Hasta sayısının ve hastanelerde ihtiyaç duyulan kanın sürekli artmasına karşın bağışların bu ayda hızlı düşüş gösterdiğini söyleyen Akıncı, “Günlük 500 ünite kan kapasitemiz Ramazan Ayında 200’lere kadar düştü” dedi.

KAN BAĞIŞLARI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Ramazan Ayında yüzde elli oranında düşüş gösteren kan bağış oranlarını değerlendiren Akıncı, “Ramazan Ayı öncesinde biz günlük 450-500 ünite kadar kan toplayabiliyorduk. Ramazan Ayının gelmesiyle birlikte aldığımız kan bağışları yarı yarıya düşüş gösterdi. Ramazan ayı öncesinde Şahinbey Belediyesi ile yoğun bir şekilde yürüttüğümüz kan bağışı sayesinde bir nebze de olsa kan stoklarımız var. Ama dediğimiz gibi kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Kan ihtiyacı bir sürekliliktir. Her gün kan kullanıldığı için yerine yeni kanların gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

KIZILAY İFTARDAN SONRA GECE BOYUNCA KAN BAĞIŞLARINI KABUL EDİYOR

Ramazan Ayında kan bağışlarının düşüş gösterdiğini söyleyerek Kızılay kan bağış ekiplerinin iftardan sonra da gece boyunca kan bağışı aldıklarını belirten Akıncı, “Ramazan Ayında azalan kan bağışlarını arttırmak ve gündüz oruç tutulması dolayısıyla Kızılay olarak ekiplerimizin yarısını gece yarısını da gündüz olarak görevlendirdik. On ekibimiz var bu on ekipten beşi gündüz beşi de gece Gaziantep’in belirli noktaları da yine kan bağışını kabul edecek” ifadelerine yer verdi.

KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR

Vatandaşları duyarlı davranıp kan bağışında bulunmaya davet eden Akıncı, “Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır dememizin nedeni ameliyatların ve kan ihtiyacı duyan hastaların sürekli sayı olarak artmasıdır. Halkımızı kan bağış noktalarımıza bekliyoruz. Bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz halkımızı. Ramazan Ayı diyerekten kan bağışı yapmamak olmaz. Unutmayalım hastanelerde hastalar kan bekliyor. Bu yüzden bizler geceleri de kan bağışında bulunacaklar için göreve hazırız” dedi.

HER BİR KAN ÜÇ KİŞİNİN HAYATINI KURTARIYOR

Kendini iyi hisseden 18-65 yaş aralığındaki herkesin kan bağışı yapması gerektiğini söyleyerek alınan her bir kanın üç kişinin hayatını kurtardığını aktaran Akıncı, “Aldığımız her bir kan üç kişiye can oluyor. Çünkü biz aldığımız her kanı üçe ayrıştırarak kullanıyoruz. Yine bağışçılarımızın sosyal sorumluluk projesi anlamında da verdikleri her kan için bir fidan dikimi yapıyoruz doğaya. 18-65 yaş arasındaki bağışçılarımız eğer kendilerini iyi hissediyorlarsa kan bağış noktalarımıza bekliyoruz. Kişilerin ramazan ayında kan değerlerim düşer rahatsız olurum ben vermeyeyim gibi düşüncelere girmemelerini istiyoruz. Kan bağış noktalarımızda doktorlarımız mevcut ve değerlerin yetersiz olduğunu gördüğünde hekim zaten kan almayı kabul etmeyecektir” açıklamalarına yer verdi. (AHMET ATMACA)