İki mahallenin ortasında kalan atıl iplik fabrikası ise hem göçükleri ile hem de bünyesinde barındırdığı madde bağımlıları ile mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Aralarında yapım tarihi 1297 yılına kadar uzanan tarihi Antep evleri için restorasyon bekleyen mahalle sakinleri kültürel varlıklara sahip çıkılmasını bekliyor.

ESKİ FABRİKA TEHLİKE SAÇIYOR

Tepebaşı Mahallesi’nde atıl halde bulunan eski iplik fabrikası mahalle sakinleri için büyük risk faktörü barındırıyor. Mahalle sakinleri çareyi eski fabrika binasının kapılarını kilitlemekte bulsa da atıl binayı kullanan balici ve tinerciler alternatif yollarla bina içini kullanarak mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Daha kısa süre öncesine kadar Suriyeli mültecilerin de içinde yaşadığı atıl iplik fabrikası için yıkımı kararı beklediklerini belirten mahalle sakinleri olası bir göçük durumunda cadde üzerinde büyük tehlikelerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

HIRSIZLAR FABRİKANIN ELEKTRİK KABLOLARINI DA ÇALDI

Atıl halde olmasına rağmen aktif olarak elektrik hatlarına sahip olan atıl binanın elektrik kabloları hırsızlar tarafından kesilerek çalındı. Sokak ortasında kesilen kablolarda halen elektrik olması da mahalle sakinlerini korkutuyor. Mahalle sakinler elektrik panosuna kendilerince önlem alsa da mahalledeki çocuklar için açık uçlu elektrik hatları büyük tehlike yaratıyor. Mahalle sakinleri atıl fabrika alanından dolayı mahallenin hırsızların da yuvası durumuna geldiğini dile getirdi.

MADDE BAĞIMLILARININ UĞRAK YERİ OLDU

Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan atıl iplik fabrikasının mahalle için risk taşıdığını ve madde bağımlılarının uğrak yeri haline geldiğini söyleyen mahalle sakini Menderes Doğan, “ Mahallemizde restorasyonlar yapılmasına karşın halen atıl iplik fabrika alanına bir çare bulanamadı. Atıl konumda olan bina uzun zamandır madde bağımlılarının uğrak yeri. Fabrikanın elektrik kablolarını dahi keserek çaldı hırsızlar. Kablolar mahalle ortasında açıkta bekliyor. Mahalleli olarak fabrika kapısına daraba yaptırdık ve kapıyı kilitledik ancak madde bağımlıları yine rahat durmuyor. Setlerden atlayarak yine içeriye giriyorlar. Mahallede kimse akşam dışarı çıkamıyor. Her köşeden bir madde bağımlısı çıkıyor. Ya bu bina yıkılsın ya da bir çaresine bakılsın. Durumu görüşmek için belediyelere gideceğiz” ifadelerine yer verdi.

MAHALLENİN GENÇLERİ NÖBET BEKLİYOR

Güvenlik için mahalledeki atıl fabrikanın çevresinde nöbet tuttuklarını söyleyen mahalle sakini Yusuf Doğan, “ Hırsızlara ve madde bağımlılarına çare bulamadık. Biz de mahallenin gençleri olarak akşamları burada artık nöbet bekliyoruz. Fabrika binasının içinde her gün onlarca madde bağımlısını kovalıyoruz” şeklinde konuştu.

SOKAĞA ÇIKMAYA KORKUYORUZ

Aile bireylerinin akşamları dışarı çıkmakta çekindiğini belirterek atıl evlerden ve fabrika alanından şikayetçi olan mahalle sakini Mehmet Kanat, “Gerek Kozanlı Mahallesi’nde gerekse Tepebaşı Mahallesi’nde çok sayıda atıl tarihi ev ve binalar var. Bu alanlar mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Restorasyon çalışmaları var ancak bu atıl konutlara çare bulunması gerekiyor. Hava karardığı an ailemizden kimse dışarı çıkamıyor. Mahallelerimiz zaten dar sokak ve ürkütücü. Bir de sahipsiz ve atıl konutlar olunca doğal olarak korkumuz daha da artıyor” ifadelerinde bulundu.

TARİHİ KURTULUŞ CAMİ HİZMETE AÇILMAYI BEKLİYOR

Tarihte kilise, cezaevi ve son olarak da cami olarak işleve açılacak olan Tarihi Kurtuluş Camii altı yıldır restorasyon çalışmalarının bitmesini bekliyor.

 

1297 YILINDAN KALMA TARİHİ ANTEP EVLERİ YIKILMAK ÜZERE

Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan ve tarihi 1297 yılına kadar uzanan tarihi evler her an yıkılma tehlikesi yaşıyor. Tarihi Antep evlerinin ayakta tutulması ve yaşatılması için önlem alınmadığını belirten mahalle sakinleri tarihi konutların her gün bir noktasında göçükler olduğunu vurguladı. Şehrin merkezi konumunda bulunan Tepebaşı Mahallesi’ndeki tarihi konutlar için destek beklediklerini belirten mahalle sakinleri konuyu KUDEP’e taşıyacak.

KOZANLI DA TEPEBAŞI GİBİ RESTORASYON BEKLİYOR

Tepebaşı Mahallesi’nde yapılan restorasyon alanlarının Kozanlı Mahallesi’nde de yapılması gerektiğini savunan mahalle sakinleri “Restorasyon kapsamına alınan Tepebaşı Mahallesi’nde çok güzel hizmetlere imza atıldı. Kozanlı Mahallesi’ de restorasyona alınması gerekiyor. Sadece Arifiye Sokakla birbirinden ayıran iki mahalleye baktığımızda gözle görülür çok büyük farklar var. Kurtuluş Cami çevresinde bulunan tarihi evlerde yıllar öncesinden güzel restorasyon çalışmaları yapıldı. Kozanlı Mahallesi’nde tarihi çok daha eskilere dayanan evler var ancak şu anda yıkılmak üzere. Ve çoğunun da içinde göçük ihtimaline karşı oturan Suriyeli vatandaşlar var” dedi.

ÇALIŞIR: RESTORASYONA BİRAN ÖNCE BAŞLANMALI

Kozanlı Mahallesi’nin kentsel dönüşüm planına alınmasına rağmen henüz bir çalışma başlatılmadığını belirterek mahalledeki atıl alanların vatandaşlar için tehlike riskine değinen Kozanlı Mahalle Muhtarı Mustafa Volkan Çalışır, “Kozanlı Mahallesi kentsel dönüşüm mahallesine alınacaktı ancak şu ana kadar bir çalışma başlatılmadı. Mahallemizde 40’a yakın tarihi Antep evleri var. Bu kayıtlar Tarihi Anıtlar Yüksek Kurulu’nda da mevcut. Mahalledeki tarihi evler için vatandaş belediyelerden çok yüksek miktarda paralar bekliyor. Mahalledeki tarihi evlerin içinden ve çevresinden her gün izinsiz kazı çalışması yapan vatandaşları kovalıyoruz. İzinsiz kazı yapmak için tarihi evlerin içine girenler tarihi evlere daha çok zarar veriyor. Mahalledeki atıl tarihi evlerde hep Suriyeliler yaşıyor. Üzerlerine göçeceğini de bilmiyorlar. Kozanlı Mahallesi’nde 6 bin civarı Suriyeli yaşıyor ve bunların çoğu da tarihi atıl binalarda yaşıyor. Kozanlı Mahallesi kentsel dönüşüm alanına girdi ama herhangi bir çalışma başlatılmadı henüz” açıklamalarında bulundu. AHMET ATMACA