satışa sunuldu. Yurtiçi satışlarımızda da kirazlarımızın kilogram fiyatı 0,50 kuruş ile 1. 50 kuruş arasında değişti. Çoğu çiftçimiz de işçilik maliyetini bile kurtarmadığı için meyveleri ağacın üzerinde bıraktı ve toplamadı” dedi. (AHMET ATMACA)