Gaziantep’te Kutnu Kumaşını işleyecek yeni nesillerin yetiştirilemediğine dikkat çeken Kutnu Kumaş satıcısı Kasım Kaygan, “Gaziantep’te bu işi yapan kişi sayısı yalnızca dört kişi kaldı. Kutnu Kumaşı’nı sorun çok ama alan yok” dedi.

SORAN ÇOK ALAN YOK

Kutnu Kumaşının tanıtımı için yapılan tüm çalışmalara rağmen Gaziantep’te Kutnu Kumaşı satışlarında artış yaşanmadığına dikkat çeken Kaygın, “Kutnu kumaşı kültürel değerlere daha çok önem veren insanların aldığı bir kumaş türüdür. Özellikle geçmişini tarihini, kültürünü yaşatmak isteyenlerin tercihidir. Her ne kadar kültürel miras ürünümüz olsa da bu gün Kutnu Kumaşı’na ilgi çok azaldı. Kutnu Kumaşı belediyenin ve Kutnu Tanıtım Grubu’nun yaptığı tanıtım ile biraz hareketlendi. Tanıtımımız çok yapıldı ancak bu satışlara çok da yansımadı. Tanıtımlardan sonra Kutnu Kumaşı’nı araştıran soran kişi sayısı çoğalmasına karşın satın alan kişi sayısında bir artış olmadı” açıklamalarında bulundu.

SAYIMIZ BİR ELİN PARMAĞINI GEÇMİYOR

Kültürel bir değer olan Kutnu Kumaşı’nın gelecek nesillere ulaştırılması konusunda kaygı çektiklerini ve meslekte genç insanların yetiştirilemediğini söyleyen Kaygın, “Gaziantep’te Kutnu Kumaşı satan bir elin parmağını geçmiyor. Sayımız toplamda dört kişi. Mesleğimizin en önemli sorunu yetişen kişi sayısının yok denilecek kadar az olmasıdır. Bu mesleğin yaşatılması için kültürel mirasın devam etmesi için gençlerin heveslendirilmesi gerekiyor. Gaziantep Üniversitesi Kutnu Kumaşı üzerine önemli bir çalışma yapıyor” ifadelerine yer verdi.

KUTNU KUMAŞI ANTEP’İN ÖZDEŞİDİR

Kutnu Kumaşı’nın Antep kültüründe vazgeçilmez bir ürün olduğunu söyleyerek kutnu kumaşı hakkında bilgi veren Kaygın, “Kutnu kumaşı Antep ile özdeşleşmiş ve 600 yıldır Gaziantep’te üretilen el dokuması bir kumaş türüdür. Eski isimlerinde saray kumaşı, atlas kumaşı, Osmanlı kumaşı olarak anılırdı. Gaziantep adına somut olmayan kültürel miraslar listesine alındı. Antep’e ait özel bir kumaştır. El yapımı olması, ipek ve pamuk karışımı olması ve kendine has desenlerinin olması Kutnu Kumaşını özel kılmaktadır” dedi.  AHMET ATMACA