Döviz kurunda yaşanan hızlı yükselişin iş dünyasına yansımalarını ve merakla beklenen sicil affı konusunda değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Nabioğlu, işsizlik oranlarına dikkat çekerek çek, senet ve kredi kartları hususunda bankalara önemli tavsiyelerde bulundu. 

DOLARA MÜDEHALE EDİLMELİ

Doların kontrolsüz bir şekilde yükselmesi karşısında hükümetin acil önlem alması gerektiğini söyleyerek girişimci müteşebbislerin yatırım konusunda çekingen davrandığını aktaran Nabioğlu, “Doların baş edilemeyen bir yükselişi var. Doların yükselmesi dışa bağlı olan sanayinin de belini büküyor. Doların yükselmesi demek iğneden ipliğe her şeye zam demektir. Doların yükselmesine ani olarak müdahale etmek gerekiyor. Çok uzun süredir bakıldığında imalata yönelik sektöre yönelik bir daralma söz konusu. Piyasadaki istikrarsızlık müteşebbisin yatırım yapmada çekingen davranmasına neden olmaktadır. Yatırım yapılmaması da doğal olarak işsizliği beraberinde getiriyor. İşin özet kısmına baktığımızda doların yükselişi işsizliği de beraberinde getiriyor. Son verilere göre Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 11.3 civarında” dedi.

DOLAR KÜÇÜK ESNAFI DA VURDU

Doların yükselmesinin küçük esnafa da iş kaybı olarak yansıdığını aktaran Nabioğlu, “Doların yükselmesi küçük esnafa da olumsuzluk olarak yansıdı. Çevre ülkelerdeki yaşanan savaş durumundan dolayı küçük esnaf zaten sıkıntılı günler yaşıyordu. Suriye ve Irak ile olan ilişkiler askıda olduğundan dolayı esnaf da iş yapamadı” şeklinde konuştu.

KREDİ MUSLUKLARININ AÇILMASI ÇÖZÜM DEĞİL

Bankaların kredi musluklarını açmakla kriz durumunun çözülemeyeceğini belirten Nabioğlu, “Bankaların kredi musluklarını açmakla kriz durumu çözülmüyor. Krediler veriliyor ama bu krediyi alacak müteşebbislerin de olması gerekiyor. Bu da ekonomik istikrardan geçiyor. Şu durumda bir takım iyileştirmeler var. Hükümetin bir takım uygun önerileri oldu ve bankalar kısıtlamaları kaldırdı.

11 BUÇUK MİLYON VATANDAŞ KARA LİSTEDE

Türkiye’de 11 buçuk milyon vatandaşın kara listede yer aldığını söyleyerek sicil affının merakla beklendiğine dikkat çeken Nabioğlu, “Türkiye’de 3 bin 493 kişi işsiz. Bu işsizler çok kolay verilen kredi kartlarını kullanarak geçimini sağlamaya çalışıyor ve ödeyememe konusunda da kara listeye alınmaktadır. Sayı alabildiğinde artmaktadır. Türkiye’de 11 buçuk milyon insan kara listede. Kara listenin çok büyük bir kısmını kredi kartları, çek, senet ve ödenemeyen krediler oluşturuyor. Kara listeye girilmesi ile birlikte hiçbir kimse ne kredi kartı kullanabiliyor ne de kredi kullanabiliyor. İnsanlar peşin para ile iş yapmıyor çek ile senet ile hatta ve hatta kredi kartı ile iş döndüren işletme sahipleri var. Bunların tıkanması ekonomik durağanlığını da beraberinde getiriyor. Getirilecek olan sicil affı ile yerel esnaf da yatırımcılar da vatandaşlar da rahatlayacaktır. Sicil affı Türkiye genelinde 2.3 milyon şirketi de ilgilendirecek bir uygulama. Çünkü şirketler kredi almış ödeyemiyor. Sicil affını dört göz ile bekliyoruz. Bu kişi ve şirketler borçlarını altı ay içinde ödemesi durumunda yeniden yapılandırmaya girerek kara listeden silinecektir” açıklamalarında bulundu.

ÇEK VE KREDİ KARTI VERMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Bankaların her isteyene çek ve kredi kartı verdiği sürece kalıcı çözümlerin sağlanamayacağını sözlerine ekleyen Nabioğlu, “Getirilecek olan bu uygulamalar kalıcı bir çözüm mü elbette hayır. Bankalar önüne gelene çek ya da kredi kartı verdiği sürece bu yığılmalar bitmeyecektir. Bizler de bu geçici çözümlerle avunur dururuz. Ekonomik istikrar sağlanıp geçici değil kalıcı çözümlere ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

21 Ocak 2017 tarihinde Gaziantep’in Doğu ve Güneydoğu Platformu kapsamında 23 ilin oda başkanlarını ve yaklaşık 200 kişiden oluşan muhasebeci kurulunu ağırlayacağını söyleyen Nabioğlu, “21 Ocak tarihinde Doğu ve Güneydoğu Platformu kapsamında 23 oda başkanı ve yöneticileri Gaziantep’te buluşacak. 40. Muhasebe platformu toplantısında üst düzey 200 muhasebeciyi şehir olarak ağırlamanın heyecanı içindeyiz. Toplantıda daha çok bölgesel yatırımlar ele alınacak” dedi.

AHMET ATMACA