Gaziantep esnaflarının sorunlarını aktarmak için toplantıya katılan GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnafı sevindirecek çok sayıda müjdeli haber ile şehre döndü.Küsbeoğlu, görüşmelerin detaylarını Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

EN ÇOK ZARARI GAZİANTEP YAŞADI

Gaziantep esnafının 2016 yılında terör başta olmak üzere çok önemli sorunlar yaşadığını ve bu zorlu sürecin ek desteklerle kapatılması konusunu gündeme taşıdıklarını açıklayan Başkan Küsbeoğlu, “Esnaf 2016 yılında birçok sorun yaşadı. Gaziantep komşu ülkede yaşanan savaştan dolayı en çok zararı alan şehirlerin başında yer aldı. Gerek Suriye gerek Irak ile yaşanan sorunlarda ihracatçılar kadar sanayiciler kadar esnaflar da büyük zarar gördü. Özellikle terör kaynaklı sorunlar esnafı derinden etkiledi. Bu etkileri silmek için gerek destekler konusunda gerekse krediler konusunda artı paylar istedik. Sicil affıyla ilgili esnafın yüzünü güldürecek kararlar hazırlanıyor” dedi.

MÜRACAAT 250 BİN YARARLANAN 15 BİN

KOSGEB üzerinden esnafa verilen 50 bin TL desteğin yalnızca 15 bin kişiye verilmesinin yetersiz olduğunu ve kapsamın genişletileceği yönünde tavsiyelerde bulunulduğunu söyleyen Başkan Küsbeoğlu, “Esnafın kredi limitleri ile ilgili KOSGEB’in vermiş olduğu 50 bin TL desteğin 15 kişiye yetmeyeceğini ve müracaatın 250 bin olduğunu Başbakan’a ilettik. Başbakan bu rakamın 15 ile sınırlı kalmayacağını ve sicil sorunu olanlara da sicil affı getirileceğini söyledi” ifadelerine yer verdi.

SİCİL AFFI ESNAFI SEVİNDİRDİ

Bazı esnafın terör ve kış şartlarından dolayı çek ve senetlerini ödeyemediğini ancak borcunu temizleyen esnaflar için sicil affı konusunda sevindirici haberler aldıklarını aktaran Başkan Küsbeoğlu, “Sicil affıyla ilgili çoğu esnafımız gerek terör olaylarından dolayı gerekse kış şartlarından dolayı zaman zaman esnafımız içinde çekini ya da senedini zamanında ödeyemeyenler olmuştur. Ancak sonunda ödeme gerçekleştirilmiştir. Ödemeyi yapanlara sicil affı geliyor ama bunu alışkanlık haline getirenler için kolaylık sağlanmayacak. Bu konuda Başbakanımız da Gümrük Ticaret Bakanımız da sevindirici açıklamalarda bulundu. Toplantıya 81 ilin birlik başkanı ve 13 federasyon başkanları toplantıya katıldı” ifadelerinde bulundu.

BÖLGESEL AYRIMLAR KONUSU DA MASAYA YATIRILDI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde esnafa terör mağduriyetinden dolayı yapılan yardımlarda Gaziantep’in kapsam dışı bırakılmasını gündeme getirdiğini vurgulayarak bölgesel ayrımlar yapılmaması gerektiğini açıklayan Başkan Küsbeoğlu, “Gaziantep daha öncesinden Güneydoğu Anadolu bölgesinde terör yardımı alan iller arasında yer almamıştı. Bu konuyu da dile getirdik. Yapılacak yardımlar konusunda bölgesel ayrımlar yapılmayacağı konusunda Başbakan Binali Yıldırım açıklamada bulundu” dedi. AHMET ATMACA