Banka kredilerinin düşmesinin artından suni bir artış yaşayan konut satışları dövizdeki hızlı yükselme ile birlikte yerini durağanlığa bıraktı. Dolar fiyatlarının yükselmesinin inşaat sektörünün önünü tıkadığını söyleyen Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “ Dolardaki bu yükseliş durdurulamaz ise altı ay sonra konut fiyatları çok daha fazla yükselecek ve konut satışları tamamen durağan hale gelecektir. Doların hızlı artışına mutlak suretle müdahale edilmesi gerek” dedi.

KONUT SATIŞLARINDAKİ SUNİ YÜKSELME YERİNİ DURAĞANLIĞA BIRAKTI

Faizlerin düşmesi ile birlikte geçtiğimiz aylarda konut satışlarında yaşanan artışların yerini durağanlığa bıraktığını açıklayan Çeliktürk, “Faizlerin düşmesi ile birlikte geçtiğimiz aylarda konut satışlarında bir nebze artış yaşanmıştı. Bu artışlar suni bir artıştı ve bu artışların devam etmeyeceğini dile getirmiştik.  Herkes şu anda konut fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi. Ancak dolardaki bu yükseliş devam ettiği sürece konut satışlarında çok daha ciddi yükselmeler yaşanacaktır. Artışların sebebi tamamen dolar endeksli diyebiliriz.  İnşaat sektörünün yüzde 65-70’i dolar endeksli olduğu için dolardaki her yükselme inşaat sektörüne fiyat artışı olarak yansımaktadır. Ülkede bir enflasyon oluştu. Bu enflasyon ve dolar endeksli artışlar sebebiyle hiç ummadığımız konutlar umulmayan fiyatlara yükseldi. Bazı müteahhitler bu süreçte çok fazla fiyat artırımı yaparken bir kısım müteahhitlerimiz ise dozunda fiyat arttırdı. Bu durum da aslında fiyat kargaşasına sebep oldu” açıklamalarına yer verdi.

SEKTÖRÜN VE ÜLKE EKONOMİSİNİN ÖNÜNÜ TIKAYAN EN BÜYÜK SEBEP DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ

Dolardaki yükselişin inşaat sektörünün ve ülke ekonomisinin önünü tıkayan en büyük sebep olduğunu vurgulayan Çeliktürk, “Dolardaki bu yükselişin devam etmesi sektörümüzün ve ülkemizin önünü tıkayan en büyük sebeplerden bir tanesi.  Dolardaki artıştan inşaat sektörüne yansımalarından dolayı endişeliyiz. Dolardaki artışlar özellikle büyük işler için çok ciddi zararlara sebep olmaktadır” diye konuştu.

KAMU İHALESİ ALAN MÜTEAHHİTLERİMİZ DE BÜYÜK ZARARLAR EDİYOR

Dolardaki hızlı yükselişin vatandaşı etkilediği kadar büyük kamu işleri alan müteahhitleri de olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek büyük işler alınması yönünde de endişe duyulduğunu açıklayan Çeliktür, “ Vatandaşın alım gücü ciddi manada düşüyor. Vatandaşlarımızın konut alımlarının yanında kamu müteahhitlerinde de aynı durum söz konusu. Dolardaki hızlı artış bu arkadaşlarımız için çok ciddi tehlikelerdir” ifadelerinde bulundu.

DOLARDAKİ BU YÜKSELİŞLE ALTI AY SONRA KONUT FİYATLARI ÇOK DAHA FAZLA YÜKSELECEK

Dolardaki yükselişin devam etmesi durumunda inşaat sektörünün altı ay sonra çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını söyleyerek vatandaşın alım gücünün de günden güne düşüş göstereceğini belirten Çeliktürk, “Şu anda yüksek dediğimiz konut fiyatları doların artışına bağlı olarak çok daha fazla yükselecek. Bunun etkisi ile bugün yüksek dediğimiz konut fiyatları altı ay sonra vatandaş için aslında uygun sayılacak seviyeye gelecektir. Çünkü böyle giderse altı ay sonra konut fiyatları çok daha büyük oranda artış gösterecektir. Dövizdeki artışın mutlak suretle durdurulması gerekiyor. Dolardaki artış sadece inşaat sektörüne değil tüm sektörlerin özellikle hammaddeleri üzerine yansıyor. Hal böyleyken de fiyatlar yükseliyor vatandaşın alım gücü de günden güne düşüş gösteriyor” dedi. (AHMET ATMACA)