ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin de yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi ile mobilya ve beyaz eşya satış noktalarında hareketlilik yaşandı. 30 Nisan tarihine kadar sürecek olan indirimlerden yararlanmak isteyen vatandaşlar satış noktalarına akın etti. Yapılan indirimlerin esnafa ve vatandaşa yansımalarını Gaziantep Denge Gazetesi yerinde inceledi.

İSOT: ESNAFIN DA VATANDAŞIN DA YÜZÜ GÜLDÜ

Mobilya sektöründe KDV indirimi ile müşterilerin harekete geçtiğini ve bu durumun da esnafların yüzünü güldürdüğünü aktaran İsotlar Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İsot, “Hükümetin bu uygulaması gerçekten esnaf için de vatandaş için de hareketlilik getirecektir. Bu hareketliliği şu günlerde yaşıyoruz. Vatandaşlar normalde ileriki tarihte alacağı ürünü erkene çekerek şimdiden almaya başladı. Mobilya sektörü zor günler geçirdi çünkü dolar endeksli çalışıyoruz. Fiyatlar çok yükselmişti. KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi ile fiyatlar daha makul oldu. 30 Nisan’a kadar bu hareketliliği yaşayacak gibi görünüyor. Bilinçli vatandaş alışverişini şimdi yapmaya karar verdi ve gelip hem ürün alıyor hem de indirimini istiyor. Bu uygulama ile ekonomiye de can veriliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz bu fırsatı kaçırmasınlar. Seneye evlenecek olan çiftler bile belli bir peşinat yatırarak mobilyasını şimdiden alabilir” açıklamalarına yer verdi.

AKKAYA: EVLENECEK ÇİFTLER SENEYE YATIRIM YAPIYOR

KDV indirimlerinden sonra özellikle evlenecek çiftlerin önümüzdeki yıl alacakları mobilya için yatırım yaparak indirimden yararlanmaya çalıştıklarını açıklayan Mondi Mağazacılık satış temsilcisi Türkmen Akkaya, “KDV indirimi ile özellikle mobilya sektörü canlanmaya başladı. Yaklaşık 5 bin lira değerindeki bir paketin fiyatına baktığımızda KDV indirimi ile bu oran 4 bin 570 TL’ye kadar düşüyor. Satışlar bu uygulama ile gerçekten iyi canlandı. Eskiden tek tük yaptığımız satışlar şu günlerde önemli oranda yükseldi. Haberi duyan müşteri gelip soruyor beğendiği mobilyanın fiyatı nerden nereye düşmüş diye kontrol ediyor. Özellikle evlenecek gençler için tavsiyem bu indirimi kaçırmasınlar. KDV indiriminden yararlansınlar ve peşinat yatırarak uygun fiyatlardan yararlansın. Dolardan kaynaklı uzun süredir satış krizi yaşıyoruz. Almanya’daki kauçuk fabrikasındaki yangından dolayı kauçuk alımları da sınırlandırıldı bu da doğal olarak mobilyanın fiyatını zirveye çıkarmıştı. KDV esnaf için de vatandaş için de ilaç gibi oldu” ifadelerinde bulundu.

ÖZALTIN: PİYASALARA CANLILIK GELDİ

Beyaz eşyalarda ÖTV’nin sıfırlanması ile piyasalara canlılık geldiğini belirten Gaziantep Bir Dünya AVM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İslam Özaltın, “ÖTV’nin düşme haberi piyasalar bir canlılık getirdi. Piyasadaki canlılıktan dolayı biz mağaza sahipleri olarak çok heyecanlıyız. Aynı mutluluğu müşteriler de yaşıyor. Bu kampanyanın önümüzdeki günlerde planlanan kampanyalar ile daha da güçlendirileceğini düşünüyorum. Şu anda piyasalarda bir düğüm söz konusuydu. Son üç dört gündür aldığımız geri dönüşümler çok iyi yönde. Bilinçli vatandaşlar bu indirimleri fırsat bilerek hemen ihtiyaç duyduğu ürünü alıyor. Önümüzdeki yıl evlenecek olan insanlar da şu anda peşinat vererek seneye daha ucuz  ürün almak için yatırım yapıyor. KDV ve ÖTV indirimlerinin 30 Nisanla sınırlı tutulmasını istemiyoruz. Bu süre daha uzun tutulabilirdi. Şu anda 10 bin liralık bir beyaz eşya alan vatandaşımız yaklaşık olarak bin lira kadar kara geçmiş olacak. 2016 yılı gerçekten Türkiye için çok kırgın bir dönem oldu. İnsanlar yıl içinde yaşadığı olumsuzlukları bu kampanyalar ile giderecektir. Doların piyasalardaki olumsuz etkisini şu günlerde silmeye çalışıyoruz” dedi. AHMET ATMACA