Konut satışlarında alıcıyı da satıcıyı da zora sokan cayma bedeline kanuni güvence getirildi. Çıkarılan kanun ile müşteriler 3 aydan 24 aya kadar cayma hakkına sahip olacak. Sözleşme imzalayıp da cayma hakkını kullanan vatandaş kanun tarafından belirlenen oranlar kapsamında sözleşme toplam bedelinin müteahhite yüzde 2 ila yüzde 8 oranını ödeyecek. Emlak sektöründe yaşanan ve birçok vatandaşı ilgilendiren yasal düzenlemeyi Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, değerlendirdi.

KANUN MAĞDURİYETLERİ ÖNLEDİ

OHAL kapsamında emlak için çıkarılan kanun ile konut satışlarında yaşanan önemli sorunun ortadan kaldırılacağına değinen Aytaç, “OHAL kapsamında alınan 687 sayılı karar ile hem konut alacak olan vatandaş hem de konutu satan ev sahibi ya da müteahhit için önemli kolaylık sağlanmış oldu. OHAL kapsamında alınmış gerçekten güzel bir karar. Çünkü daha öncesinde önemli mağduriyetler yaşandı” dedi.

CAYMA BEDELLERİ 3 AY İLE 24 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Satılan konutların ilk 3 ay ile 24 ay arasında cayma hakkını getirdiğini ve belirlenen aylara göre kademeli olarak cayma bedellerinin belirlendiğine dikkat çeken Aytaç, “Evini satan ya da müteahhit, daha önce sattığı konutların tekrardan vazgeçilmesi ile birlikte önemli sorunlar yaşıyordu. Vatandaş alıyordu sonra vazgeçtim diyordu yapacak bir durumumuz da kalmıyordu. Yasa 24 aya kadar cayma hakkını getirdi vatandaş açısından güzel bir şey. Müteahhit için de güzel yanı var. cayma bedeli kanunen güvence altına alındı. İlk üç ay cayma durumunda sözleşmenin yüzde 2’sini, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4’ünü, 6 ila 12 ay arasında da yüzde 6’sını, 12 ile de 24 ay arasında da sözleşmenin yüzde 8’inin müşteri tarafından ödenmesi kanunen güvence altına alındı” açıklamalarına yer verdi.

ALICI DA SATICI DA GÜVENCEYE ALINDI

Konut alacak vatandaşın da satıcı konumda olan müteahhidin de kanun yoluyla koruma altına alındığını belirten Aytaç, “Kanun hem tüketiciyi hem ve satıcıyı koruyor. Daha öncesinde çok büyük sorunlara şahit olduk. Kanun çıkmadan önce de cayma bedeli olmasına rağmen uygulanmıyordu. Ama kanun kararının çıkarılması ile işler resmiyete bindi ve alıcı da satıcı da sorumluluğunu bilecek. Satış sözleşmesinin kanun ile güvence altına alınması ile konut satışları da artacak diye umut ediyoruz” ifadelerinde bulundu. AHMET ATMACA