Gaziantep Baro Başkan Vekili Avukat Melikşah Korkmaz, adliyelerde çalışma düzeni ve saat kavramına dikkat çekerek duruşmalarda avukatların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Duruşma saatlerinin sürekli aksamaya uğramasının avukatları zor duruma soktuğunu ve çoğu zaman duruşmaların çakıştığını söyleyen Korkmaz, sorunun çözümü için çağrıda bulunarak saat ve çalışma düzenleri yönünden hakim ve savcıların denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

ZAMAN KAVRAMININ KULLANILAMAMASI DURUŞMALARIN ÇAKIŞMASINA SEBEP OLUYOR

Adli süreçte aksayan duruşma saatleri sebebiyle avukatların yaşadığı zorluğu dile getiren ve sorunun çözümü için çağrıda bulunan Korkmaz, “Gaziantep özelinde hukuk ve adliyelerdeki işleyiş hakkında kısa bir değerlendirme yapmak,Avukat meslektaşların işlerini tam ve eksiksiz olarak yaptığını gözler önüne sermek için başlığımız altındaki yazıyı kaleme alma gereği duyulmuştur. Adalet sisteminin yoğun iş yükü sebebiyle yavaş işlemesi, Mahkemelerin sabah saat 09.00'a randevu verdiği duruşmaların genellikle saat 09.30 – 10.00 arasında başlaması, ceza dosyalarında bazı dosyaların akşamın geç saatlerine kadar sarktığı görülebilmektedir. Maddi ve manevi olarak yıpratıcı olan bu durum karşısında bazen duruşmalar çakışmakta, avukat çakışan dosyasına girememektedir. Özellikle ceza mahkemelerinin duruşmaları neredeyse rutine bağlanmış gibi zamanında yapılamamaktadır. Zamanında yapılan duruşmalar istisnaidir. Geciken duruşmaların ne zaman başlayacağının belli olmaması nedeniyle davacı avukatın duruşma salonu veya adliyeden ayrılamaması planlanan işlerinin daima aksamasına neden olmaktadır” açıklamalarında bulundu.

ÇALIŞMA SAATLERİ YÖNÜNDEN HAKİM VE SAVCILAR DENETLENMELİ

Hakim ve savcıların duruşma saatleri yönünden denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Korkmaz,“Zihinsel yorgunluk, meslekî performansın düşmesi ve stresin de ortaya çıkmasına neden olan bu durum karşısında düşüncemiz; özellikle çalışma saatleri bakımından Hakim ve Savcıların denetlenmesi gerekliliğidir. Bazı dosyalarda celse kaybına neden olanların aslında avukatlar değil aşağıda belirtildiği şekilde Hakimlerolduğunu vatandaşların bilmesi gerekmektedir. Mazeret göndermek; dosyaya giremeyen avukatın başka duruşmasının olması, şehir dışında duruşmasının oluşu, hastalık ile ilgili bir hususun olması gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir.Ancak bu yöntemi çoğu defa Hâkimler kullanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ALINAN KARARLARA UYULDUĞU ÇOK NADİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından kısa süre önce konuyla ilgili çalışma yapılarak sürelerin belirlendiğini ancak sonuç alınamadığını söyleyen Korkmaz, “Adalet Bakanımız bundan kısa bir süre önce “Biz tüm çalışmalarımızı yaptık. Hâkim ve savcılarla da oturduk. Ortalama süreleri belirledik. Bir davanın iki yüz günü ya da yüz günü aşmaması için hedef koyduk. Bu dava yüz birinci güne gelince, hakkında teftiş başlayacak, notu düşecek, gerekirse hâkim eğitime alınacak.' şeklinde bir beyanda bulunmuştur. Ancak bu sürelere uyulduğunu çok nadir bir şekilde görüyoruz. Yine herhangi bir teftiş sonucu şu ana kadar bakanlıkça yayınlanmamıştır. 2019 tarihinde yayınlanan Türk Yargı Etiği Bildirgesinin tam ve eksizsiz olarak uygulanması gerekmekle, çalışma saatleri bakımından Gaziantep Adliyesinin HakimSavcılar özelinde takibini yapmak meslektaşlar ve vatandaşlar için elzem duruma gelmiştir. Yeni Adli yılda çalışma saatleri konusunda saatlerce ilgilileri bekleyen Avukat, kimseyi muhatap bulamayan vatandaş kalmayacaktır” dedi.

​​​​​​