Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yatay yapılaşma çözümünün Gaziantep’teki yapılaşma sorununu çözemeyeceğini söyleyen Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, “Gaziantep’in sorunu yatay ya da dikey yapılaşma değil, sorun yoğun yapılaşmadan kaynaklı” dedi. Ayrıca Girişken, amaç dışı kullanıldığı iddia edilen stüdyo daireler hakkında da gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GAZİANTEP’TE YATAY YAPILAŞMA SORUNU ÇÖZMEZ

Yatay yapılaşmanın Gaziantep’te istenilen başarıyı yakalayamayacağını söyleyen Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, “Yatay mimarı çoktandır gündemde olan bir uygulamaydı. Bizim eleştirdiğimiz zaten imar ve kentleşme politikalarıydı. Şehir merkezlerinde yoğunluklar hızla arttırıldı. Verilen yoğunluklar dikeyde kullanıldığı için kent siluetlerinde giderek yüksek yapıları görmeye başladık. Halk da bundan gayet memnuniyetsiz. Artık bina arazinin yüzde 40’ından fazlasına oturamaz hükmü kalkınca daha düşük katlı ve geniş alana yayılı bir yapılaşma karakteri ortaya çıkacaktır. Fakat bu uygulamada da bir fayda görmüyoruz. Şehir merkezlerinde inşaat yoğunlukları arttırıldığı için biz Gaziantep olarak bu haldeyiz. Yapılaşmanın yataya yayılmasının çok da düşünüldüğü kadar fayda sağlamayacağını görüyoruz. Bizim yapacağımız bina yükseklikleri ya da binanın yatay olarak yapılması değil yapı yoğunluklarının tekrar elden geçirilmesi gerekiyor. Başarı ancak yapılaşma yoğunluğunun giderilmesi ile çözülecektir” ifadelerine yer verdi.

ASIL SORUN YOĞUN YAPILAŞMA

Gaziantep’te Akkent ve Karataş Bölgelerinde dikey yerine yatay yapılaşmaya gidilmesinin kent görünümünde bir değişiklik yaratmayacağını ve asıl sorunun yapılaşma yoğunluğundan kaynaklandığına dikkat çeken Girişken, “Gaziantep’te özellikle Karataş, Akkent Bölgesinde son derece yüksek ve yoğun yapılaşmalar kendisini gösteriyor. Akkent ya da Karataş Bölgesinde yükseklik yerine yatayda yoğunluğun verilmesi aslında görüntüyü çok da değiştirmeyecektir. Bu uygulamanın daha iyi bir kent dokusu elde etmemize yardımcı olacağını düşünmüyorum. Yapıların yoğunluğunu çok fazla veriyoruz. O yoğunluğu artık düşey yerine yatayda kullanılacak. Bu da arzu edilen kent görünümünü sağlamayacaktır” dedi.

STÜDYO DAİRELERİN YASAKLANMASI KABUL EDİLEMEZ

Stüdyo dairelerinin amaç dışı olarak kullanılmasından dolayı stüdyo daire yapımlarının yasaklanmasının kabul edilebilir olmadığını ve toplumda stüdyo dairelerde yaşamak mecburiyetinde kalan kesimlerinde düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Girişken, “Stüdyo dairelerde asgari standartlarda bir daire elde etmek için yönetmeliklerin ve düzenlemelerin çıkarılması elbette çok önemli. Gerçekten insanların yaşamayacağı kadar çok kötü stüdyo daireler yapıldı. Ve bu stüdyo dairelerden de çok büyük rantlar elde edildi.  Stüdyo dairelerin amaç dışı kullanılmasından dolayı yasaklanması kavramını aslında kabul etmiyoruz. Çok iyi denetim sağlanması durumunda bu sorunların önüne geçilebilir. Belediyeler daire büyüklüklerini sürekli arttırmaya çalışıyorlar. Ancak bu şehirde tek kişi yaşayan yaşlılar var, öğrenciler var, memurlar var. Bu insanların da barınabileceği ortamlara müsaade etmemiz gerekiyor. Stüdyo dairelerde düzenleme olmasını takdir etmekle birlikte amaç dışı kullanılıyor diyerekten yasaklanmasına biz karşı çıkıyoruz. Yönetmeliğin istediği ölçülerin de üzerinde daire yapılması isteniyor belediyeler tarafından. Gaziantep’te 80 metre uygulaması geçerli. Bu metre uygulaması keyfi bir uygulamadır. Toplumun tüm kesimine hitap edecek bir metre belirlenmesi gerekiyor. Belediyelerimiz 80 metre meselesini bir kez daha gözden geçirmesi gerekiyor.80 metrede diretilmesi toplumun tüm kesimi düşünüldüğünde çok da doğru değil” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)