Doktorların hastalara daha uzun süre ayırması için düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyleyen Ağca, “Beş dakikada muayeneye hayır” dedi.

HEKİMLİKTE SÜRAT FELAKETTİR

Hastalığın tanısı için en önemli aşamanın hastaya ayrılan sürede ortaya çıktığını vurgulayan Ağca, “Biz hekimler binlerce yıllık mesleki deneyimimizle gayet iyi biliyoruz ki; hastalıkların tanısını koyabilmek için bize yol gösteren en önemli araç, muayenenin başlangıcında hastamızla yaptığımız ayrıntılı görüşme sonucu elde ettiğimiz hastanın ve hastalığının öyküsü, mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında edindiğimiz bilgiler, yani“anamnez”dir. Tıp bilimi ve tıbbi teknoloji yıllar içinde ne kadar gelişmiş olursa olsun, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru teşhis koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir. Ve hepimiz biliyoruz ki; hekimlikte sürat felakettir” açıklamalarında bulundu.

DAHA FAZLA HASTAYI DAHA KISA SÜREDE TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Doktor başına düşen hasta sayısının çok fazla olduğunu ve bu yoğunluktan dolayı doktorların hastalarına yeteri kadar zaman ayıramadığını aktaran Ağca, “Oysa bugün biz hekimler ister birinci basamak ister ikinci basamakta, ister kamuda ister özelde hekimlik yapıyor olalım, her geçen gün, daha fazla hastayı, daha kısa sürede, doğru düzgün anamnez almaya bile vakit bulamadan muayene ve tedavi etmeye zorlanıyoruz. Telefonla randevu sisteminde hastaya ayrılan süre on dakikayı bile bulmuyor. Randevusuz hastalar da eklenince hasta başına düşen toplam süre beş dakikaya kadar iniyor. Günde yüz, yüz elli hasta bakmaya zorlanan bir hekim hastaya ne kadar zaman ayırabilir ki” diye konuştu.

DOKTORLAR HASTALARI İÇİN SÜRE İSTİYOR

14 Mart Tıp Bayramı öncesinde doktorların daha verimli tedavi uygulayabilmesi için hastalarına daha uzun süre vakit ayırmak için temennide bulunan Ağca, “Acil servislere başvuru sayısının nüfusundan fazla olduğu bir ülke haline gelen Türkiye'de hekimlerin aşırı iş yükü ve hasta değerlendirmede yeterli süre ayrılamaması hasta güvenliğini tehlikeye atan etkenlerin başında geliyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve izlenen sağlık politikası ile nitelikli bir hekimliğin gerçekleşeceği çalışma koşullarına ulaşmak zorlaşıyor. Her şeye rağmen, 14 Mart Tıp Bayramı'na giderken;Hastalarımızdan ayrıntılı bir görüşmeyle anamnez alabilmemize, gerekli muayeneleri, tanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirmeyi, sağlık eğitimini yapabilmemize, hizmet verdiğimiz insanlarımızla sağlıklı bir iletişim kurabilmemize, hasta randevularında hastalara ve bizden hizmet bekleyenlere yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA